Plan de afaceri

Plan de Afaceri, necesitate si mod de realizare

Planul de afaceri este strans legat de mediul de afaceri si de evolutia acestuia, primele planuri de afaceri au aparut cu mult inainte de aparitia computerului si a tehnologiei informatice dar rolul si importanta unui plan bine facut, a ramas aceeasi pana in zilele noastre. De fapt principiile de baza ale banilor si ale afacerilor de succes, raman mereu neschimbate.

Un business plan poate avea ca utilitate atat prezentarea firmei sau a ideii/proiectului/afacerii dvstra. dar mai ales poate avea o utilitate de uz intern, conferirea unei mai mari claritati asupra targhetului afacerii, marketingului si gestionarii intregii activitati. Un plan de afaceri clar si realist va ajuta sa vedeti daca afacerea dvstra. se indreapta sau nu spre telurile pentru care a fost demarata, daca nu, care sunt cauzele, unde este gresala, cum se poate indrepta si asa mai departe. Pe scurt putem spune ca un plan de afaceri reprezinta pentru o firma ceea ce reprezinta un sistem GPS pentru un sofer de cursa lunga.

In primul rand planul unei afaceri trebuie sa tina cont de profilul afacerii, de mediul in care se va desfasura activitatea, de obiectivele afacerii si de telul urmarit prin realizarea acestora.

Atunci cand un plan de afaceri este bine realizat, acesta va contribui la realizarea de prezentari de succes catre parteneri de afaceri, finantatori si nu in ultimul rand va va ajuta la organizarea si cunoastere propriei afaceri.

Principalele capitole ale unui business plan:

 1. Titlul
 2. Cuprins
 3. Introducere
 4. Descrierea firmei/afacerii
 5. Echipa si managementul companiei
 6. Prezentare produse si/sau servicii
 7. Analiza pietei
 8. Obiective
 9. Strategia firmei/afacerii si implementarea ei
 10. Informatii financiare
 11. Anexe si alte documente

In functie de targetul afacerii, planul poate contine elemente specifice, afara de cele prezentate mai sus. Importanta fiecarui capitol este determinata de scopul urmarit si de specificul afacerii dvs.

De asemenea, ar trebui sa verificati la partenerul/firma/institutia unde se va prezenta planul de afaceri, cu privire la eventualele cerinte specifice sau suplimentare de realizare a planului de afaceri.

Scurta detaliere a capitolelor unui plan de afaceri profesionist:

1. Titlul

Cat mai sugestiv, de exemplu „Planificarea de afaceri al S. C…. cu privire la noua linie de productie cutare” sau „Planul pentru afaceri al S.C…. pe anul cutare”, etc. Titlul se trece pe prima pagina sau pe coperta si tot pe prima pagina trebuiesc trecute si datele de contact si identificare a firmei, logo-ul.

2. Cuprinsul planului de business

Un index cu capitolele planului de afaceri si cu numarul paginilor la care se regasesc acestea.

3. Introducere

Aici veti rezuma pe scurt obiectivele planului si structura lui. Nu va pierdeti prea mult in detalii

4. Descrierea firmei/afacerii

Informatii cu priviere la firma, fondatori, parteneri, eventuali investitori, sedii, active, pasive, etc.
Daca nu aveti o firma si prezentati planul de afaceri pentru investitori, in acest capitol veti descrie afacerea.

5. Echipa si managementul

Cum spune si titlul acestui capitol, aici veti descrie colectivul echipei dumneavoastra si rolul pe care il detine fiecare membru in managementul afacerii.

6. Prezentarea produselor si/sau serviciilor

Descrierea calitatilor si neajunsurilor produselor/serviciilor dvstra. Imbunatatirile pe care doriti sa le aduceti pe viitor sau noile linii de productie pe care doriti sa le realizati.

7. Analiza pietei

Prezentarea pietei de desfacere a produselor si serviciilor firmei:

 • numarul clientilor existenti si potentiali
 • marimea pietei de desfacere
 • concurenta existenta la acesta ora pe piata
 • tendintele de evolutie a pietei

In fine, tot ce se poate spune despre piata careia i se adreseaza produsele si serviciile afacerii.

