Viitorul banilor si platile online

Banii sunt un concept aparut acum peste 2500 de ani, si care, la origine avea o valoarea bine stabilita, datorata metalului pretios din care erau confectionate monedele.

Treptata insa, pe masura ce economiile nationale si locale au evoluat spre globalizare, banii au devenit tot mai mult un concept bazat pe incredere decat pe valoarea intrinseca a materialului din care sunt confectionati acestia.

Acest fenomen a devenit o realitate in sec. XX cand, in 1944 SUA a renuntat la etalonul aur si in anii `70-`80 cand cele mai importante tari ale lumii au si-au legat valutele de soarta dolarului.

Evolutia tehnologiei si a informaticii a dus lucrurile si mai departe, la cumpana dintre sec. XX si XXI aparand banii electronici si conturile virtuale, gratie carora putem efectua astazi plati online cu cardul, pentru o gama aproape infinita de produse si servicii.

Ce sunt banii electronici?

Banii electronici (sau e-money in engleza) reprezinta o balanta monetara stocata in viitorul banilormediu electronic prin intermediul cardurilor si a aplicatiilor informatice.

Acesta este motivul pentru care toate cardurile bancare sunt echipate cu cate un microprocesor ce poate fi incarcat (si descarcat) cu o anumita valoare monetara.

Desi conceptul de bani electronici este util in special pentru facilitarea platilor online prin intermediul unor site-uri binecunoscute in domeniu (Paypal.com; Squareup.com; Prioripay.com; PayLane.com; mai nou serviciile de e-payment ale celor de la Google, Amazon, Apple, si asa mai departe), in realitate banii virtuali sunt folositi pe o scara mult mai larga.

E de ajuns sa ne gandim aici la cardurile bancare, o noutate pentru romani acum 20 de ani, azi la fel de banale ca si becurile sau pixurile.

Datorita lor, astazi oamenii pot sa castige si sa cheltuiasca banii, fara ca macar ca ii atinga!

Mai mult decat atat, 92% din banii folositi astazi in intreaga lume sunt bani electronici si doar 8% sunt bani fizici!

Bineinteles ca in aceste conditii banii si platile electronice nu puteau ramane nereglementate de guverne si banci. Cu alte cuvinte, banii electronici sunt centralizati.

Insa aceasta este doar o fațetă a monedei, sa zic asa. De cativa ani buni au aparut si alti bani electronici, care insa nu sunt centralizati de nimeni, nu sunt controlati de guverne si banci si care totusi circula in mediul virtual, se bucura de incredere si sunt folositi in tranzactii.

Ei reprezinta urmatoarea treapta din evolutia banilor, o treapta pe cat de fascinanta pe atat de nesigura.

Banii virtuali descentralizati

Cea mai renumita valuta virtuala descentralizata este fara doar si poate bitcoin-ul.

Aparitia acestei „valute” in 2008-2009 a reprezentat un prim pas spre democratizarea banilor. Bitcoin-ul a dovedit ca astazi, in era digitala, nu doar guvernele sau bancile pot crea/tipari bani ci practic oricine care dispune de un sistem informatic peer-to-peer si are cunostinte medii in acest domeniu.

Succesul bitcoin-ului insa nu este data de tehnologia informatica din spatele lui ci de popularitatea si increderea de care se bucura aceasta forma de plata electronica printre utilizatorii din intreaga lume (in vremurile de glorie ale acestei valute, 1 bitcoin era cotat la 1 000 de dolari americani, azi este cotat la doar 267,7 $ USD).

Practic, ca si in cazul valutelor centralizate, increderea pietei intr-o valuta sau alta este elementul esential care substituie practic metalul pretios care asigura in trecut valoarea banilor.

Deloc surprinzator, o serie de guverne au inceput sa ia masuri impotriva acestei valute pe care nu o pot controla (guvernul chinez a interzis tranzactiile in bitcoini), cu toate acestea insa exista chiar hoteluri si restaurante care accepta plati in aceasta moneda virtuala descentralizata.

Oricat am fi de conservatori, cand vine vorba de bani nu ne permitem sa ramanem in urma.

Istoria a dovedit faptul ca business-urile de succes sunt acelea care pot sa se adapteze din mers la schimbarile pietei si tin pasul cu acestea, in caz contrar riscand sa fie strivite de tavalugul inovatiilor tehnologice.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.