Romanele de dragoste, o industrie de miliarde de dolari

Romanele de dragoste sunt, pentru autori si comercianti la nivel mondial, o adevarata mina de aur din care extrag anual miliarde de dolari.

Ceea ce pentru marea masa a publicului aceste romane sunt adesea simple carti de dragoste recomandate de prieteni, pentru autorii lor reprezinta surse de venit pasiv, venit care se ridica uneori la sume ametitoare pentru un om de rand.

E de ajuns sa te gandesti la Sandra Brown, autoare americana ale care carti romantice faceu furori printre cititoarele din Romania in anii `90, ca sa ai o ideea despre amploarea fenomenului.

De pe urma cartilor ei traduse si vandute in intreaga lume (70 milioane de exemplare vandute), celebra scriitoare, azi in varsta de 68 de ani a adunat de-a lungul vremii o avere estimata in prezent la peste 90 milioane de dolari.

De ce este acest gen literar atat de popular?

Dragostea ca tema literara apare inca din primele epopei ale antichitatii. Povestirile romantice, fie ele tragice sau cu carti-de-dragostefinal fericit, au suscitat inca de la inceputuri interesul cititorilor, respectiv ascultatorilor.

De-a lungul timpului genul a evoluat odata cu societatea, cu gusturile, moravurile si morala acesteia, ajungand in zilele noastre la o mare varietate de teme, personaje si sub-categorii literare.

O alta statistica interesanta releva faptul ca 80% dintre cei care cumpara literatura romantica sunt femei.

Conform unor studii de psihologie, explicatiile fenomenului tin in primul rand de natura interioara a fiecaruia dintre noi.

Majoritatea consumatorilor de romane de dragoste se transpun in pielea personajelor, se simt inspirate de ele. In toate domeniile, inclusiv la capitolul vietii sentimentale, oamenii au nevoie de eroi care izbandesc in ciuda tuturor dificultatilor pe care le intampina.

Practic este vorba de nevoia omului de a visa cu ochii deschisi, de a-i fi stimulata imaginatia si de a evada din banalul cotidian.

Aceasta sete de fantezii si de eroi fantastici e cu atat mai mare cu cat viata reala e mai departe de visele, aspiratiile si asteptarile avute in adolescenta si pe care realitatea le-a reprimat si le-a negat rand pe rand.

Apetitul pentru acest gen de carti a explodat dupa anii `50, atingand apogeul in anii 80 odata cu epoca Sandrei Brown, pe masura ce tot mai multe femei stiau acum sa citeasca si beneficiau si de un stil de viata care le permitea acum si sa cumpere dar si sa consume literatura.

Odata cu dezvoltarea internetului insa, vanzarea cartilor in general, indiferent de gen, a intrat in declin accentuat din cauza faptul ca majoritatea prefera acum sa isi ia informatiile si sa isi satisfaca setea de evadare din cotidian in mediul online si mai putin rasfoind paginile unei carti.

Tot acum e perioada in care literatura a facut pasul de la hartie la virtual, odata cu aparitia ebook-urilor si a cititoarelor Kindle.

Cu toate astea cartile de dragoste nu sunt insa singurul gen literar de succes.

Foarte bine se vand astazi cartile SF, dar si cele cu povesti horror, cartile de spiritualitate si religie precum si cele de know-how, insa despre ele vom vorbi probabil intr-un articol aparte.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.