Ai auzit de nosofobie?

Nosofobia se defineste drept teama obsesiva de a nu te imbolnavi. Care sunt simptomele si cauzele acestei afectiuni? Iti spunem noi chiar acum.

Ce este nosofobia?

Cuvantul nosofobie provine din grecescul nosos care semnifica boala si fobia care semnifica fobie, o teama pe care nu o poti depasi. In dictionar, nosofobia se defineste drept teama obsesiva de unele boli, teama care determina o persoana sa isi ia numeroase precautii pentru a evita eventualele contaminari. Nosofobia se inscrie in cadrul unei tulburari anxioase: persoana nosofoba este terifiata la ideea ca s-a putea imbolnavi, indiferent de ce boala ar fi vorba.

Care este diferenta dintre nosofobie si ipohondrie?

Ipohondria reprezinta o tulburare psihiatrica care se defineste drept teama sau certitudinea ca suferi de o anumita boala. Ipohondrul este ferm convins ca sufera de o anumita boala (o problema cardiaca, o tulburare digestiva, pulmonara sau chiar cancer). Daca nosofobia este in general asociata unui teren anxios, ipohondria se afla in stransa legatura cu depresia. Nosofobia poate deveni mult mai putin grava decat ipohondria deoarece pacientul poate fi linsitit de medicul sau. Din contra, un ipohondru este convins de faptul ca medicul nu “vede” boala de care sufera. Cere de obicei doua trei alte pareri medicale, examene suplimentare.

Cauzele si simptomele nosofobiei

Unele persoanalitati sunt mai susceptibile decat altele de a suferi de nosofobie. In general este vorba despre persoanele anxioase, care se streseaza mai usor. Atat femeile cat si barbatii pot suferi de nosofobie. Unele eveimente dramatice din viata, unele traume pot declansa nosofobia. Se poate manifesta prin urmatoarele simptome:

– Persoana fuge de situatiile care ar putea fi la originea unei maladii: refuza sa faca o plimbare la tara, sa isi viziteze apropiatii sau sa participe la evenimente publice. Pune la cale strategii de evitare;
– Persoana se spala extrem de des pe maini, se dezinfecteaza pentru a evita o eventuala contaminare;
– Cel mai mic simptom o face sa se gandeasca la o potentiala boala:

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.