Afaceri cu tuning auto

Afacerile in domeniul tuning-ului auto sunt o prezență relativ noua pe piata romaneasca, facandu-si intrarea in urma cu aproximativ 15 ani.

Afacerea este una de nișă, cu un segment de piata ingust, reprezentat de tinerii cu o situatie financiara buna, pentru care masina este o adevarata carte de vizita care trebuie cosmetizata astfel incat sa le reflecte personalitatea.

Iata mai jos ce presupune un astfel de business, cat se investeste, cat se castiga, care sunt provocarile, minusurile si plusurile lui.

Multa pasiune

In primul rand trebuie sa ai microbul automobilismului. Daca te pasioneaza motoarele si tuningul, iti va fi usor sa inveti tot ce se poate invata in domeniu.

Pentru ca tuningul inseamna modificari artizanale si inovative, creativitatea joaca un rol determinant in succesul afacerii. Ea poate face diferenta in fata concurentei.

Cu cat vii pe piata cu ceva mai nou, mai ciudat si mai non-conformist, cu atat ai sanse mai mari sa iti castigi un loc in branşă.

Trebuie sa existe o balanta intre aspectul estetic si utilitatea practica a modificarilor facute.

Activitate secundara sau afacere full-time

Tuningul poate fi oferit ca un serviciu conex de catre un service auto sau chiar de catre o spalatorie, insa poate fi si o afacere de sine-statatoare.

Pentru afacerile deja existente in domeniul auto (in special service-urile auto), tuningul poate reprezenta o oportunitate de extindere, oferind acelorasi clienti o gama noua de servicii de cosmetizare a masinii. Este mult mai usor pentru cineva care este deja pe piata si are un anumit numar de clienti fideli.

Dar serviciile de cosmetizare a automobilelor pot fi si activitati de sine statatoare, chiar daca e mai greu, toate au un inceput.

Se poate pleca de la servicii oferite grupului de prieteni si cunoscuti si se poate ajunge la un atelier propriu si o firma in toata regulam.

Costuri si profit

Sa fim sinceri, o afacere cu masini tunate nu este pentru oricine. Acest gand nu trebuie sa te sperie pentru ca este o realitate cu avantajele si dezavantajele ei, cu care trebuie sa te obisnuiesti daca vrei sa ai un viitor in bransa.

Piesele si serviciile sunt scumpe. Asta o stiu atat clientii cat si patronii si furnizorii de servicii in domeniul auto.

Pe scurt, cheltuielile necesare punerii pe picioare unui atelier de tuning pot varia, in functie de spatiul disponibil, piese si dotari, de la cateva mii pana la cateva zeci de mii de euro (daca pleci de la zero de exemplu).

La fel sta treaba si cu profitul, el depinde foarte mult de vadul comercial, de renumele pe care ti-l faci pe piata si de posibilitatile clientilor din localitatea/cartierul tau. Pentru Bucuresti, o cifra de afaceri de 50 000 – 60 000 de euro pe an, poate fi un targhet realist dar nu si o garantie (in general afacerile cu autoturisme sunt afaceri cu un grad mare de risc dar si cu castiguri direct proportionale cu riscul).

Invata de la cei care au batut deja acest drum

Ca in orice domeniu, si aici exista mentori si cazuri de succes in business.

Unul dintre aceste cazuri este cel al lui Gabriel Moisescu.

Pentru el totul a inceput in 1999 cand lucra la Autorom, firma importatoare de Mercesdes (de cand se stie Gabriel a fost pasionat de masini si s-a invartit mereu in lumea cailor putere).

Ideea cu tuningul i-a venit cand a fost in Belgia si a vazut cum lucreaza atelierele de acolo. In acea vreme, in Romania, piata de tuning era aproape inexistenta, iar asta a fost unul din factorii care au contribuit ulterior la succesul afacerii lui Gabriel.

Investitia initiala a fost una substantiala : 35 000 de euro si a inclus totul, piese, spatiu, inclusiv un showroom.

Investitia a fost recuperata si firma a intrat pe profit dupa doi ani de activitate, insa pentru asta Gabriel Moisescu si echipa lui au muncit pe branci, ziua de lucru avea pentru ei 14 ore.

Unul din cele mai frecvente servicii care i se solicitau era BMW 318 tunat dupa cele mai diverse gusturi si preferinte ale clientului.

In 2005 a atins o cifra de vanzri de 350 000 de euro pe intregul an. Firma lui devenise al doilea jucator important pe piata de tuning din Bucuresti.

Piata online

Daca te sperie cifrele vehiculate mai sus si pur si simplu nu iti permiti sa incepi o astfel de afacere, ai totusi o ocazie sa activezi in bransa: mediul virtual.

Prin intermediul unui blog/site, poti oferi utilizatorilor pasionati de tuning, cunostintele tale, ultimele stiri din domeniu, poze si informatii din lumea automobilismului.

Astfel, cu doar 100-200 lei investitie initiala, poti pune pe picioare o afacere pe internet, de nișă, pe care sa incerci sa o faci profitabila vanzand publicitate online.

Este un tipar arhicunoscut care are insa dedesupturile lui, insa despre afacerile online am mai vorbit si vom continua sa mai vorbim si in alte articole de pe site-ul nostru.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.