Manipulare & Persuasiune

Persuasiunea este arta de a-i convinge pe alti sa adere la ideile tale si sa fie de acord cu tine. Nu toti cei din jurul tau se vor lasa convinsi la fel de usor insa toti se supun unor legi simple pe care, daca stii sa le folosesti, vei avea incomparabil mai multe sanse de a-i convinge sa gandeasca asa cum vrei tu.

Ca ceilalti sa faca ceea ce le spui tu, trebuie mai intai sa ii convingi ca ai dreptate. Insa a convinge pe cineva de un anumit lucru nu este intotdeauna usor si pentru a reusi trebuie sa stii ce anume sta intre tine si persoana pe care vrei sa o convingi.

Obstacolele persuasiunii

Iata principalele obstacole pentru care unii nu iti vor accepta ideile

Conflictul de convingeri: fiecare om are propriul sistem de convingeri, daca o idee noua intra in conflict cu convingerile lui, acea idee noua va fi respinsa la prima vedere.

Daca ii spui unui tanar ca H2O nu este formula chimica a apei, nu te va crede pentru ca face parte din convingerile lui. Fiindu-i repetata de atatea ori la scoala si in mass media, el are convingerea ca H2O este formula chimica a apei chiar daca niciodata nu a avut ocazia sa verifice personal sau sa vada molecula cu ochii lui.

Cunoasterea: cu cat o persoana are mai multe cunostinte despre ceva, cu atat iti va fi mai greu sa il convingi despre ceva diferit.

Va fi greu sa convingi un medic de ineficienta antibioticelor, el iti poate demonstra si NOCEBOisi poate demonstra lui insusi, stiintific dar si cu exemple practice, ca antibioticele sunt eficiente.

Chiar daca pare identic cu primul obstacol nu este. Primul obstacol se bazeaza pe convingeri nu pe cunoastere, ambele sunt puternice, prima (convingerea) este rezultatul persuasiunii unei alte parti asupra subiectului) iar a doua (cunoasterea) este rezultatul propriilor experiente de viata ale subiectului.

Scepticismul este al treilea obstacol in calea persuasiunii. Scepticii sunt persoane care nu cred pe nimeni si nimic pana ce nu sunt 100% siguri.

Acestea fiind principalele obstacole ce stau intre tine si cel pe care incerci sa-l convingi, in functie de ele se va aborda stategie potrivita pentru persuasiune. Acestea sunt:

Daramarea convingerilor lui actuale: daca principalul obstacol in calea preluarii noilor idei, este sistemul de convingeri diferit al celor pe care incerci sa-l convingi, atunci va trebui sa i-l demolezi.

Foloseste un limbaj puternic, foloseste-te de limbajul trupului si vorbeste cu incredere si siguranta despre ideile pe care vrei sa i le livrezi. Cauta modalitati prin care sa il faci sa se indoiasca de propriile lui idei.

Submineaza basa cunostintelor lui: Daca obstacolul in calea persuasiunii este cel legat de cunoastere, atunci strategia aplicata este subminarea cunostintelor.

Uneori nu este de ajuns sa vorbesti cu autoritate si incredere, trebuie sa ii arati ca stii mai multe decat el si sa ii demonstrezi ca ceea ce stie el este fals sau invechit. Nu trebuie sa fii magician pentru a face asta, trebuie doar sa fii documentat in prealabil si sa citesti cate ceva din domeniul respectiv pentru a-l convinge pe interlocutor ca ai cunoastinte superioare lui.

Vino cu dovezi pentru sceptici: Contrar ideilor generale, scepticii pot fi facuti sa creada in idei noi daca pentru asta le aduci dovezi clare in sprijinul acelor idei. Cu cat aduci mai multe indicii si argumente care sa iti intareasca spusele, cu atat scepticul va deveni mai putin sceptic si mai raliat ideilor tale.

Desi aceste strategii se pot aplica indiferent de situatie, folosirea lor trebuie sa fie una morala si in concordanta cu buna credinta, altfel, mai devreme sau mai tarziu subiectul isi va da seama ca l-ai inselat iar consecintele pot fi dintre cele mai neplacute. Asadar folositi aceste tehnici cu responsabilitate si intr-un mod constructiv.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.