Statiile de calcat, necesitate sau moft?

Statiile de calcat tind tot mai mult sa inlocuiasca clasicele fiare, insa este aceasta tendinta a consumatorului una legitima sau reprezinta doar un moft specific fenomenului consumerist?

Pentru a putea raspunde obiectiv la aceasta intrebare e musai sa vedem ce ofera in plus o statie, fata de un fier de calcat obisnuit.

La prima vedere o statie moderna nu difera prea mult de un aparat electrocasnic de calcat rufe. Acelasi design si aceeasi functie principala. Practic nu ai intelege care sunt argumentele pentru care ai alege aceste dispozitive moderne in detrimentul aparatelor cu care suntem atat de obisnuiti.

Dar oare nu la fel au stat lucrurile si acum 60 de ani cand, in casele romanilor, fiarele de calcat cu carbuni (pe care azi le mai vedem doar ca piese de colectie), au fost inlocuite cu urmasele lor electrice?

Ambele faceau acelasi lucru si aratau aproximativ la fel, de ce a fost deci nevoie sa le abandonam pe unele si sa le kwadoptam pe celelalte?

Si atunci, ca si acum, raspunsul sta ascuns in detalii!

Spre deosebire de un fier, o statie vine la pachet cu un generator de aburi extern, destul de voluminos, dar necesar producerii unui abur fierbinte foarte puternic ca si presiune.

Tocmai acesta este si principalul atu al unei statii de calcat. Puterea aburului, net superioara fata de cea a unui fier, face ca si calitatea calcarii sa fie una superioara.

Astfel, cu o statie, poti face lucrurile mult mai bine si mai rapid decat te-ai chinui cu un fier obisnuit. De exemplu, poti calca rufele direct de pe umeras (calcare verticala), poti calca tesaturi groase mult mai usor (datorita faptului ca aburul generat de o statie patrunde adanc in fibra tesaturii) si nu in ultimul rand poti reduce timpul de calcare la jumatate fata de timpul necesar folosirii unui fier obisnuit.

In fine, avand in vedere capacitatea generoasa a rezervorului extern, o statie are o autonomie de lucru de pana la 3 ore, timp in care nu ai nevoie sa reincarci rezervorul.

Nu voi intra acum in detalii despre tehnicile efective de calcare (poti afla detalii in acest sens de pe acest blog), insa nici nu e nevoie sa fac asta!

Se intelege de la sine ca o statie calca mai rapid si mult mai eficient decat un fier obisnuit, prin urmare este alegerea ideala pentru o familie numeroasa (unde sunt multe rufe de calcat), pentru hoteluri si pensiuni, dar si pentru cei care tin foarte mult la felul in care arata dar nu au timpul necesar sa se chinuie cu un fier clasic.

Avantajele fiind asadar evidente, optiunea pentru o statie de calcat nu poate fi considerata un moft ci mai degraba o alegere naturala a calitatii oferita de inovatia tehnologica.

In linii mari e cam aceeasi situatie cu alegerea unui mixer in locul clasicului tel…

Da, e adevarat, tot timpulul electrocasnicele mai performante sunt de regula mai scumpe decat predecesoarele lor invechite, la fel stau lucrurile si in cazul statiilor de calcat, dar banii se amortizeaza prin economia de timp si prin calitatea serviciilor, insa aici discutia e atat de complexa incat ar merita un articol separat.

 

 

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.