Apa vie – afacere românească de succes
Apa vie nu mai este demult doar o apa fantastica din povestilor româneşti, din anii `80 a devenit o realitate iar in zilele noastre este produsa de un institut de cercetare de la Râmnicu Vâlcea, sub numele de Qlarivia.
Proprietatile ei miraculoase si brevetul de inventica ce ne confera monopolul de producatori, ne face sa visam cu ochii deschisi la oportunitatile pe care acest produs le poate deschide pentru populatia si economia României.
Ce este apa vie, la ce este buna si care este povestea de afaceri din spatele ei, sunt intrebari la care incercam sa raspundem in randurile de mai jos.
Ce este apa vie si la ce este buna?
Din punct de vedere chimic, este vorba de apa saraca in deuteriu.
Obtinerea ei s-a realizat in anii comunismului, mai exact in 1986, pe cand specialistii români studiau cu interes tehnologia nucleara si producerea apei grele (apa bogata in deuteriu). Apa saraca in deuteriu se producea in urma procesului de obtinere a apei grele (apa bogata in deuteriu, folosita la reactoarele nucleare si toxica pentru consum).
Deuteriul un izotop stabil al hidrogenului, cu numar de masa 2. El se gaseste in apa in mod natural in cantitati mici, fiind daunator organismului. Apa vie fiind asadar, o apa purificata de acest element.
Obtinuta in mod accidental, apa vie, saraca in deuteriu, a fost premiata la saloanele de inventica de la Geneva, Budapesta, Londra, Bruxelles.
Astazi, apa vie se produce la Râmnicu Vâlcea in cadrul Institutului Naţional de Cercetare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice si cea mai mare parte a productiei merge la export, in principal in Ungaria (cam 50%) si Japonia, restul pe piata autohtona, SUA si Turcia.
Practic apa vie (apa saraca in deuteriu) este o apa foarte curata, in sensul ca nu contine impuritati sau elemente de toxicitate.
In principal reduce procesul de oxidare din organism, reduce procesul de imbatranire, prelungeste viata celulara si a intregului organism.
Este buna pentru intretinerea organismului si prelungirea vietii dar si in tratarea anumitor afectiuni, inclusiv a cancerului.
Pentru bolnavii de cancer, apa saraca in deuteriu, ar trebui sa nu lipseasca de pe lista de tratament. S-a constatat ca aproape dubleaza speranta de viata a bolnavilor.
Tocmai pentru aceste proprietati miraculoase, apa vie este unul dintre produsele românesti cele mai cautate la export.
Profituri si exporturi
Afacerea a inceput dupa `90 cand un client din Ungaria a inceput sa cumpere regulat tone intregi de apa vie.
Initial Institutul Naţional de Cercetare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice, cel care o produce, nu o valorifica in scopuri comerciale. Ideea le-a venit tot de la clientul ungur care le starnea interesul prin cantitatile mari pe care le cumpara.
Au aflat ca acesta o imbutelia si o vindea in Ungaria catre clinici si bolnavi, pentru proprietatile ei curative, fara ca pe eticheta sa fie mentionat producatorul.
Abia atunci au inceput si ai nostri sa intre cu adevarat pe piata.
De prin 2000 au inceput sa vanda sute de tone pe an.
Pe piata din România, un litru de apa vie costa in medie 15 lei (se vinde cu preturi cuprinse intre 12 si 20 lei) si e cumparata de o categorie restransa de clienti, in special de bolnavii de cancer sau de oamenii cu bani care pun pret pe sanatatea lor (vedete, politicieni, oameni de afaceri etc.).
Printre cei mai excentrici clienti si fani ai produsului românesc se afla un japonez care a folosit apa vie pentru a se vindeca de un cancer esofagian, in conditiile in care doctorii din Tokyo ii mai dadeau cateva luni de trait (au trecut de atunci 9 ani).
De atunci a cumparat tone de apa vie, cu vaporul. O consuma in fiecare zi, ba chiar se imbaiaza in ea.
Deocamdata afacerea inca e la inceput de drum si in procesul de testare a pietei.
Produsul final este destul de scump pentru ca procesul de obtinere este unul care consuma foarte multa energie, insa pe masura ce cererea va creste si pe piata interna, se preconizeaza ieftiniri ale produsului.
Cu perseverenta si un marketing de calitate, apa vie are toate sansele sa repuna România pe harta lumi iar Qlarivia sa devina un produs nelipsit din casele noastre si a milioane de consumatori din intreaga lume, la fel cum este astazi banala aspirina.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.