8. Obiective

O estimare realista a targhetului (obiectivelor) afacerii pe termen scurt si pe termen lung. Poti fi estimate comparativ atat in varianta oprimista cat si in cea pesimista.

9. Strategia firmei/afacerii si implementarea ei

Strategia de introducere a produselor/serviciilor pe piata sau de mentinere a vanzarilor la un nivel optim, daca produsele si serviciile afacerii/firmei sunt deja pe piata. De asemeni puteti vorbi despre strategia de marketing si modul in care va ganditi sa o implementati.

10. Informatii financiare

De multe ori acesta este cel mai important capitol al planurilor de afaceri, mai ales in cazul atragerii de fonduri sau atragerii de investitori. De multe ori chiar investitorii sau companiile de credit, carora le prezentati planificarea afacerii, va pot oferi modele pentru acest capitol de informatii financiare.

De regul aceste informarii financiare cuprind, dar nu se limiteaza la:

 • informatii si raporturi contabile
 • fluxuri monetare peridocie (trimestriale, lunare, anuale, etc.)
 • estimari ale vanzarilor, veniturilor sau cheltuielilor trimestriale, lunare sau anuale ale afacerii si asa mai departe, in functie de cerintele investitorilor sau societatilor creditoare carora le prezentati respectivul plan de afaceri.

11. Anexe si alte documente

Uneori investitorii sau institutiile pentru care intocmiti respectivul plan al afacerii au cerinte specifice cu privire la informatii si documente pe care le vor atasate la palnul propriuzis. In aceste conditii vor numi ei anexele si documentele de care sunt interesati.

In alte articole de pe site-ul nostru puteti vedea concret cum ar trebui sa arate diferite planuri de afaceri pentru o anumita activitate in parte. Iata cateva exemple:

 • Plan de afaceri pentru un restaurant – planificarea unui restaurant cuprinde in linii mari specificarea investitiei necesare, cheltuielile cu personalul, spatiul adecvat, specificul restaurantului si asa mai departe.
 • Plan de afaceri pentru o spalatorie auto – la fel, sectiuni pentru fiecare detaliu in parte, de la servicii pana la aspectele financiare, investitie necesara si sursa de finantare.
 • Plan de afaceri ferma – un model de plan pentru o ferma agricola, costuri initiale, finantare europeana, venituri estimate, planificarea pe 5 ani in avans si alte particularitati specifice unui astfel de plan financiar.

Ceea ce este de remarcat e faptul ca nu se poate copia un plan de la o afacere si sa-l transplantezi la alta. Tocmai aceasta e caracteristica unui plan bun de afaceri: trebuie sa fie adaptat fiecarei afaceri in parte.

Articolul de mai sus si cele auxiliare, va pot ajuta sa gasiti harta spre alcatuirea propriului plan de business, potrivit cerintelor si specificului afacerii dumneavoastra.

Indiferent daca aveti sau nu nevoie de investitori, parteneri sau finantari, de un plan de afaceri tot veti avea nevoie fie si numai pentru uzul propriu.

Un astfel de document va ajuta sa va cunoasteti mai bine propria afacere si sa vedeti cu mai multa claritate oportunitatile si strategiile pe care trebuie sa le puneti in aplicare.

Daca nu aveti deja un plan pentru firma si afacerea dumneavoastra ar fi cazul sa va faceti unul urmand modelul de mai sus.

Succes in afaceri!

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
 1. Cosmina Răspunde
 2. Mihai Pintilie Răspunde
 3. Bogdan Sanacas Răspunde
 4. Marius Răspunde
 5. Virgil Mateescu Răspunde
 6. danatur Răspunde
 7. mmmorosan Răspunde
 8. Marius Răspunde
 9. margine jimmy Răspunde
 10. Cum se fac banii Răspunde
 11. Nume*cristea ion Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.