Plan de afaceri – Restaurant de nișă

Orasele sunt pline de restaurante clasice, cu de toate peste toti, cele de nisa insa, specializate in produse culinare exotice sau de o anumita origine, le poti numara pe degetele de la o mana.

Ce fel de produse culinare pot fi gasite intr-un restaurant de nisa?

meniuSingura limita e creativitatea proprietarului si gusturile clientilor: restaurante pentru diabetici, pentru vegetarieni, cu specific chinezesc, mexican, italian, grecesc si lista e lunga.

Adevarata problema nu este insa alegere bucatarilor (desi poate fi si asta o bataie de cap), nici stabilirea retetelor sau gasirea unui furnizor de coperti meniuri.

Adevarata provocare, de care depinde succesul sau esecul unei astfel de afaceri, il constituie o planificare realista, cuprinzatoare si profesionista.

Un plan de afaceri este ca o harta rutiera care ar trebui sa iti arate drumul spre succes financiar. Problema apare atunci cand aceasta harta e intocmita prost. Iar aceasta situatie apare adeseori din varii motive (autorul e prea exaltat si tinde sa fie prea optimist, nu estimeaza corect costurile si concurenta, etc.).

Nu voi intra aici in detalii referitoare la continutul unui plan de afaceri, gasiti informatii in acest sens foarte usor. Ma voi opri insa asupra particularitatilor unui astfel de business.

In primul rand informeaza-te despre conditiile legale infiintarii unui restaurant. Legislatia e foarte stufoasa in acest domeniu, vei avea nevoie de diplome care sa dovedeasca absolvirea unor cursuri de igiena de catre angajati, pana la avize de la pompieri si contract de preluare a uleiului uzat (inclusiv acordul vecinilor).

Dupa ce ai pus pe hartie toate aceste documente de care ai nevoie, alege-ti meniul. Bineinteles ca nu ma refer aici la pliantele copertate (astea le poti comanda foarte usor de pe www.mape-meniu.ro), ci la specialitatile culinare pe care le vei oferi clientilor.

Cand faci asta, gandeste-te la piata pe care o vei deservi dar si la concurenta. Faptul ca nu exista un concurent in oras, nu este neaparat un semn bun (poate nu exista concurenta pentru ca nu exista nici piata!).

Aici iarasi nu voi intra in detalii pentru ca variantele sunt nenumarate, asa cum ziceam si mai sus (de la restaurant cu specific mediteraneean, pana la unul cu un meniu traditional, etc.).

Vezi cum stau lucrurile si abia dupa aceea mergi mai departe.

Apleca-te realist asupra costurilor si vezi cati bani va trebui sa bagi in aceasta afacere. Ai deja un spatiu si daca da, esti sigur ca poti obtine avizele necesare pentru locatia respectiva? De asemeni nu subestima amplasamentul localului (vadul este esential pentru un restaurant).

Daca nu detii un spatiu propriu, atunci ia in calcul inchirierea unuia. Nu uita nici de eventualele amenajari interioare pe care s-ar putea sa fii nevoit sa le faci. Toate inseamna bani!

Calculeaza cat mai exact cu putinta costurile pentru ca nu sunt deloc putine: salarii personal, decoruri, cuptoare si alte electrocasnice specifice unui restaurant, aprovizionare, plata utilitatilor, etc. Tot la costuri intra si promovare.

In functie de investitiile necesare dar si in functie de concurenta si de puterea de cumparare a clientelei, urmeaza stabilirea preturilor.

Abia acum, cu pixul in mana si cu capul pe urmei, poti vedea daca viitoarea ta afacere are sanse sa fie una lucrativa.

Daca da, atunci da-i bataie si mult succes!

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.