Puterea distructiva a stirilor negative
Pesimismul devine adesea o profetie care se implineste de la sine, fapt perfect explicabil prin modul in care functioneaza psihicul uman.
Exemplul cel mai recent il constituie recesiunea economica din 2008.
Va amintiti probabil exaltarea cu care titrau ziarele diversele probleme economice din lume si mai ales criza care ne va lovi inevitabil. Imi amintesc ca un analist economic spunea ca ceapa cu paine urma sa devina aliment de baza in Romania si cate si mai cate titluri panicarde si senzationale.
Bineinteles ca nu aceste titluri au provocat criza economiei mondiale dar cu siguranta i-au incetinit mult recuperarea. Economia unei tari, ca si economia globala, este construita pe incredere si este ucisa de panica.
Dar efectele stirilor negative sunt mult mai profunde de atat. Ele creaza anxietate, teama, panica si in final nefericire.
De ce se intampla asta?
Simplu, pentru ca nu suntem doar ceea ce mancam ci suntem si ceea ce gandim. Daca ne hranim mintea doar cu ganduri negative (de multe ori false), e normal ca in final sa culegem rezultate la fel de negative.
Acest lucru e valabil atat pentru fiecare individ in parte cat si pentru mentalul colectiv al unor natiuni intregi.
Plansul de mila si inventarea unor vinovati imaginari nu doar ca nu ajuta dar saboteaza insusi procesul de recuperare si de depasire a problemelor.
Sa luam un exemplu concret: nostalgicii regimului comunist si mai toti adeptii teoriilor conspirationiste care vad doar dezastre si apocalipse la tot pasul.
S-a distrus economia, tara a saracit, s-a ales praful de tot, s-au inchis fabricile, ne iau resursele, sunt cateva dintre leitmotivele acestei categorii.
Realitatea nu este nici pe departe atat de neagra caci, desi s-a inchis multe fabrici vechi din perioada comunista, alte fabrici noi le-au luat locul, astfel incat Romania exporta azi mult mai mult decat exporta pe vremea lui Ceausescu.
Nivelul de trai a crescut simtitor, fapt reflectat pe deplin in cresterea parcului national, de exemplu. Mai mult decat atat, romanii sunt azi mai bogati si mai liberi decat au fost vreodata in toata istoria lor (sa ne gandim doar ca luxurile de ieri au ajuns azi obiecte absolut banale).
Criza economica recenta a fost o joaca de copiii in comparatie cu crizele reale prin care au trecut generatiile parintilor si bunicilor nostri (razboaie mondiale, foamete, epidemii, regimul opresiv, etc.).
Insa oricate argumente le-ai aduce, cei mai multi raman incremeniti in ideile lor pesimiste, chiar daca nu au niciun motiv rational sa o faca.
Dar ce e si mai interesant, abia acum urmeaza: de regula, categoria amatorilor de stiri negative coincide cu categoria cea mai defavorizata din punct de vedere economic si social.
Cu alte cuvinte cei care se hranesc din pesimim nu prea reusesc sa tina pasul cu restul comunitatii.
In schimb acea categorie care alege sa se adapteze din mers, activa, atenta la oportunitatile care se deschid, interesata mai mult de perspectivele viitorului, este de regula si cea mai de succes, cu un nivel de trai mediu sau peste medie.
Fenomenul devine si mai evident la copii. E o mare diferenta intre copiii care, lasati nesupravegheati aleg sa isi umple capul ca manele, pornografie online, filme cu violenta si alte rebuturi informationale, si acei copii carora le este cultivat interesul pentru documentare educative, carti si scoala.
Sa nu va imaginati insa ca procesul de acumulare de informatii inceteaza odata cu atingerea stadiului de adult. Chiar daca nu mai suntem atat de receptivi, tot ceea ce auzim, vedem sau citim, ne influenteaza atat la nivel constient cat si subconstient.
Concluzia se desprinde de la sine: informatiile pe care le inmagazinam sunt foarte importante caci pe nesimtite ajung sa ne influenteze viata dar din fericire ne putem alege singuri informatiile care conteaza pentru noi.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.