Cele mai importante 5 antreuri românești
Rezumat:
Bucătăria românească are o mulțime de preparate gustoase, atât în ce privește ciorbele, cât și felurile principale și deserturile. Totuși, o masă tradițională fără antreuri gustoase nu este completă, așa că au apărut și în gastronomia noastră preparate cu rol de deschidere a poftei. Acestea sunt, deseori, creative, așa că, atrag nu doar datorită gustului ci și aspectului. Acestea marchează, la multe evenimente, începutul unei seri pline de distracție și sunt însoțite de o tărie tradițională, cum este țuica, pălinca sau horinca. Un platou cu antreuri tradiționale este o adevărată experiență culinară în sine, care merită încercată de orice gurmand, de aceea, te invităm să le descoperi care sunt pe cele mai importante 5.
1. Salată de icre
Salata de icre este specifică Balcanilor, dar, se întâlnește și în anumite zone ale Italiei. Se folosesc icre de la pești de apă dulce, cum sunt carasul, crapul, știuca, dar și de la pești marini, cum sunt codul sau chefalul. Gustul specific al icrelor se echilibrează cu cel acru al sucului de lămâie și al cepei. Consistența dată de folosirea uleiului și a grișului fac preparatul perfect pentru a fi întins pe pâine. Salata de icre este nelipsită de pe mesele românilor, fiind preferată, mai ales, în zilele de dezlegare din timpul posturilor.
2. Șuncă de casă
Șunca de casă se servește, deseori, ca aperitiv, tăiată în bucăți mici. Spre deosebire de slănina afumată, (e confundată cu aceasta de multe ori), cea de casă se prepară din piept sau alte porțiuni cărnoase ale porcului, care se lasă la sare, apoi, se afumă. Se pregătește, deseori, și prin fierbere cu zeamă de varză și diverse condimente, ori în saramură, cu usturoi, cimbru, foi de dafin. În funcție de preferințe, poate fi presărată cu boia dulce sau picantă ori cu diverse amestecuri de mirodenii.
3. Ouă umplute
Gustoase și consistente, ouăle umplute pot fi gătite în multe moduri. Ouăle fierte tari se taie pe jumătate și se umplu fie cu maioneză, fie cu o cremă de brânză, fie cu propriul gălbenuș, amestecat cu muștar. Deseori, se decorează cu felii subțiri de legume crude sau murate și se așază pe frunze de salată sau pe platouri cu salată tocată. Așezate alături de alte preparate, ouăle umplute aduc varietate și savoare, completând, astfel, o masă bogată.
4. Salată de vinete
Salata de vinete este o specialitate care nu lipsește de pe masa românilor, în anotimpul cald. Vinetele se coc, se scurg, se decojesc și se toacă mărunt. Se amestecă, apoi, cu ulei, sare și piper. Se pot combina și cu maioneză, rezultatul fiind un preparat cremos și savuros, dar, mai greu pentru stomac. Se consumă, deseori, cu roșii, pe o felie de pâine simplă sau prăjită.
5. Pește marinat în oțet
Pe un platou cu antreuri care conțin ulei, maioneză sau ouă, o bucată de pește marinat este un element binevenit, pentru că, datorită conținutului de oțet, nu simțim greață sau saturare. Marinarea peștelui în oțet nu este dificilă, însă, este nevoie de pește proaspăt, de preferință, gras, cum este macroul sau scrumbia. Oțetul și aroma boabelor de piper, muștar și a celorlalte condimente intră în carnea peștelui, care capătă, astfel, un plus de gust.
Mâncarea tradițională românească nu înseamnă doar în sarmale, mici și tochituri. Antreurile sunt la fel de delicioase și merită consumate, cu regularitate. Dacă nu te pricepi la gătit, nu te îngrijora! Poți comanda preparatele preferate la domiciliu. Livrarea acasă de mâncare tradițională nu mai este de mult un tabu, iar românii profită de gama variată de antreuri disponibile prin intermediul aplicațiilor online.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.