Se scot la vanzare titluri de stat
Se scot la vanzare titluri de stat catre populatie, Ministerul Finantelor demarand deja procedurile de colaborare cu primele 4 cele mai mari banci din Romania.
Titlurile cumuleaza o valoare de 100 milioane de lei si sunt menite sa acopere din deficitul bugetar estimat pentru 2016. Daca scadenta pentru aceasta emisie va fi 2018, atunci cand se va serba Centenarul Marii Uniri.
Titlurile de stat pot fi cumparate de persoane fizice la BCR, BRD, Transilvania si Raiffeisen, fara comision sau de la aceleasi banci dar prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) cu un comision ce poate ajunge pana la 0,1% din valoarea tranzactiei.
Pentru a stimula vanzarea titlurilor guvernul se obliga sa plateasca bancilor un comision de administrare de 0,2%, astfel incat persoanele fizice sa fie scutite de aceasta cheltuiala.
Data lansarii emisiunii si detaliile legate de ea vor fi facute publice odata cu lansarea oficiala a campaniei de promovare.
Ce sunt titlurile de stat?
Titlurile de stat sunt unele dintre cele mai sigure instrumente de investitii pentru ca sunt garantate de statul emitent si este putin probabil ca statul sa dea faliment si sa nu-si mai poata onora obligatiile asumate.
Dar pentru ca o lege nescrisa a investitiilor spune ca veniturile sunt direct proportionale cu riscul, nici titlurile de stat cu fac exceptie de la aceasta reagula. Dobanzile sunt de regula mici, comparabile cu cele ale dobanzilor bancare.
Din acest motiv titlurile de stat sunt dedicate in special celor carora nu le place riscul, vor sa bage banii in ceva sigur sau pur si simplu vor sa faca primii pasi in lumea investitiilor. De altfel emisia de titluri de stat din 2016 este legata de ideea de a investi in statul roman facand apel la implinirea a 100 de ani de la Marea Unire in 2018, cand e si data scadenta a titlurilor.
Atunci cand statul are nevoie de lichiditati, emite aceste titluri de stat pentru a face rost de banii care provin de la cei care le cumpara (adica de la investitorii in titluri) si se angajaza ca la o data scadenta dinainte stabilita sa le returneze banii, plus o anumita dobanda (ultimele emisiuni au avut dobanzi cuprinse intre 1,7% si 2,15%).
Practic e unul din mecanismele prin care statul se poate imprumuta de la populatie.
Cumpararea si vanzarea de titluri de stat se face doar printr-un dealer, care de regula este o banca, asa cum va fi si cazul emisiei din 2016.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.