Cristian Dinu – poveste de succes

In cele ce urmeaza ne va vorbi despre el si business-ul sau Dl. Cristian Dinu, fondator Infoideea si vice presedinte al organizatiei non-profit PMI Romania.
Povestea Infoideea si implicarea in organizatia non-profit PMI Romania

Firma pe care o conduc are drept principal domeniu de activitate furnizarea de soluţii pentru comerţ electronic. După câţiva ani de tatonări în diverse zone web, am ajuns la concluzia că acesta este domeniul în care ne face cea mai mare plăcere să lucrăm şi în care suntem cei mai buni. Firma despre care vorbesc, Infoideea a apărut acum patru ani ca urmare a unei dorinţe pe care am avut-o după mai mulţi ani angajat în mari corporaţii. Această dorinţă a fost aceea de a le oferi şi clienţilor companii mici servicii la calitate corporate, dar la preţuri pe care să şi le permită. Sunt convins că am reuşit acest lucru şi în plus am satisfacţia că le putem acorda un grad de atenţie şi de grijă pe care îl pot obţine numai de la o firmă mică.

Încă din primul moment am plecat de la ideea că voi construi o firmă care să nu fie o anexă personală sau o facilitate administrativă pentru un freelancer (mă refer evident la mine). Am încercat să separ brandul personal de numele Infoideea şi să îl cresc pe acesta din urmă cât mai mult. Deşi joc un rol important in firmă, cheia dezvoltării şi calităţii produselor noastre este la colegii mei, fără de care Infoideea nu ar însemna aproape nimic.
Primul proiect mare pe care l-am avut a fost unul care a venit la pachet şi cu satisfacţii morale imense: site-ul Grupului Humanitas, www.humanitas.ro. Am învăţat multe din accest proiect.

Faptul că am realizat cel mai bun site de editură din România ne-a dat o energie pozitivă şi o legitimitate care ne-a permis să intrăm în domenii mai complexe, accesibile în general doar companiilor mari. Ca urmare a reuşitei site-ului de corporaţie, Humanitas a avut încrderea să ne acorde şi proiectul de refacere al site-ului de vânzare www.libhumanitas.ro. Faptul că şi site-ul librăriilor este unul de top este dovedit de aprecierea generală şi de premiile obţinute de acesta. În fiecare proiect care a urmat ne-am folosit cunoştinţele cu pasiune pentru a îl face un succes. Clienţii fericiţi ne fac şi pe noi fericiţi iar faptul că obiectivul nostru este mai degrabă să facem comerţul electonic mai bun decât să ne îmbogăţim se simte în calitatea produselor pe care le creăm şi în modul în care lumea le foloseşte.

Cristian Dinu, Sonia Balogh, Elena Tomescu
Desfăşurând atât de multe proiecte mi-am dat seama că cel mai important pentru atingerea obiectivelor noastre în timpul şi în bugetele stabilite este să obţinem excelenţa în domeniul managementului de proiect. De aceea, după obţinerea unei certificări internaţionale, am hotărât să mă implic voluntar în cea mai importantă organizaţie profesională a managerilor de proiect – Project Management Institute (PMI), unde ocup acum poziţia de vicepreşedinte. Cea mai mare realizare pe care am avut-o împreună cu această organizaţie este publicarea traducerii în limba română a standardului mondial de management în proiecte numit Project Management Body of Knowledge (PMBoK®).
Munca în cele două organizaţii m-a ajutat să mă reinventez profesional, trecând de la mentalitatea de angajat la cea de întreprinzător , respectiv de la cea de specialist în calculatoare şi proceduri la cea de creator şi dezvoltator de echipe. Am descoperit că să devii manager nu este atât de simplu precum scrie în cărţi şi că patru ani cât au trecut de la momentul zero nu sunt decât un modest început în noua mea carieră.
Serviciile oferite si targetul acestora

Oferim două categorii principale de servicii. Prima, şi cea mai importantă este aceea de consultanţă şi creare de soluţii pentru comerţ electronic, iar a doua de creare site-uri pentru proiecte europene.
Deşi în ceea ce priveşte magazinele online am plecat prin a furniza doar platforma tehnică ne-am dat seama foarte repede că să ai doar platformă tehnică este doar necesar şi de departe suficient pentru a putea reuşi în business-ul online – este ca şi cum i-ai pune în braţe cuiva o maşină de scris şi i-ai spune „Gata, acum ai tot ce îţi trebuie ca să devii un mare romancier”.
Soluţia tehnică este doar una dintre cele trei componente esenţiale ale unui business online, iar aici credem că avem cea mai bună soluţie. Celelalte componente sunt cea logistică şi cea de marketing. Partea de marketing este evident specialitatea clientului; el ştie cel mai bine care sunt caracteristicile produselor sale, segmentele de clienţi etc., iar noi putem oferi prezentări ale posibilităţilor pe care le oferă mediul online şi implementare tehică pentru nevoile sale. La partea logistică însă putem oferi mai multe: pe lângă consultanţă vis-a-vis de caracteristicile operaţiunilor pe care trebuie să le desfăşoare pentru ca produsele să ajungă cât mai repede şi cât mai bine la cei care le-au comandat, am încheiat acorduri cu cei mai buni procesatori de plăţi online cu cardul (GeCAD şi Credit Europe – Card Avantaj) pentru comisioane preferenţiale oferite clienţilor noştri. De asemenea avem o soluţie de finanţare pentru proiectele noastre (plata se poate face în 1, 6, 12 sau 18 tranşe), astfel încât cei care apelează la noi să aibă cheltuieli de start cât mai mici şi să poată să investească în publicitate şi în inventar.
Putem spune deci că suntem un „one-stop-shop” pentru cei care vor să înceapă sau să refacă business-ul folosind canalul de vânzări online.
A doua categorie de servicii pe care le oferim răspunde nevoilor pe care le au cei care au obţinut o finanţare din fonduri europene şi au nevoie de un site de prezentare pentru proiectul lor. Aceşti clienţi au nevoi speciale, iar noi avem câte un răspuns pentru fiecare dintre acestea. În primul rând cerinţele de vizibilitate şi de imagine ale finanţatorilor sunt foarte dure (modul de plasare a siglelor, cuolarea textului etc.) şi nerespectarea acestora poate duce la nerambursarea cheltuielilor cu site-ul lor. Oferim clienţilor deci garanţia că dacă sunt probleme în ceea ce priveşte rambursarea cheltuielilor cu site-ul din aceste motive toţi banii le vor fi returnaţi. O altă nevoie pe care o au cei care trebuie să creeze aceste site-uri sunt datorate faptului că partea contractuală trebuie să se desfăşoare conform legilor de achiziţii publice. Am răspuns creând un proces facil de achiziţii care durează câteva minute folosind site-ul e-licitatie.ro. În sfârşit, managerii acestor proiecte se mai confruntă cu problema fluxului de numerar – cashflow-ul. Pentru a îi ajuta le oferim posibilitatea să plătească atunci când la rândul lor obţin banii de la finanţator.
Strategiile de Marketing aplicate

