Cum a evoluat idealul de frumusete feminina in ultimii 200 de ani
O vorba din popor spune ca nu-i frumos ce-i place lumii, e frumos ce-mi place mie. Nimic mai adevarat, dar totusi, oare ce-i place lumii?
Ei bine, in ultimii doua sute de ani, gusturile si idealurile de frumusete feminina au variat nu doar in timp ci si in spatiu, de la un continent la altul.
In sec. XIX, in lumea occidentala, femeia perfecta avea un trup tip clepsidra (de unde obsesia pentru corsete), sani si fese bine definite si un par lung aranjat in coafuri sofisticate.
Acum apar si primele produse pentru frumusete, realizate in productie de masa, insa mult inferioare celor de azi, atat ca si cantitate cat si ca eficienta.
In Orient insa, idealul general de frumusete era sensibil diferit.
Aici erau apreciate femeile rubiconde, cu parul blond si pielea deschisa la culoare. Aceeasi situatie era valabila si pentru zona Balcanica si cea a tarii noastre, tributara modelelor orientale.
De fapt Orientul copia astfel modelul de frumusete feminina care fusese la mare apreciere in Occident in perioada Renasterii.
In primele decenii ale sec. XX, lucrurile se schimba rapid.
Transformarile socio-economice din preajma primului razboi mondial aduc schimbari rapide in ceea ce priveste tinuta si standardele de frumusete feminina.
In Occident tot mai multe femei primesc drepturi aproape egale cu barbatii iar acest lucru se reflecta si in vestimentatie. Rochiile bogate in dantela si corsetele sunt inlocuite acum de taioare stramte si fuste tot mai scurte. Parul nu mai este atat de bogat iar formele generoase nu mai sunt scoate in evidenta atat de mult.
Acum apare tunsoarea bob, minijupul si siluetele usor androgine.
De remarcat ca in timp ce in Orient femeia cu forme renascentiste ramane idealul de frumusete local, in Romania si peninsula Balcanica se impune stilul feminin victorian, ce fusese la moda in Vest cu cateva decenii inainte.
Cele mai conservatoare regiuni, atasate pana in zilele noastre standardelor ancestrale de frumusete locala, raman Africa si China. Aici gusturile sunt atat de diferite fata de cele apreciate in Europa incat orice comparatie cu restul lumii nu prea isi are rostul. E suficient sa amintim un celebru proverb chinezesc care, in traducere aproximativa, suna cam asa: femeia urata e comoara in casa.
Revenind la restul lumii, odata cu anii `50 ai secolului trecut, idealul de frumusete feminina incepe sa se standardizeze la nivel mondial. Acest fenomen se datoreaza in primul rand Hollywood-ului, filmele americane, exportate in toata lumea, aduc cu ele idealurile feminine intruchipate de actritele celebre ale epocii.
Sunt preluate mai departe de reviste si case de moda, astfel incat, zeci de milioane de femei din intreaga lume vor visa sa arate precum Mareliyn Monroe, Sophia Loren sau Brigitte Bardot.
Formele feminine sunt din nou apreciate si puse in valoare de vestimentatie. Tot acum se contureaza si idealul de frumusete exprimat prin dimensiunile in centimetri ale bustului, taliei si feselor: 90, 60, 90.
Incepand cu anii `80, interventiile de chirurgie plastica, implanturile, dar si solutiile naturiste sau mai putin invazive (vezi deja celebrul Big Bust), sunt puse in slujba atingerii obiectivelor de frumusete feminina.
In zilele noastre, contrar parerilor preconcepute ale multora, idealul de frumusete nu este fata-snur, aproape anorexica, asa cum gresit au impresia anumite tinere, ci dimpotriba, sunt apreciate formele generoase (nu insa exagerate), care subliniaza feminitatea si senzualitatea.
Dincolo de clisee, fie ca vorbim de perioada anilor `20, fie ca vorbim de zilele noastre, din punct de vedere fizic, sanii si fesele sunt si raman piesele de rezistenta ale frumusetii feminine. Ele trebuiesc insa armonizate cu restul fizicului, astfel incat sa creeze un tot armonios si unitar.
Subiectivismul tradus in gusturi personale, joaca, din fericire, rolul decisiv atunci cand vorbim de idealuri de frumusete, alaturi de personalitatea interioara. Acest din urma aspect este insa un subiect atat de vast incat merita o discutie aparte, pe care o vom aborda probabil intr-un articol separat.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.