Ce nu stiai despre Omega 3?
Acizii grasi omega 3 sunt substante de care corpul uman are nevoie pentru a functiona corect. Acizii grasi Omega 3 sunt de trei tipuri: DHA (acid docosahexaenoic), EPA (acid eicosapentaenoic) si ALA (acid alfa-linolenic).
Se pare ca omega 3 are un rol foarte important in pastrarea sanatatii inimii, sistemului digestiv, rinichilor. Totodata, isi aduc contributia benefica in reducerea inflamatiilor in corp, mentinerea fluiditatii membranelor celulelor, prevenirea ingrosarii excesive a sangelui, ingrosarea arterelor, transmisiei nervoase, alergiei. Aceasta lucru se intampla datorita prostaglandinei, un hormon care regleaza toate aceste functii specificate mai sus, la care se mai adauga si producerea altor hormoni. Rolul acizilor grasi omega 3 este acela de a ajuta la producerea de prostaglandine mai puternice si de calitate.
Toate prostaglandinele au functii fiziologice esentiale. Totusi, in functie de tipul de grasime din alimentatie, anumite tipuri de prostaglandine pot fi produse in cantitati mari, in timp ce altele pot sa nu fie produse deloc. Acest fapt duce la o lipsa de echilibru in corp ce poate conduce la starea de boala. De exemplu, EPA si DHA servesc direct ca precursori pentru prostaglandinele din seria omega 3, care au fost numite “bune” sau “optime”, pentru ca reduc inflamatia si imbunatatesc circuitul sangvin.
Multe dintre studii au aratat ca o concluzie ca aportul de DHA si EPA in cantitati suficiente prin alimentatie sau folosirea suplimentelor protejeaza organismul impotriva bolilor de inima prin micsorarea nivelului de trigliceride (grasimi) in sange, in timp ce mareste nivelul de HDL colesterol (cel bun).
Acizii grasi omega-3 se gasesc in ulei de peste, somon, ton, hering, nuci, seminte, ulei de in. Suplimentele cu omega 3 mai pot ajuta de asemenea si la usurarea durerilor cauzate de artrita reumatoida. Studiile arata ca simptomele se pot diminua dupa 3 luni de folosire regulata a a unuisupliment cu omega 3 din ulei de peste. Acesta mai este de ajutor in lupta impotriva cancerului, incetitind cresterea tumorilor. S-a aratat prin studii ca mancand doar de doua ori pe saptamana peste (bogat in omega 3), sansele sa se dezvolte cancer colorectal sau cancer al tractului digestive scad cu 50%. Suplimentele de ulei de peste au fost folosite si in tratarea altor boli ca astmul, dereglarea bipolara, depresie, eczema, dismenoree, lupus, psoriasis, colite, schizofrenie, de asemenea si in prevenirea respingerii organelor transplantate.
Se pare ca deficitul in timpul sarcinii de omega 3 afecteaza dezvoltarea creierul fatului, cu efecte pentru viata de adult.
Nu exista recomandari speciale cu privire la cantitatea permisa de omega 3, dar ar trebui sa incercati sa luati 1 gram pe zi de omega 3. Nutritionstii recomanda in general peste de apa rece de 2-3 ori pe saptamana. Cu cat pestele este mai gras, cu atat are mai mult omega 3. Este bine sa il fierbeti, sa il coaceti la cuptor sau sa-l pregatiti pe gratar, deoarece prin prajire se distrug uleiurile din continut.
Recent s-a aratat ca unele specii de pesti pot fi contaminate cu mai multe substante toxice. Daca aveti indoieli cu privire la calitatea produsului, este mai bine sa optati pentru suplimente de ulei de peste ce contin o cantitate de omega 3 de calitate, care au aceleasi beneficii asupra organismului ca si consumul de produse proaspete.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.