Afacere cu vipere

Afacerile cu vipere sunt afaceri exclusiviste, nu sunt accesibile pentru oricine si asta nu atat datorita costurilor ridicate cat mai ales conditiilor speciale pe care le reclama acest gen de activitate. Chiar si asa o afacere cu vipere se poate dovedi una foarte profitabila daca ne gandim ca un gram de venin se vinde in Europa cu 900 Euro si chiar mai mult, in functie de calitatea materiei prime.

Asa cum probabil v-ati prins deja, viperele sunt crescute pentru a li se recolta si comercializa veninul, venin care este utilizat in industria farmaceutica pentru fabricarea de medicamente pentru medicina homeopata si nu numai.

Iata mai jos care sunt datele unei astfel de afaceri si ce presupune ea.

In salbaticie, in Romania, traiesc trei specii de vipere: cu corn, cu cruce si vipera de stepa. Uciderea sau capturarea lor nejustificata este interzisa de lege fiind specii protejate si oricum o afacere bazata pe prinderea lor in salbaticie si recoltarea de venin nu ar fi una viabila sau realista. De aceea pentru recoltarea si exploatarea economica a veninului de vipera este necesara o adevarata ferma de vipere.

Anual de la o vipera se recolteaza aproximativ 1-1,5 grame de venin.

Asa cum spuneam la inceputul articolului, o afacere cu vipere nu este pentru oricine. In primul rand ca daca nu te pasioneaza reptilele sau mai rau, ai o fobie fata de ele, e mai bine sa stai deoparte. In al doilea rand, costurile nu sunt tocmai mici, o vipera costa intre 20 si 80 de euro dar poate ajunge si la cateva sute, conditiile de crestere sunt destul de pretentioase, viperele hiberneaza iarna si au nevoie de un microclimat adecvat (luminozitate, temperatura, umiditate, etc.) in restul anului.

De ce ai nevoie?

Ai nevoie de un spatiu potrivit, impatit in doua (o incapare cu terarii unde cresc si traiesc viperele si una unde se face recoltarea veninului) si optional in trei (pe langa cele doua incaperi descrise anterior mai poate fi una pentru cresterea soarecilor cu care vor fi hranite viperele).

Investitia initiala poate pleca de la 3-4000 de Euro si poate merge pana la 15 000 de Euro, in functie de numarul de vipere cu care vrei sa incepi, spatiu, dotari, etc. In afara de asta veti mai cheltui cateva sute de lei pe luna cu intretinerea lor (hrana, facturi de curent, avize, etc.).

Functionarea unei astfel de ferme va trebui sa primeasca avizele necesare din parte autoritatilor competente printre care se numara si o comisie subordonata Academiei Romane, aceste organe de control fiind cele care elibereaza permisul si autorizatia de crescator de vipere.

Nu trebuie sa uitam nici de faptul ca veninul viperin este letal pentru om, de aceea e imperios necesar ca o crescatorie de vipere sa fie dotata cu ser anti-viperin si cu un punct de prim ajutor in caz de muscaturi. Aceste lucruri vor fi verificate si de comisiile care autorizeaza astfel de ferme.

Hranirea viperelor trebuie sa tina si ea seama de faptul ca hrana influenteaza calitatea veninului. Veninul trebuie sa aiba peste 70% proteina atunci cand se usuca si devine pulbere, asta inseamna ca hrana trebuie sa fie de calitate. De regula, se recomanda soarecii dar se pot oferi si alte alimente cum ar fi ficatul de vita.

Viperele nu se hranesc atat de des precum mamiferele, o data pe luna este suficient, de altfel in primele sase luni de la eclozare, puii nu se hranesc deloc! Asta inseamna ca desi au nevoie de hrana de calitate (si de preferat vie), hranirea lor nu este foarte costisitoare.

Recoltarea veninului se face la interval de o luna la fiecare exemplar, de la fiecare se aduna cativa mililitri de venin ceea ce intr-un an insemna in jur de 1-1,5 grame de venin per exemplar.

Un instructaj pentru acordarea de prim-ajutor in caz de muscatura si masuri de protectie, pentru personal, sunt de asemeni necesare. Cred ca toata lumea cunoaste cazul nefericit al lui Andrei Tinu care a trecut la un pas de moarte dupa ce a fost muscat de una din viperele din crescatoria sa. Pe scurt, crestere viperelor este riscanta si periculoasa!

Si atunci de ce ar incepe cineva o afacere cu vipere?

Tocmai datorita faptului ca nu este o afacere la indemana oricui, face din ea o afacere profitabila pentru cine au si pasiunea si banii necesari pentru o asemenea activitate. Fermele de vipere sunt putine in Romania iar in Occident cererea este foarte mare, asta inseamna o piata si o oportunitate pentru cei care indeplinesc cerintele unei astfel de afaceri.

Cat se castiga?

Preturile pentru un gram de venin pleaca de la 900 Euro si pot urca pana la 2 000, in functie de calitatea veninului si concentratia de proteine din el. Prin urmare, venit este direct proportional cu numarul de vipere, poate ajunge chiar si la cateva sute de mii de euro anual.

O doza de nebunie, mult sange rece si pasiune pentru vietatile de terariu, sunt conditiile obligatorii pentru o afacere cu vipere.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
 1. MARCU EMILIAN Răspunde
 2. Nicolae Răspunde
 3. vasile Răspunde
 4. sergiu Răspunde
  • andrei Răspunde
  • mihai Răspunde
 5. Viorel Braga Răspunde
 6. costi Răspunde
 7. nicolae Răspunde
 8. vip Răspunde
  • alezeu Răspunde
  • marcu emilian mihai Răspunde
 9. ion Răspunde
 10. Ruslan Răspunde
  • marcu emilian mihai Răspunde
   • Mihai Guzun Răspunde
    • Anonim Răspunde
   • marian Răspunde
   • Viorel Braga Răspunde
    • marcu emilian mihai Răspunde
 11. Valentin Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.