Cel mai bun canal de marketing sunt clienţii existenţi . Promovăm de asemenea compania în cadrul unor evenimente de afaceri, cum ar fi organizarea unui eveniment pentru PMI România sau sponsorizarea PMday 2010, cel mai important. Aceste evenimente ne-au adus în atenţia publicului pe care îl vizăm.
De asemenea folosim drept canal de promovare proiectele pe care le-am făcut. Avem norocul ca în mediul online distanţa între un proiect pe care l-am făcut şi site-ul nostru să fie de un click.
Obiective pentru 2010

Voi încerca să poziţionez Infoideea ca lider în ceea ce priveşte soluţiile pentru comerţ electronic. Este o misiune dificilă, însă din fericire nu imposibilă.
De asemenea, proiectul meu cel mai important din PMI România, Ghidul PMBoK va trebui continuat. Ghidul PMBoK este cel mai important standard mondial de management al proiectelor, disponibil până acum două săptămâni doar vorbitorilor de engleză care deși sunt numeroși, reprezintă doar o parte din publicul implicat în proiecte. Cartea este acum publicată și potențialul său imens este dovedit de faptul că 150 de exemplare s-au vândut numai în ziua lansării sale, 26 mai. Toate beneficiile obținute în urma vânzării vor fi folosite pentru a oferi exemplare universităților și altor instituții care pot promova standardele și bunele practici în managementul proiectelor. România are mare nevoie de așa ceva.
Voi continua şi direcţia de trainer / instructor şi pe lângă cursurile şi colaborările în managementul proiectelor şi al riscurilor pe care le am cu European Project Consulting, ExecEdu şi SNSPA.
Cheia succesului

M-am implicat personal şi aş putea spune chiar emoţional în fiecare proiect pe care l-am făcut până acum, iar cultura creată în organizaţie face ca şi colegii mei să fie la fel de implicaţi. Clienţii noştri simt şi apreciază acest lucru, dovada fiind ca majoritatea proiectelor din portofoliu au ca origine o recomandare de la unul dintre clienţii existenţi.
Serviciile prin natura lor sunt lucruri abstracte şi drept urmare atunci când un client cumpără un serviciu de fapt cumpără încrederea că va primi ceva în schimbul investiţiei sale (financiare, efort, timp). Se ştie că încrederea se clădeşte foarte greu şi se poate pierde în câteva clipe.
De aceea dacă ar fi să numesc o singură cheie a succesului aceasta ar fi încrederea. În spatele acestui cuvânt se află foarte multe acţiuni şi valori, precum integritatea – spunem mereu adevărul clienţilor (chiar dacă uneori este foarte incomod), calitatea – facem întocmai ce am stabilit cu clientul, previzibilitatea – să livrăm la timp sau dacă întârziem să anunţăm din timp şi multe altele.
Mediul de business romanesc, incotro?

Din păcate ceea ce se numeşte acum „criză” este doar o trezire la realitate după beţia unor ani de boom, boom susţinut artificial de o creditare care s-a dovedit nesustenabilă. Astfel „criza” nu se va termina peste noapte, revigorarea fiind una lentă şi probabil nepredictibilă. Clienţii îşi vor păstra chiar şi în vremuri mai bune comportamentul actual de cumpărare, adică cel foarte atent cu raportul între preţ şi valoarea pe care o primesc în schimb. Aceasta este de fapt starea normală, drept urmare trebuie să dăm la o parte depresiile şi nostalgiile după epoca 2006-2008 şi să ne adaptăm situaţiei actuale care va mai persista legitim încă o perioadă.
Tendinţele vot fi legate deci de eficientizare a operaţiunilor pentru a putea supravieţui şi respectiv creşte: operaţiunile de vânzări prin crearea de canale de vânzare mai ieftine (prin telefon, online), operaţiunile de marketing (segmentarea clienţilor şi reclamă bine ţintită), logistică (lanţuri de aprovizionare mai bune), etc. Greşelile maxime care pot fi făcute sunt renunţarea la bugetele de marketing sau renunţarea la training-ul personalului. Aceste aparente economii vor arunca firma într-un cerc vicios care va accelera şi mai tare problemele.

Echipa BV Business Center multumeste Dlui. Cristian Dinu pentru interviul acordat si ii ureaza in continuare mult succes in activitatile sale!

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.