Citirea Mintii
Citirea mintii este un subiect la moda in ultima vreme datorita unor showuri de televiziune cu numere spectaculoase de iluzionism. Dar ce se ascunde dincolo de aparente?
Chiar exista tehnici secrete prin care cineva poate ghici gandurile altor persoane?
Iata intrebarile la care ne straduim sa raspundem in randurile de mai jos.
Desi par spectaculoase si nemaivazute, majoritatea trucurilor pentru „citirea mintii” sunt in realitate clasice, unele sunt mai complexe, pe altele le poate face aproape oricine cu putin exercitiu.
O parte din aceste trucuri presupun existenta in public a unuia sau a mai multor complici ai iluzionistului pe care acesta ii alege chipurile „intamplator” si le ghiceste gandurile. In realitate totul este regie, rolurile si dialogurile fiind stabilite de la inceput.
In cazul acestor trucuri, secretul consta in a-i convinge pe ceilalti ca nu exista nicio legatura intre iluzionist si subiectii alesi. Aceasta se face uneori „gresind” intentionat unele raspunsuri.
Alte trucuri care dau iluzia de citire a mintii sunt matematica pura, gasiti astfel de exemple in cartea electronica Citirea Gandurilor precum si in Jocurile Mintii.
Altele presupun doar indemanare si perspicacitate, cum este acesta:
Luati un borcan si 5 bucati de hartie sau biletele, alegeti un subiect si pretindeti ca veti scrie pe hartie raspunsurile la 5 intrebari, inainte sa le rosteasca.
Dumneavoastra puneti intrebarile si scrieti raspunsurile, fiecare pe cate un biletel pe care apoi il introduceti in borcan, inainte ca subiectul sa raspunda. La final scoateti biletelele si verificati ce ati scris pe ele in fata audientei. Spre surprinderea tuturor, veti fi scris exact raspunsurile subiectului.
Iata cum se face trucul
Iei primul biletel, scrii pe el „rosie” si il bagi in borcan, apoi incepi cu intrebarile: „Care este echipa de fotbal preferata?”
Subiectul raspunde : „Dinamo” (sau oricare alta)
Acum scrii pe al doilea biletel „Dinamo” si il bagi in borcan, pui intrebarea numarul 2, „Care este masina ta preferata?”
Subiectul raspunde: „BMW”
Acum scrii pe al treilea biletel „BMW” si il introduci in borcan si continui cu intrebarea numarul 3: „Care este artistul tau preferat?”
Subiectul raspunde: „Michael Jackson”
Scrii „Michael Jackson” pe al 4 lea bilet si il pui in borcan langa celelalte. Pana acum cred ca ai prins trucul. In realitate tu scrii raspunsurile dupa ce le auzi de la subiect si nu inainte asa cum are impresia publicul tau. Dar sa continuam.
Am ajuns la intrebarea numarul 4 si biletul numarul 5. Pui intrebarea: „Cum o chema pe prima ta prietena?”
Subiectul zice: „Ramona”
Scrii „Ramona” pe ultimul bilet si il pui in borcan langa celelalte. Acum ai terminat de scris toate biletele si ii pui ultima intrebare, il rogi sa aleaga o leguma si sa o spuna cu voce tare. Majoritatea se vor gandi la „rosie”, chiar daca va alege alta leguma, tu ai „ghicit” 4 din 5. Trucul va fi la fel de spectaculos.
Acum golesti borcanul de biletele si le arati pe rand subiectului si celor care au asistat la truc. Cel putin pe 4 din 5 bilete se vor regasi raspunsurile subiectului.
Magie curata! Sau nu 🙂
Dincolo de trucurile de iluzionism, exista tehnici de psihologie prin care poti intui ce gandeste cel sau cei de langa tine.
Aceste tehnici se bazeaza pe limbajul trupului, adica pe gesturi, mimica, miscarile ochilor, tonalitatea vocii si alte secrete ale psihologiei care iti pot da indicii importante daca esti sau nu mintit, daca cel de langa tine are sau nu ganduri ascunse.
Capacitatea de a te juca, metaforic vorbind, cu mintile altora, este cunoscuta si folosita din cele mai vechi timpuri, de tot felul de manipulatori, de la oameni politici si lideri carismatici, pana la sarlatani si asa-zisi ghicitori si ghicitoare.
De multe ori nici nu banuim cate informatii personale putem sa oferim celor din jur prin modul in care mergem, prin cuvintele pe care le folosim sau felul in care ne imbracam. De multe ori chiar noi furnizam informatii personale pe care un „ghicitor” cu experienta le descifreaza si apoi ni le ofera pentru a ne „lua ochii”.
Inainte de a incheia mai vreau sa dezvalui un truc antic de prezicere a viitorului:
Prezicerea sexului unui copil nenascut in Grecia Antica.
Preotii pagani de la Delphi erau vizitati adesea de femei gravide, dornice sa stie daca vor naste fata sau baiat.
Un preot se uita la o astfel de femeie si ii spunea „vei naste fata” (sau dimpotriva, „vei naste baiat”) dar in acelasi timp scria pe un bilet „baiat”(sau „fata”, insa tot timpul sexul diferit de cel pe care il prezicea femeii, in exemplul nostru mergem pe ideea a ii prezicea ca va naste fata), il arhiva cu numele femeii si data in care a intrebat oracolul si il punea bine.
Cand femeii ii venea sorocul si nastea, daca nastea fata, conform cu precizarea oracolului, nu era nicio surprinza, „profetia” se implinise, dar daca nastea baiat, mergea indignata la oracol pentru a-i cere socoteala. Preotul respectiv cauta in arhiva si ii aduce biletul cu numele si data si pe care scria „baiat”, convingand-o astfel ca oracolul avusese dreptate dar nu se stie din ce motiv ea intelesese gresit.
In concluzie, nimic nou sub soare, manipularea si jocurile mintii au fascinat omenirea din cele mai vechi timpuri iar cei care au invatat sa le stapaneasca s-au folosit de ele pentru a-i domina sau doar a-i uimi pe ceilalti.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.