Venitul pasiv între mit și realitate

Pentru cei care nu sunt încă familiarizați cu termenul, venit pasiv se referă la acel tip de venit pentru care muncești o dată dar care apoi îți revine constant fără a mai fi nevoit să muncești pentru el, cel puțin așa spune teoria. În realitate lucrurile sunt mai nuanțate, după cum vom vedea în cele de mai jos.

Ca exemple de venituri pasive sunt indicate de regulă chiriile, veniturile provenite din dividende, drepturi de autor, etc.

Robert Kyosaki, în cărțile sale (Tată bogat, tată sărac, Cadranul banilor, Ghidul investitorului etc.), este cel care a popularizat conceptul de venit pasiv, apoi după el au venit legiuni întregi de speakeri motivaționali și autori de articole pe teme financiare care au abuzat de această sintagmă, ceea ce a dus la deformarea ideii inițiale.

Deși teoria este foarte frumoasă și atrăgătoare, problema ei este că acest tip de venituri sunt dificil de realizat, presupun o muncă relativ constantă de întreținere, stimulare și regenerare a surselor de venit pasiv și vin la pachet cu doar cu avantaje ci și cu riscuri.

Să le luăm pe rând…

Cu toate că la prima vedere pare simplu, realizarea unor surse de venit pasiv eficiente nu este deloc un lucru ușor. În primul rând e vorba de investiții destul de costisitoare și care nu sunt la îndemâna oricui (de exemplu investiții în imobiliare sau la bursă), apoi este vorba de riscurile pe care astfel de investiții le presupun, de amortizarea lor în timp și nu în ultimul rând de preocuparea constantă de întreținere a lor (dacă nu vor fi întreținute cu grijă, sursele de venit pasiv produc din ce în ce mai puțin iar în final seacă).

Deși prezentate cu lejeritate, optimism și într-un stil bombastic, investițiile în imobiliare și cele pe bursă, prezintă o serie de potențiale riscuri.

Cum se poate transforma o investiție imobiliară într-un coșmar!

Să zicem că planul este să cumperi un apartament pentru a realiza o sursă de venit pasiv din închirierea lui. Prețul e bun, afacerea pare sigură, dar ai luat în calcul cine sunt vecinii și cum e zona? Oare cât vor fi dispuși să plătească și să stea chiriașii într-o zonă rău famată, cu infracționalitate crescută, cu vecini scandalagii și certați cu bunul simț?

Ai cercetat imobilul temeinic, știi dacă sunt sau nu infiltrații când plouă, cât de cald este vara sau iarna? În fine, ai idee cum va evolua zona respectivă într-un viitor nu foarte îndepărtat? Se va dezvolta sau va regresa?

Toate aceste mici și plictisitoare amănunte pot face diferența dintre o investiție profitabilă și o mare bătaie de cap!

Dacă vorbim de investițiile la bursă, aici lucrurile se complică și mai mult. Fără a mai intra în detalii, gândește-te doar la câți dintre cunoscuții tăi câștigă decent de pe urma investițiilor lor bursiere…..Aha, exact!

Ideea nu e aceea de a te descuraja, da, veniturile pasive sunt o mare realizare, doar că nu există bani care pică din cer, nu există afacere fără riscuri și nici câini care umblă cu covrigi în coadă!

Cea mai profitabilă investiție e cea în propria ta educație (financiară)!

Bibliografie:

http://secret-investments.ro/bani-fara-sa-faci-nimic/

 

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.