Ce faci cand ramai fara bani in Finlanda?

În urmă cu ceva timp te-ai hotărât să pleci în Finlanda, pentru că auzisei că nivelul de trai este mai ridicat acolo, că se găsesc multe locuri de muncă, cu salarii foarte atractive. Doar că odată ajuns în țara Laponiei nu a fost chiar atât de ușor să îți găsești un job, așa că ai rămas fără bani. Din fericire, ai dat de site-ul https://www.alfalainaa.fi/pikalaina/, unde sunt listate foarte multe instituții ce sunt dispuse să îți ofere un împrumut.

Dar cum de te-ai hotărât să pleci atât de departe de casă? Păi nu a fost deloc greu: ai văzut un documentar la televizor în care se vorbea despre salariile și bunăstarea generală a populației și văzând că la noi nimic nu se schimbă, te-ai decis că a venit momentul să începi să îți pui lucrurile în ordine, pentru a putea pleca.

Știai că este o țară în continuă căutare de forță de muncă, pentru că populația autohtonă preferă să migreze către zone ceva mai calde; totodată, din informațiile acumulate de pe internet aflasei că, cu toate că nu există un salariu minim reglementat de stat, în construcții și domenii tehnice un muncitor necalificat câștigă în jur de 14 Euro pe oră. Tocmai din aceste considerente ai concluzionat că, ținând cont de experiența ta, ar fi trebuit să fie imposibil ca în trei luni să nu îți găsești un job.

Acea limită maximă de trei luni nu o alesesei întâmplător. Tot căutând pe net aflasei cam care sunt costurile de trai în Finlanda, prețul chiriei, a mâncării etc., așa că ai început să le aduni. Ai așteptat până când ai reușit să dublezi suma rezultată în urma calculelor înainte de a pleca, pentru că așa considerai că îți iei o marjă de eroare.

Din păcate, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, calculele de acasă nu se potrivesc cu cele din târg. Odată ajuns acolo ai văzut că tot ce găsisei pe net era destul de fals. Chiria s-a dovedit a fi mult mai mare decât te așteptai, mâncarea scumpă, iar locurile de muncă pentru nevorbitorii de limbă finlandeză sau engleză cam puține. Acestea din urmă tindeau spre zero chiar.

Desigur că planul tău nu era să ajungi în Finlanda și să îți irosești toată agoniseala cu care plecasei din țară. Problema este că nici nu te poți întoarce pentru că fix zilele trecute ai fost contactat de către o agenție de recrutare pentru a participa la un interviu de care ai trecut cu brio, urmând ca săptămâna următoare să ai o întrevedere cu angajatorul, pentru a negocia salariul și încadrarea.

Așa că a trebuit să te interesezi cum să obții împrumuturi rapide pentru șomeri în Finlanda (pikavippi työttömälle FI), astfel încât să îți mai poți achita toate cheltuielile până la primul salariu. Ar fi și păcat ca fix acum, când se pare că în sfârșit ți s-a întors și ție norocul și parcă reușești să zărești soarele răsărind și pe strada ta, să îți faci bagajele și să pleci.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.