Cooperare pe piața muncii, cu Spania

Ministerul Muncii din România şi cel din Regatul Spaniei au semnat un Memorandum de colaborare, a anunţat miercuri ministrul de resort, Marius Budăi.

„Întâlnire bilaterală fructuoasă cu vicepreşedintele Regatului Spaniei şi ministrul Muncii şi Economiei Sociale, Yolanda Diaz Perez, în vederea întăririi colaborării dintre cele două state, în condiţiile în care în Spania lucrează şi trăiesc aproximativ 1,1 milioane de români. Am semnat, totodată, un Memorandum de colaborare între cele două ministere din Regatul Spaniei şi România, în acest sens”, a scris ministrul Muncii pe pagina sa de Facebook.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, Memorandumul facilitează colaborarea între cele două state în domeniul ocupării forţei de muncă şi al inspecţiei muncii şi sprijină identificarea posibilităţilor cele mai bune de utilizare, în proiecte comune, a fondurilor alocate de Uniunea Europeană, în special Fondul Social European Plus.

Ministrul român al Muncii a apreciat, în cadrul întâlnirii bilaterale cu omologul său spaniol, că asigurarea protecţiei şi respectării drepturilor celor peste un milion de cetăţeni români care lucrează în Regatul Spaniei, ca lucrători detaşaţi sau angajaţi direct pe teritoriul acestui stat, constituie o prioritate pentru Guvernul României şi, implicit, pentru Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Marius Budăi a adus în discuţie şi necesitatea intensificării cooperării dintre Inspecţiile Muncii din România şi Regatul Spaniei, fie prin inspecţii simultane în cele două state, fie prin inspecţii mixte ale acestora pe teritoriul celuilalt stat, atunci când există indicii că se încalcă drepturile lucrătorilor.

Ministrul Muncii a reamintit, cu această ocazie, că Autoritatea Europeană în domeniul Muncii (ELA) a fost înfiinţată chiar sub Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, în data de 31 iulie 2019, instituţie care facilitează cooperarea între Inspecţiile Muncii din statele membre ale Uniunii Europene.

Oficialul român a discutat şi despre Legea dialogului social, votată miercuri în Parlament, unul din jaloanele asumate prin PNRR.

Ministrul spaniol al Muncii şi Economiei Sociale, Yolanda Diaz Perez, a subliniat, la rândul său, necesitatea întăririi colaborării în domeniul ocupării forţei de muncă şi a inspecţiei muncii în contextul crizelor multiple de la nivel global şi a apreciat că este nevoie să se pună accent pe „O Europă mai socială”, un obiectiv de politică europeană.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.