Cum se extrage profitul din bazele de date
Bazele de date au devenit in ultimul timp o resursa din ce in ce mai cautata atat pentru mediul de afaceri cat si pentru institutiile statului, o resursa din care unii reusesc sa obtina profituri substantiale.
Ce sunt bazele de date?
Asa cum le spune si denumirea, bazele de date sunt „magazii” care stocheaza informatii ierarhizate.
In ziua de azi se opereaza in special cu baze de date stocate in format electronic.
Aceste aplicatii pot contine informatii importante despre clienti sau posibili clienti (date personale, profil socio-profesional, mediu de provenienta s.a.m.d.), despre firme (de exemplu baze de date ale firmelor din Romania), despre ONG-uri, partide politice etc.
Exista la ora actuala o paleta larga de softuri care faciliteaza stocarea si folosirea unor baze de date, fara sa fie nevoie de cunostinte informatice complexe.
Practic oricine stie sa foloseasca un calculator poate accesa un fisier cu denumirea lista firme; clienti; adrese de email si orice alta denumire aleasa, sub care se poate ascunde o baza de date in format electronic. Din cateva clickuri mesajul dvstra. poate ajunge la sute, mii sau chiar milioane de receptori interesati de el.
De ce sunt importante bazele de date?
In primul rand pentru ca traim in era informatiei si avem nevoie de ordine in aceasta mare de informatie care ne bombardeaza in fiecare zi.
Internetul a adus cu sine noi oportunitati pentru mediul de business, una dintre acestea fiind si marketingul online direct, prin care afacerile pot targheta doar acele grupuri de prospecti care sunt in mod real interesati de serviciile si produsele lor, fara sa mai piarda astfel bani cu reclama de tip clasic care, desi e vazuta de multi oameni, ajunge doar la foarte putini dintre cei cu adevarat interesati de ea.
Studiile de marketing au reliefat faptul ca acele firme care s-au folosit de baze de date pentru a-si transmite mesajul si a-si promova produsele si serviciile, au inregistrat cresteri substantiale ale profitului fata de cele care au folosit strategii de marketing traditionale.
Explicatia este cat se poate de naturala: avand la dispozitie informatiile din bazele de date, firmele s-au axat in principal pe transmiterea mesajului catre o audienta cat mai apropiata de profilul clientului lor, maximizandu-si profiturile si minimalizandu-si costurile de publicitate.
E usor sa vinzi, sa zicem produse cosmetice, catre o clientela formata din femei cu varste intre 18 si 45 de ani, din mediul urban, cu venituri medii si mari. Dar pentru asta ai nevoie de baza de date respectiva, cu femei cu varste intre 18 si 45 de ani, din mediul urban, etc., etc.
Sa ne gadim la o baza de date a firmelor din Romania. Cate companii nu ar gasi aceasta lista de firme utila?
Departamentele de marketing, cele specializate pe vanzari sau pe probleme juridice si nu numai, ar beneficia din plin de ajutorul acestei parghii exceptionale, plina cu importante informatii despre firme, care le-ar transmite mesajul direct la tinta, usurandu-le munca.
Cum se obtine profitul de pe urma bazelor de date
Azi, gratie Internetului, orice firma isi poate colecta relativ usor propriile baze de date cu clienti si posibili clienti carora, daca le cultiva interesul si mentine bune relatii, le poate vinde mereu si mereu noi produse.
Cultivarea interesului si mentinerea relatiilor se poate face azi foarte usor prin intermediul unui newsletter.
Banii vin deci din vanzarile repetate catre clientii fideli din baza de date.
Este o practica folosita cu succes atat de marile magazine virtuale cat si de micile business-uri de apartament.
Aceasta este o modalitate indirecta de monetizare a acestor liste.
Partea dificila este ca adunarea unei baze de date cere timp si migala. Daca vrei sa sari peste aceasta etapa atunci poti cumpara sau inchiria de la o terta parte baza de date care te intereseaza (adica cea care corespunde cel mai bine cu profilul clientelei tale).
Aici intra in scena cea de-a doua modalitate prin care se poate obtine profit de pe urma administrarii unei baze de date: vanzarea sau inchirierea ei catre companiile si entitatile interesate.
Care sunt cele mai bune strategii de organizarea a unor baze de date si care sunt clauzele legale in Romania privind prelucrarea datelor cu caracter personal, le vom descoperi impreuna intr-un articol separat.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.