Cum imi aleg camera de supraveghere in functie de nevoi?
Este o intrebare legitima daca ne gandim la multitudinea de oferte de pe piata care ne pot zapaci complet atata timp cat nici noi nu stim cu exactitate ceea ce dorim.
Cand vine vorba de alegerea unei camere de supraveghere, ea trebuie sa coincida atat cu nevoile noastre de siguranta, cat si cu posibilitatile financiare, de aceea e nevoie de multa luciditate in alegerea produsului perfect, pentru a evita eventuale dezamagiri ulterioare.
Randurile de mai jos va pot ajuta in acest sens si va pot indruma, in functie de nevoile dumneavoastra, prin jungla de branduri si dispozitive in materie de supraveghere (camere de supraveghere profesionale, de interior, de exterior, analogice, night vision, mini-camere etc.).
La ce vrei sa o folosesti?
Se spune ca raspunsul la intrebarea „de ce?” este tot timpul mai important decat cel la intrebarea „cum?”
Nevoia de siguranta este o nevoie legitima, de baza, am putea spune, si bineinteles foarte importanta, care merita toata atentia noastra si care uneori cere anumite investitii. In acelasi timp insa, protectia familiei sau a bunurilor necesita o strategie clara si eficienta, astfel incat sistemul de supraveghere gandit sa isi atinga obiectivele si investitia facuta sa isi merite banii.
Ok, vrei o camera, dar ce vrei sa faci cu ea? Unde o vei folosi? Vrei sa supraveghezi o proprietate intinsa sau doar sa vezi cine iti acceseaza computerul in lipsa ta?
In functie de aceste elemente ai de ales intre mai multe tipuri de dispozitive de supraveghere. Astfel, pentru spatiile exterioare intinse, cum ar fi o curte, o cale de acces spre o proprietate imobiliara, un teren agricol etc., alegerea ar trebui sa se faca intre diversele tipuri de camere de supraveghere exterior.
Acestea sunt potrivite pentru preluarea de imagini pe o distanta de aprox. 100 de m.
Si aici, ca si la orice alta categorie de produse de supraveghere video, exista diverse criterii de alegere in functie de brand (Hikvision, Samsung, ACTI, Dahua, Sony sau AMVI sunt cele mai vizibile branduri in domeniu) si capacitati tehnice, fara sa mai vorbim desigur de preturi.
Tot acum, inainte de a cumpara efectiv produsul, trebuie sa vizualizati clar intregul sistem de supraveghere pe care doriti sa-l puneti pe picioare. Unde vor fi stocate imaginile? Vor fi ele vizualizate de operatori umani in timp real (adica un sistem cu CCTV/TVCI – televiziune cu ciurcuit inchis), sau vor fi stocate online si le veti accesa personal prin intermediul unui browser?
In ceea ce priveste performantele tehnologice, foarte apreciate sunt la momentul de fata camerele de supraveghere IP (sau wireless). Camere de ultima generatie, un upgrade la stramoasele lor, camere de supraveghere analogice, daca putem spune asa.
Sunt camere profesionale, atat de interior cat si de exterior, care transmit imaginile captate direct pe internet (imaginile pot fi stocate online in cloud, in fisiere, pe servere sau pe carduri SD, spre deosebire de camerele cu transmitere analogica ce pot salva imaginile doar pe dispozitive de tip DVR) de unde le puteti vizualiza apoi in timp real pe computer/smartphone/tableta. De regula aceste gadgeturi au si dispozitiv de redare a sunetului, functie Pan Tilt, ce permite modificarea ungiului din care se face filmarea, functie night vision, etc.
In materie de branduri, chinezii de la Hikvision produc unele dintre cele mai competitive dispozitive de supraveghere video, in ceea ce priveste raportul calitate-pret (de exemplu HIKVISION DS-2CE15C2P-IR este una dintre cele mai populare camere de supraveghere Hikivision), dar nu sunt nici pe departe singurii.
Pretul unor astfel de camere IP variaza foarte mult in functie de dotarile fiecarui tip de dispozitiv in parte (numarul de pixeli, , plecand de la putin peste 300 lei si mergand pana la 2500 lei (cu preturi mai mici pentru produsele la mana a 2 a).
La mare cautare sunt si camerele de supraveghere de interior, cum ar fi cele special create pentru supravegherea bebelusilor, capabile sa emita si sa transmita in acelasi timp, adica pe deoparte va pot transmite imgini si sunete, pe de alta parte va ofera posibilitatea sa comunicati cu bebelusul sau sa ii puneti diverse melodii, chiar daca va aflati la sute de km distanta (o astfel de camera este Blink I produsa de Motorola).
Daca vrei sa optezi insa pentru camerele cu transmisie analogica, preturile sunt mult mai accesbile ( vezi aici oferta completa de camere ).
In materie de camere analogice, cel mai popular brand este Dahua. Alegerea unui sistem de supraveghere cu camere Dahua este o alegere economica (cu putin peste 200 lei puteti intra in posesia unei camere performante cum ar fi Dahua CA-DW171E EXTERIOR, de tip dome cu infrarosu), ideala pentru obiectivele casnice dar si pentru sistemele de supraveghere prin camere CCTV.
Tot in categoria unor optiuni accesibile putem trece in revista si Amvi AMVI-20S80G EXTERIOR , o camera AMVI, analogica, de exterior, cu un pret foarte accesibil .
In fine, daca sunteti adeptul micro-camerelor de supraveghere, disimulate in jucarii, lustre, scrumiere, pixuri etc., ideale pentru supravegherea unei bone sau menajere.
Aceste dispozitive sunt ceva mai scumpe, comparativ cu dimensiunile si performantele lor, si fiind pe baterii, au o autonomie de functionare de cateva ore.
O astfel de camera disimulata intr-un ursulet de plus poate ajunge si la 800 lei. De regula stocheaza imaginile filmate pe un card de memorie si le poate transfera pe PC sau smartphone prin intermediul unui USB.
Ca o constanta generala in procesul de alegere, si in final achizitionare, a unei camere de supraveghere, ramane informarea corecta asupra produsului.
Nu te rezuma niciodata doar la informatiile citite, pune mana pe telefon si intreaba reprezentantul de vanzari sau personalul tehnic al site-ului de unde vrei sa cumperi (sau pe cel dintr-un magazin clasic, de la caz la caz) despre produsul pe care ti-l doresti.
Nu te jena daca nu intelegi toate detaliile tehnice, cere explicatii si mai ales garantii (daca produsul se va dovedi inutil pentru nevoile tale, il vei putea returna, daca da, in ce conditii?), afla daca magazinul iti ofera si instalare in pret, nu in ultimul rand citeste parerile celor care deja folosesc acele produse. Sunt multumiti de ele sau regreata ca au dat banii pe ele?
Toate aceste intrebari te pot scuti de o multime de probleme si te pot ajuta sa gasesti un raspuns multumitor la intrebarea „cum imi aleg camera de supraveghere in functie de nevoi?„.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.