Cei mai bogati oameni din istorie

Este greu de facut calcule exacte privind averea unor personalitati de acum 100, 200 sau 2000 de ani, de aceea nu am numit acest articol „cel mai bogat om din istorie” pentru ca acesta nu va fi niciodata identificat cu precizie dar cel mai probabil se afla in lista de mai jos.

Am omis din aceasta lista bogatii lumii de azi, precum Bill Gates sau sultanul din Brunei pentru ca asa cum spune si titlul am vrut sa vorbim putin despre bogatii de ieri. O calatorie scurta dar fascinanta spre trecutul financiar al omenirii, o trecere in revista a VIP-urilor unor secole si milenii demult uitate. Despre unii poate ca ati auzit deja, pe altii poate ii veti descoperi cu aceasta ocazie.

Iata mai jos lista cu cei mai bogati oameni din istorie:

Croesus – rege al Lidiei, o tara antica din Asia Mica, vestul Turciei de azi. Croesus a trait in sec. VI i. Hs., aproximativ intre anii 595- 547. Bogatia lui a devenit legendara atat pentru greci cat si pentru persi (de la care i s-a tras si pieirea). Secole de-a randul, in antichitatea clasica, s-a folosit expresia „bogat precum Croesus”.

Lui Croesus ii este atribuita inventia monedei si standardizarea cantitatii de aur din monede.

Bogatia lui Croesus era generata de controlul rutelor comerciale dintre Europa si Asia, pozitie datorata amplasarii strategice a Lidiei la marile drumuri comerciale ale vremii.

Insa acea epoca de aur avea sa apuna rapid. Imperiul persan era in plina expansiune, in ciuda aliantei dintre Croesus si statele grecesti, inevitabilul s-a produs in 547, persii au infrant armata lui Croesus, l-au ucis si au cucerit bogata Lidie.

Inainte de batalie, se spune ca bogatul rege Croesus a mers sa intrebe oracolul de la Delphi despre soarta razboiului. Pitia i-a raspus „daca vei merge la razboi, o mare imparatie va fi distrusa”. Croesus a primit raspunsul ca o prevestire a infrangerii persilor si a pornit increzator la razboi. De fapt marea imparatie care va fi distrusa era chiar regatul sau.

Regele Solomon – fiul regelui David, Solomon, a trait cu mult inainte de Croesus. A fost regele Israelului intre anii 971-931 i. Hs. In vremea sa Israelul a cunoscut cea mai mare extindere teritoriala, si-a infrant toti inamicii, a ajuns pana la raul Eufrat si a instaurat o perioada de pace si prosperitate fara egal in istoria acestui stat antic.

Biblia spune ca Solomon a fost binecuvantat de Dumnezeu pentru ca in rugaciunile sale nu cerea nici bogatie, nici viata lunga ci numai intelepciune iar Dumnezeu i-a dat pentru asta toate celelalte pe langa intelepciunea proverbiala a regelui Solomon. A avut 700 de sotii si 300 de concubine, capete incoronate veneau din tari indepartate pentru a-l intalni si pentru a-l cunoaste pe vestitul rege, asa cum a fost celebra calatorie a reginei din Saba (din sudul peninsulei Arabia).

Pe vremea lui Solomon nu existau inca monedele, etalonul comercial era sekelul de aur sau argin, un sekel era o cantitate de aprox. 12 grame de metal nobil. Prin intelepciunea sa Solomon a adus atata bogatie incat pretul aurului si al argintului in Ierusalim s-au prabusit. Cele doua metale erau atat de abundente incat valoarea lor a scazut foarte mult. Biblia se exprima plastic spunand ca argintul devenise atat de comun precum pietrele.

Bogatia Israelului din acea vreme provenea din taxarea drumurilor comerciale pe care le controla si din tributul pe care i-l plateau popoarele supuse de Solomon.

Datorita prosperitatii de care se bucura, Solomon a ridicat celebrul Templu de la Ierusalim, o constructie monumentala chiar si pentru zilele noastre (Templul a fost distrus de vicisitudinile istoriei).

Marcus Licinius Crassus (a nu se confunda cu Croesus) – numit si „cel mai bogat roman”, a trait intre anii 115-53, i. Hs. A fost un general si politician roman din perioada Republicii. Datorita pozitie sale politice a profitat de functie pentru a achizitiona sub pretul pietei proprietatile imobiliare ale unor datornici.

