Perceptia diferita a realitatii

Cred ca nu mai e un secret pentru nimeni ca fiecare percepe realitatea intr-un mod propriu si personal, cu diferente mai mici sau mai mari decat ceilalti. Acest lucru este foarte evident cand vine vorba de valorile acceptate, preferinte politice, gusturi si asa mai departe.

spalarea creieruluiCredeti ca acest lucru are vreo importanta? Credeti ca este cineva interesat sa speculeze aceasta realitate a perceptiei diferite pe care o avem despre realitate? Cu siguranta ca da, de aia si exista tot felul de sondaje de opinie si firme specializate care fix cu asta se ocupa: cu identificarea modului in care masa populatiei percepe realiatatea, pentru a specula aceste perceptii in scopuri politice sau comercial-economice (sau ambele). Nu doar ca exista entitati care investigheaza aceste perceptii diferite ale realitatii dar sunt si altele care „ne ajuta” sa ni le formam!

Dar de ce exista aceste diferente de perceptie, cum se formeaza ele si cum suntem deprinsi sa ni le insusim?

In realitate totul se bazeaza pe un adevar natural: noi nu cunoastem realitatea ci o recunoastem.

Vi s-a intamplat vreodata sa vedeti pe cineva venind de la departare si sa aveti impresia ca este o persoana cunoscuta (un prieten sau un membru al familiei sau altcineva cunoscut) dar mai apoi sa realizati ca de fapt este altcineva?

Vi s-a intamplat vreodata sa auziti ceva iar apoi sa realizati ca de fapt s-a spus altceva?

Vi s-a intamplat cititi un cuvant dar apoi, recitind cu atentie, sa realizati ca de fapt scrie altceva? Un exemplu concret in acest sens a fost prezentat si in articolul  tehnici de citire rapida.

Cu siguranta ca ati intalnit cel putin una, daca nu toate, din situatiile de mai sus. Acest lucru se intampla pentru ca intelectul nostru a invatat sa recunoasca realitatea.  E de ajuns sa vada niste schite, niste forme, sa auda niste sunete ca sa inceapa sa le puna cap la cap pentru a le da un inteles cunoscut.

Creierul uman cauta tot timpul sa recunoasca realitatea inconjuratoare facand apel la bagajul de informatii acumulat anterior. In cazuri patologice, cand acest fenomen este afectat, se observa la anumite persoane bolnave psihic sau afectat la nivel cognitiv, ca fie nu mai recunosc membrii familiei, fie identifica gresit personajele.

De asemeni nu toate creierele beneficiaza de acelasi bagaj anterior de informatii si atunci apar perceptiile diferite. De aceea sunt si greu de definit sentimentele de iubire, placere, frumos, etc.

Socrate avea chiar si o concluzie pe tema asta, l-a rugat pe un discipol de-al sau sa defineasca frumosul, acesta nu a stiut si atunci Socrate i-a aratat pe rand o fata, un cal si o floare, intrebandu-l de fiecare data pe discipol daca ii place ceea ce vede, acesta raspunzand mereu ca fiecare erau frumoase. Atunci filosoful Socrate a concluzionat ca omul nu cunoaste frumosul ci il recunoaste.

Nimic nu s-a schimbat in acest sens in cei 2500 de ani scursi de la Socrate pana la noi, insa nu doar frumosul se recunoaste ci aproape toata realitatea inconjuratoare. Asa se explica fenomeul iluziilor optice, cand ni se pare ca vedem ceva dar in acelasi timp si altceva. Creierul nostru este astfel pacalit nestiind cu care din informatiile anterioare sa asocieze noua perceptie, sta in cumpana si incearca sa asocieze cand cu una, cand cu alta.

Dar sa impingem fenomenul mai departe, dincolo de iluziile optice si asa ajungem la (dez)iluziile de tot felul cand suntem pacaliti, uneori cu intentie, alteori fara, alteori ne pacalim noi insine, sa recunoastem ceva iar in realitate sa avem in fata altceva. Asa procedeaza adesea partidele politice, comerciantii, escrocii dar si partenerul de cuplu, colegul, amicul, rudele si lista ar putea continua.

Despre manipularea perceptiilor, jocurile mintii, hipnoza si alte fenomene bazate pe diferenta intre realitate si perceptie, puteti afla mai multe pe AflaSecrete.Ro.

Faptul ca fiecare are o perceptie proprie, ca gandim diferit si recunoastem realitatea in mod diferit, nu este neaparat ceva rau in sine, dimpotriva, ar fi extrem de plictisitor sa fim cu totii la fel 🙂 .

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.