Un obicei care prelungeste viata

Acest obicei, efectuat cu regularitate, o ora sau doua pe saptamana, va poate prelungi viata cu pana la 6 ani mai mult fata de cei care nu il practica.

Acestea sunt concluziile unui studiu stiintific, efectuat de cercetatorii danezi si Societatea Europeana de Cardiologie, de-a lungul a 35 de ani de cercetare, intre 1976 si 2011, pe un esantion de 20 000 de persoane.

Obiceiul studiat este joggning-ul si impactul lui asupra organismului.

Peter Schnohr, chirurg sef din Copehaga, unul dintre cercetatorii implicati in acest studiu, explica: „Putem afirma cu siguranta ca jogging-ul favorizeaza longevitatea iar vestea buna este ca nu trebuie sa te obosesti prea tare pentru a beneficia de aceste rezultate.”

Din cei 20 000 de subiecti, cu varsta intre 20 si 93 de ani, la data inceperii studiului,  monitorizati de-a lungul celor 35 de ani cat a durat experimentul, au decedat 10 158 dintre cei care nu obisnuiau sa faca jogging regulat si doar 122 dintre cei care aveau obiceiul sa alerge saptamanal.

Coreland aceste date cu varsta, sexul, stilul de viata si modul in care faceau sau nu faceau jogging, studiul a reliefat urmatoarele: un jogging de o ora pana la 2 ore jumate, in fiecare sapatamana, prelungeste viata cu 6,2 ani la barbati si 5,6 la femei.

Cel mai bine este sa se alerge pana ce incepe sa apara o senzatie de sufocare dar sa nu se ajunga pana la acea senzatie efectiv, expica dr. Schnohr. De asemeni cei care fac jogging pana la epuizare precum si ei care nu fac deloc, mor mai repede decat cei care alearga moderat.

Ca orice activitate, efortul in exces (ca cel din salile de culturism de exemplu), este daunator pentru sanatate. In schimb joggningul moderat este sanatate curata, mai crede celebrul cardiologist.

Efectele benefice ale alergarii asupra organismului sunt explicabile pentru ca jogging-ul:

  • Intareste imunitatea
  • Accelereaza ventilatia pulmonara si oxigenarea organismului
  • Optimizeaza insulina
  • Scade tensiunea arteriala
  • Regleaza densitatea oaselor
  • Controleaza nivelul de gresimi si colesterol
  • Previne obezitatea
  • Intareste psihicul si alunga anxietatea

Toate aceste beneficii contribuie la buna functionare a organismului, protejandu-l si ducand in final la o viata mai lunga.

In concluzie, alaturi de dieta si stil de viata, jogging-ul este un alt element important care contribuie la o viata lunga si sanatoasa.

Din pacate Romania e printre ultimele tari din Europa in privinta miscarii in aer liber si printre primele la numarul de cardiaci si diabetici iar relatia dintre cele doua liste e cat se poate de stransa.

 

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.