Desi s-a nascut intr-o familie bogata si a mostenit de la tatal sau o avere de 7 milioane sestreti, Crassus a fost macinat de avaritie si de dorinta de a acumulat cat mai multa avere. Se estimeaza ca in jurul mortii sale detinea peste 200 milioane de sestreti ceea ce inseamna echivalentul bugetului imperiului roman pe un an de zile.

Averea lui Crassus provenea din imobiliare (detinea foarte multe pe care le inchiria unor afaceristi sau ca locuinte), din producerea si vanzarea unor bunuri agricole de pe intinsele sale proprietati rurale iar o mica parte din ea, din solda de mare demnitar roman.

Crassus a inabusit rascoala lui Spartacus dar in anul 53 i. Hs. este ucis undeva in Irakul de azi in timpul unei campanii militare impotriva persilor.

Alan Rufus – Alan le Roux, adica Alan cel Rosu, a fost un nobil normand care a participat la cucerirea Angliei de catre normanzi din 1066. Dupa cucerirea Angliei a fost recompensat cu mari mosii pe care si le-a extins foarte mult devenind astfel cel mai bogat britanic din toate timpurile. In banii de azi, averea lui ar fi evaluata la aproximativ 163 miliarde de dolari, mult mai mult decat cel mai bogat om din ziua de azi.

Mansa Musa din Mali – conducatorul unui imperiu musulman de pe cursul superior al raului Niger, in Africa sub-sahariana. Mansa Musa (adica Moise in araba) a intrat in istorie datorita pelerinajului la Meca pe care l-a efectuat in anul 1324. Cu acest prilej alaiul acestui, pana atunci obscur, dar potentat conducator african, a starnit o puternica impresie in Cairo, Bagdad si alte orase pe care le-a strabatut in drum spre si dinspre Meca.

Cortegiul lui Mansa Musa numara in jur de 60 000 de oameni, sclavi, soldati, functionari, diversi slujitori. Un numar impresionant pentru acele vremuri. Pentru a a trecut a facut mare risipa de aur, cheltuind si donand atat de mult incat in cairo pretul aurului a scazut datorita inflatiei astfel provocate.

Generatii la rand locuitorii din Cairo si Bagdad au vorbit despre bogatia celui care era considerat atunci, cel mai bogat om din lume.

Bogatia regelui din Mali provenea din zacamintele de aur din Nigeria si tarile invecinate, pe unde se intindea atunci imperiul Mali.

John Davison Rockefeller (1839 – 1937) – numele lui a devenit sinonim cu capitalismul. Si-a inceput cariera ca vanzator de fructe si legume si a ajuns sa detina compania Standard Oil, o companie petroliera care l-a si facut miliardar in dolari.

In 1916 devine oficial primul om din lume care detine personal un miliard de dolari.  Membru al Partidului Republican, magnat si filantrop Rockefeller a avut de multe ori probleme cu legea, in special din cauza legislatiei anti-turst care in 1911 a dus la dezmembrarea Standard Oil in 37 de companii cu conduceri separate. In mod paradoxal aceasta decizie i-a dublat averea.

Rockefeller este cel care a patentat expresia „in afara de primul milion pot justifica fiecare banut”.  Tot el a marturisit ca a avut doua teluri in viata : sa faca 100 000 de dolari si sa traiasca 100 de ani. Daca a doua dorinta nu i s-a implinit (a murit la numai 98 de ani), prima i s-a implinit chiar de mai multe ori. De foarte multe ori….

In banii de azi, luand in calcul inflatia, averea lui Rockefeller a fost estimata intre 400 si 600 miliarde de dolari, fiind considerat de catre unii, cel mai bogat om din toate timpurile.

Desigur lista nu este completa, am omis familia De Medici, familie potentata care a dominat Italia medievala, familia de comercianti germani Fuller, din sec. XV, familiile Rothschild, Somoza (America Latina), o serie intreaga de monarhi antici si medievali, sultani, etc.

Este greu de facut un top pentru ca este foarte greu de calculat si comparat averea unor personaje mai indepartate de timpurile noastre.

Insa toti cei din lista de mai sus au fost considerati in momentul vietii lor drept cei mai bogati oameni din lume insa asemanarea dintre ei se opreste aici. Unii si-au construit averea singuri, altii au plecat din start dintr-o pozitie privilegiata, fiecare au fost oameni ai timpurilor lor, unii pot fi luati ca model, altii nu, amintirea unor dintre ei a strabatut veacurile, altii au cazut in uitare, unii sunt de admirat pentru generozitatea si intelepciunea lor, altii dimpotriva, au fost avari si cruzi.

Nici macar intre cei mai bogati oameni din istorie nu se poate pune semnul egal.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.