5 situații în care colagenul este contraindicat
Rezumat:
Colagenul este o proteină prezentă în corp într-o cantitate semnificativă și face parte din majoritatea țesuturilor conjunctive, precum tendoanele, mușchi sau ligamente. Printre multiplele funcții pe care le are colagenul se numără întărirea și dezvoltarea oaselor, precum și asigurarea sănătății pielii.
Există mai multe tipuri de colagen prezente în diferite părți ale organismului sau în compoziția anumitor organe interne, precum rinichii. Suplimentele de colagen sunt, de regulă, sigure pentru majoritatea populației, dar există și excepții.
Iată care sunt situațiile în care colagenul este contraindicat:
1. Alergii la pește
Colagenul este produs din surse care variază de la porcine, bovine, până la animale marine. În cazul persoanelor cu alergii la pește sau scoici, pot apărea contraindicații la colagen. Simptomele adverse care pot apărea în aceste situații sunt:
- mâncărimi;
- umflături;
- dificultăți de respirație;
Astfel de simptome apar în cazul consumului de colagen din surse marine. În cazul alergiilor se recomandă o discuție cu medicul specialist, care poate determina ce tipuri de suplimente sunt potrivite pentru fiecare caz.
2. Boli autoimune
Colagenul este o proteină care poate declanșa un răspuns imunitar puternic, care provoacă inflamație în cazul persoanelor cu boli autoimune. Printre aceste boli se numără Lupus sau artrita reumatoidă.
Reacțiile adverse principale în cazul consumului de suplimente cu colagen diferă în funcție de boală. Un consult de specialitate este obligatoriu înainte de a introduce suplimente în rutina zilnică a celor care se confruntă cu afecțiuni autoimune.
3. Sarcină și alăptare
În timpul sarcinii sau în perioada de alăptare, consumul de colagen trebuie evitat, deoarece nu există destule studii care să ateste siguranța substanțelor pentru mamă și făt. Dacă îți dorești să optezi pentru suplimente care conțin colagen, întreabă medicul specialist!
4. Afecțiuni ale rinichilor și ficatului sau predispoziția la cancer
Există studii care indică posibilitatea ca suplimentele cu colagen să afecteze persoanele cu predispoziție la cancer, mai ales cancer la sân. Predispoziția apare în cazul persoanelor care au cazuri de îmbolnăviri de cancer în familie, în special dacă este vorba despre părinți sau bunici.
Persoanele care suferă de afecțiuni ale rinichilor sau ficatului ar trebui să evite colagenul, deoarece o cantitate prea mare poate pune presiune pe organe, ceea ce duce la amplificarea simptomelor bolii.
5. Administrarea medicamentației anticoagulante
În cazul în care folosești medicamente împotriva coagulării sângelui, trebuie să știi că suplimentele cu colagen pot diminua efectele medicamentelor. Discută cu medicul înainte de a alege orice tip de suplimente pe care le introduci în alimentație!
Colagenul este benefic pentru sănătatea unghiilor, a pielii și a oaselor, dar este important să cunoști situațiile în care acesta este contraindicat. Poți, de asemenea, să ai o sensibilitate ridicată la anumite ingrediente sau chiar alergii.
Important de notat este și faptul că suplimentele de colagen nu sunt soluții potrivite pentru vegani, deoarece provin din surse animale.
Principalele efecte secundare ale colagenului
Simptomele care pot apărea în cazul unei reacții adverse la colagen sunt:
- probleme digestive precum constipația sau balonarea;
- iritarea pielii și apariția mâncărimilor;
- durerile de cap odată cu schimbarea nivelului de glicemie;
- reacții alergice.
Evită consumul de colagen dacă te afli în categoriile menționate și respectă indicațiile medicului tău înainte de a face orice schimbare!
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.