Tehnici de citire rapida
Tehnicile de citire rapida pot fi deosebit de utile, nu doar pentru studentii care se pregatesc de sesiune sau pentru elevii care ingrasa porcul in ajun dar si pentru oricine doreste sa parcurga o carte, un articol sau un simplu text, intr-un timp cat mai scurt posibil. Insa mai mult decat oricare alta categorie, studentii sunt cei mai interesati de tehnici de citire rapida din motive evidente pentru oricine a fost pus in situatia sa isi imparta pregatirea pentru examene cu un job si sa isi mai faca si timp liber pentru a nu claca psihic sau are doar un timp foarte scurt la dispozitie inainte de a intra in examen si spera totusi sa obtina cinciul salvator .
Din fericire, tehnicile de citire rapida nu sunt doar un mit! Cheia de bolta a procesului de citire rapida este sa acumulezi cat mai multa informatie intr-un timp cat mai scurt.
Iata mai jos cateva astfel de tehnici rapide de citire care te pot ajuta sa citesti si sa inveti mai repede:
- Gaseste informatia care conteaza – cand esti presat de timp nu vrei sa iti pierzi vremea cu „paginile de umplutura” ci trebuie sa stii exact ceea ce cauti si sa mergi direct la capitolul respectiv.
Daca nu stii absolut nimic despre ceea ce ar putea sa te intereseze, atunci mergi la cuprinsul cartii, cauta titlurile capitolelor, adesea ele pot fi o informatie in sine.
Mergi apoi la capitolele respective si cauta titlurile sub-capitolelor, textele subliniate. In unele cazuri poti rezuma o carte intreaga intr-o singura pagina alcatuind fraze din titlurile capitolelor si din ideile principale ale acestora. Aceasta tehnica este utila mai ales inaintea unor examene cand trebuia sa citesti anumite carti dar nu ai timpul necesar, este o tehnica de citire rapida pentru situatii de criza sa zicem asa 🙂 .
- Nu citi ci recunoaste – aceasta tehnica se bazeaza pe o realitate psihologica numita „recunoastere” si pe care o dezvoltam intr-un alt articol.
Pe scurt, nu citim litera cu litera ci cuvinte intregi, chiar cate doua sau 3 deodata. Citind litera cu litera pierdem foarte mult timp, cei care citesc mult, deprind obiceiul sa citeasca nu literele ci cuvintele
Pentru a va convinge de aceasta tehnica, incercati sa cititi rapid urmatorul text: „Ursul paclait de vuple si-a pierdut coda in laclul ingehtat”. Probabil nici nu ati observat ca exista o multime de greseli de tipar in acest scurt text, totusi, creierul dumneavoastra a reusit sa recunoasca respectivele cuvinte si sa proceseze informatia. Exersati-va creierul sa citeasca un text cuvant cu cuvant si nu litera cu litera, apoi invatati-l sa citeasca doua cuvinte deodata, apoi cate trei si asa mai departe.
- Nu reciti – nu reciti cuvintele pe care nu le-ai inteles decat daca este absolut necesar sa le intelegi.
Daca nu sunt vitale, treci rapid mai departe. Recitind cuvinte, randuri, fraze, nu faci decat sa pierzi timp important.
- Nu citi cu voce tare – cititul cu voce tare iti afecteaza viteza cu care citesti pentru ca resursele creierului uman sunt limitate.
De ce sa le imparti in loc sa le concentrezi pe citirea si intelegerea cat mai rapida?
- Nu asculta muzica – atunci cand vrei sa inveti rapid, e bine sa opresti zgomotele de fond (muzica, TV, etc.) pentru ca ele impiedica fixarea rapida a informatiei citite.
- Foloseste un aratator – un aratator (creion, antena, etc.) poate fi un accesoriu util deoarece forteaza ochiul sa citeasca mai rapid.
Multi vor fi poate scandalizati de aceste tehnici de citire rapida, mai ales daca pe perioada studiilor au fost obisnuiti sa toceasca si sa memoreze mecanic, insa aceste tehnici sunt utile atunci cand esti presat de timp. In rest sunt absolut de acord ca informatia se fixeaza mai bine atunci cand esti relaxat, cand citesti de 2 ori o fraza, cand te opresti pentru a te gandi la cele citite, pentru a arunca o privire pe harta sau pe schitele alaturate.
Adevarul e ca citirea rapida se formeaza in timp, pe masura ce citim mai mult si mai mult. Daca nu practicam cititul zi de zi, ne va fi extrem de greu sa putem aplica tehnici de citire rapida. Mark Twain spunea ca „daca oamenii ar invata sa mearga si sa vorbeasca la fel cum invata sa scrie si sa citeasca, toata lumea ar schiopata si s-ar balbai.”
Tehnicile de citire rapida au dezavantajul ca desi cresc viteza de citire, scad capacitatea de retinere a informatiei dar decat sa intri in sala de examen fara nicio sansa matematica, tot mai bine e sa ai un 30-40% sanse sa il promovezi citind la foc automat cu o zi sau cateva ore inainte un minimum de informatii legate de cursul respectiv.
Parerea mea :).
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.