Ieftinirea creditelor

Ieftinirea creditelor a fost stimulata de BNR prin reducerea istorica a dobanzii cheie de la 5,75% la un minim de 5,5% pe an, anuntata joi 2 februarie de guvernatorul Mugur Isarescu.

Masura se inscrie intr-un ciclu de reducere a dobanzii cheie, ultima reducere importanta fiind cea din ianuarie 2012, de la 6% la 5,75%. Doar creditele in lei vor fi influentate de scaderea dobanzii cheie.

Sa nu ne astepta insa la o ieftinire peste noapte a creditelor. Aceasta masura va avea repercursiuni pe piata in timp, pe masura ce bancile isi vor reevalua politicile de creditare in lei aliniindu-se noilor indicatii de la BNR.

Ce este dobanda cheie?

Dobanda cheie este un indicator ce intereseaza principalele operatiuni de pe piata monetara. Teoretic el este influentat de situatia economica a tarii si de inflatie. O dobanda cheie mai mica ar trebui sa insemne ca inflatia a scazut iar economia nationala se reface, cel putin aceasta este explicatia BNR pentru scaderea succesiva a dobanzii cheie incepand din noiembrie 2011.

Ce inseamna ieftinirea creditelor?

Ieftinirea creditelor este o tinta pe care BNR si-a asumuat-o de la inceputul crizei, in acest trend se inscriu si noile conditii de creditare intrate in vigoare de la 1 ian..

Criticii politicilor BNR spun insa ca masurile nu reflecta situatia reala a economiei. Scaderea dobanzii cheie nu afecteaza creditele in euro, acestea sunt influentate de factorii externi ai situatie economice din UE. In Europa semnalele economice sunt tot mai sumbre, in aceste conditii, exista voci care critica masurile BNR spunand ca e ilogic ca economia noastra sa fie supra-apreciata in conditiile in care depindem economic de situatia din UE.

Acesti critici ai masurilor BNR, au insa o mare problema de credibilitate. Cele mai vehemente voci sunt cele ale reprezentantilor bancilor vizate direct de masurile BNR. Evident ca bancilor nu sunt foarte incantate de o ieftinire a creditelor desi blocarea creditarii nu este nici in avantajul lor.

In alta ordine de idei insa, creditarea excesiva poarta principala vina a provocarii crizei economice iar blocarea creditarii duce la aparitia unui cerc vicios. In aceste conditii ieftinirea creditelor, fie numai si in lei, pare sa fie o masura menita sa stimileze consumul intern.

De altfel BNR-ul a si dat un raspuns asemanator criticilor afirmand ca in 2012 economia romaneasca se va baza mai mult pe revenirea consumului intern decat pe revenirea exporturilor.

Referitor la influenta cursului valutar, teoretic, scaderea dobanzii cheie ar trebui sa deprecieze leul, unii specialisti spunand ca ar trebui sa ne asteptam pe viitor la un curs de 4,4 lei pentru un euro sau chiar de 5 lei in scenariile cele mai sumbre, insa aceste majorari sunt determinate si de alti factori decat de scaderea dobanzii cheie.

Ramane de vazut daca masurile BNR vor avea efectul scontat, ca orice mecanisme bancare, scaderea dobanzii cheie si ieftinirea creditelor in lei au nevoie de timp pentru a-si propaga efectele in piata.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.