Rolul si locul jocurilor

Jocurile ne-au insotit copilaria, ne-au oferit o serie de amintiri si continua sa ne condimenteze viata de zi cu zi, fie ca ne gandim la fotbal, tenis de masa, sah sau la jucariile din copilarie. Dar jocurile inseamna mai mult decat distractie.

Jocul este o forma primara de educatie si in acelasi timp una dintre cele mai eficiente. Adesea pedagogia a cautat sa integreze procesul educational in fenomenul numit joc si sa realizeze niste lectii sub forma unor jocuri sau cantece vesele.

Dar nu doar oamenii se joaca ci si animalele, cu cat sunt mai tinere, cu atat se joaca mai mult. Jocurile lor nu sunt altceva decat niste exercitii menite sa pregateasca puii pentru viata de adult, sa le intareasca puterea fizica, capacitatile mentale si spiritul de grup. La fel este si in cazul oamenilor numai ca spefica umana fiind mult mai sofisticata decat regnul animal, si jocurile sunt mult mai complexe si mai sofisticate.

Jocurile au in general, asupra adultilor si copiilor deopotriva, un rol benefic stimuland o serie de activitati mentale si fizice care duc atat la dezvoltarea intelectului cat si a capacitatilor fizice. De asemeni exista jocuri si jocuri, cu cat jocurile sunt mai complexe, cu atat rolul lor asupra mentalului si fizicului este mai accentuat.

Fiecare varsta are propriile ei jocuri, pe masura ce cresc, copiii vor juca jocuri tot mai complexe. Nu exista varsta cand trebuie sa te opresti. Mintea si trupul trebuie antrenate constant, de altfel sedentarismul este principalul factor al unei intregi serii de boli grave asa ca varsta nu e o scuza care sa te tina departe de un tenis de masa, de o partida de sah sau de o miuta cu prietenii, dimpotriva chiar!

Jocuri de strategie, cum ar fi sahul, tintarul, monopoly, etc.  sunt cele mai recomandate pentru dezvoltarea inteligentei iar sporturile care activeaza grupe complexe de muschi, ca inotul, judo-ul, luptele greco-romane, canotajul, etc. sunt cele mai potrivite pentru dezvoltarea armonioasa a trupului. Nu trebuie urmarita neaparat performanta intr-o astfel de disciplina sportiva ci in primul rand avantajele intrinseci ale practicarii unor astfel de sporturi si jocuri.

Tot jocurile, ca si alte activitati ale laturii ludice a psihicului uman, sunt responsabile si de eliberarea asazisului hormon al fericirii sau serotonina, necesar eliberarii de stres si mentinerii unui tonus pozitiv.

De asemeni jocurile pot modela profilul psihologic al unui individ, daca in copilarie a fost deprins cu jocurile de echipa, va fi predispus sa dezvolte un comportament social pozitiv, sa isi faca repede prieteni, sa relationeze bine cu cei din jur, pe cand, daca dimpotriva, a fost de mic izolat cu propriile jucarii si relativ retras de ceilalti, la maturitate va avea dificultati serioase de relationare.

A se vedea si comportamentul deviant al copiilor care toata ziua stau calare pe calculator pentru a juca jocuri online si care pierd astfel contactul inter-uman ajungand adesea sa dezvolte patologii psihice grave, insa despre reversul medaliei in cazul jocurilor, vom vorbi ceva mai jos.

Cat de vechi sunt jocurile?

Cel mai simplu raspuns ar fi : depinde de jocuri. Unele relativ noi, mai ales daca ne gandim la jocurile pe calculator de exemplu, altele insa au cateva milenii in spate.

Cel mai vechi dispozitiv creat in scopuri de joc, pare sa fie zarul. Cel mai vechi zar din lume a fost descoperit in Iran si dateaza de acum aprox. 3 000 de ani.

De asemeni jocurile cu mingea sunt foarte vechi. In China antica se juca un fel de fotbal cu o minge din lana si piele (prea putin elastica in comparatie cu cele de azi), la mayasi se juca un complicat joc in care jucatorii nu aveau voie sa lase mingea sa atinga solul, ostasii lui Alexandru Macedon jucau si ei un joc cu mingea care includea pasele, probabil un joc stramos al fotbalului. Pe plaiurile noastre, dacii si romanii jucau un fel de baseball care s-a jucat pana in timpurile moderne, numit oina.

De asemeni jocurile de strategie care necesita o tabla de joc au in spate o istorie milenara. Sahul isi are originea in vechea Indie insa jocul traditional de strategie la romani, pana acum 100 de ani, era tintarul. Piesele folosite erau boabele de fasole si porumb.

Nobili spanioli jucand tintar (sec. XIII):

Tintarul este un joc de societate in doi care se intinde pe o perioada lunga de timp, aranjarea pieselor fiind ea insasi o parte importanta a jocului. Tintarul se pare ca isi are originea in Egiptul antic si a devenit popular in Europa in vremurile medievale fiind jucat la curtile regale si nobiliare ale vremii.

In fine, jocurile preferate ale copilariei au fost mereu aceleasi: papusi pentru fete si jocurile si jucariile razboinice pentru baieti. In situl arheologic de la Vindolanda (Marea Britanie), intr-o veche asezare militara romana, s-a gasit o sabie de jucarie din lemn ce a apartinut probabil unui fiu de legionar roman.

Desi materialele au evoluat in timp, unele jocuri au cazut in uitare iar altele noi le-au luat locul, nevoia de joc a ramas aceeasi pentru psihicul uman a ramas acelasi. Si azi si acum 3 000 de ani, sentimentele si nevoile umane au ramas neschimbate, asa se explica de ce jocurile cu zaruri sau cele de strategie au ramas la moda in toata aceasta lunga perioada.

Si totusi in mai putin de 30 de ani, ceva s-a schimbat. Pentru tot mai multi copii, computerul a devenit principalul prieten de joaca. Unii stau cu orele jucand lungi jocuri online, fie impotriva calculatorului, fie impotriva altor jucatori aflati la mii de kilometri distanta. Pericolul alienarii mintale, al izolarii sociale si al obezitatii este mereu prezent in viata unor astfel de copii sau adolescenti. In Coreea de Sud este un adevarat fenomen-problema incat a fost nevoie de infiintarea unor centre speciale care sa trateze acesti copii de dependenta de jocuri intocmai cu exista centre pentru dezintoxicarea de droguri.

Dar nu doar jocurile in exces pe calculator pot face rau. De cate ori nu am auzit de parinti care isi epuizeaza copiii incercand sa stoarca din ei mari campioni la inot, gimnastica sau fotbal?

In concluzie, jocurile sunt benefice atunci cand nu se trece granita dintre placere si dependenta, ca orice lucru, jocurile in exces pot avea un efect invers decat cel scontat, cu grave repercursiuni psihice sau fizice. Totul consta in pastrarea unei limite si a unei doze de bun-simt.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.