Criza financiara si afacerile pe internet

Chiar daca semnele crizei finaciare inca nu sunt foarte vizibile pe internetul romanesc ele nu sunt un element de ignorat iar acest lucru, din pacate, va fi tot mai clar in 2009. Cel putin asta par sa ne spuna analistii economici. Sa vedem cum ne va afacta criza finaciara pe noi webmasterii si mai ales cum ii putem evita efectele nefaste.

Poate unii ati observat deja o usoara tendinta de scadere a veniturilor generate de site-urile voastre, unele nise au fost mai afectate decat altele iar cateva chiar vor profita de criza economica. Anumite firme si companii vor apela in aceasta perioada mai mult la publicitatea pe internet decat la cea clasica la TV sau ziare (foarte scumpa), altele dimpotriva, vor ingheta campaniile de promovare pe internet pe care le privesc ca si cheltuieli nevitale, dispensabile (mai ales firmele care care isi fac reclama online doar pentru branding). Cu alte cuvinte efectele crizei vor fi variante si nu neaparat intr-un singur sens, cel negativ.

O prima masura impotriva crizei finaciare, pentru antreprenorii online, ar fi diversificarea surselor de venit. Cum am spus mai sus, unele nise sunt mai afectate decat altele, in loc sa tinem toate ouale intr-un cos le putem tine in cosuri diferite. Sa nu ne bazam pe o singura sursa de venit care ar putea sa sece, ci sa cautam un mic portofoliu de solutii de monetizare a site-urilor (chiar sa dezvoltam mai multe site-uri care sa ne sustina finaciar in aceasta perioada tulbure).

Sa reducem cheltuielile inutile si sa profitam de scaderea cererii. Atunci cand cumparam reclama ar trebui sa ne tocmim ceva mai puternic, majoritatea webmestarilor sunt dispusi sa mai lase din pret in aceasta perioada din cauza scaderii veniturilor online.

Daca avem ceva bani pusi de-o parte destinati investirii in site-urile noastre, acum e momentul sa-i folosim. Cererea de servicii web este mai mica in aceasta perioada si ar trebui sa profitam de acest lucru, multi freelanceri si companii de webdesign si programare vor accepta niste preturi mai mici decat cu cateva luni in urma. Situatia sta la fel si in cazul vanzarii/cumpararii de site-uri la cheie, si aici tendinta este de scadere a preturilor, proprietarii afectati de criza vor avea tendinta sa lase pretul mai jos, mai ales daca sunt in criza de lichiditati.

Una peste alta, nu cred ca este sfarsitul lumii, crizele si perioadele de prosperitate alterneaza si ceea ce pentru altii este o criza, pentru unii poate sa fi o oportunitate, sunt sigur ca anumite afaceri online vor profita de pe urma crizei economice, altele din pacate vor fi nevoite sa traga oblonul.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.