Cum va fi in 2011?

Nu, nu vorbim de predictii astrale sau de „profetiile” babei Vanga ci despre predictiile economice ale diversilor specialisti romani si straini pentru anul care tocmai incepe. Daca ar fi sa dam crezare surselor guvernamentale din Romania, ar trebui sa avem motive de bucurie, premierul si cei din cercul puterii de asigura ca greul a trecut si ca economia va inregistra o usoara crestere in cursul acestui an. Sunt sanse foarte mari sa fie asa insa ceea ce nu vor sa ne spuna guvernantii este ca

in anul 2011 puterea noastra de cumparare va continua sa scada si va trebui sa scoatem tot mai multi bani din buzunar. Chiar daca premierul Boc se lauda ca nu vor mai exista taieri de salarii dar uita sa spuna ca vor aparea taxe si cheltuieli noi care se vor arunca in carca populatiei. Ma refer aici la asigurarile obligatorii de imobile, introducerea obligativitatii certificatului energetic pe tranzactiile imobiliare (intr-o piata si asa sugrumata de criza), preturile vor continua sa creasca datorita majorarii accizelor, a taxei auto de poluare si lista ar putea continua.

Pe scurt va fi cel putin la fel de rau ca in 2010 si asta daca suntem norocosi, o parte dintre specialistii economici straini sunt mult mai sceptici si prognozeaza chiar o noua faza a crizei economice mondiale, una mult mai violenta. Aceste voci se bazeaza pe faptul ca usoara crestere economica din 2011 ar fi una artificiala, nesustinuta de economia reala si ca nu va fi decat linistea dinaintea furtunii. De asemeni nu pot fi luate in calcule evenimentele exceptionale, ceea ce in jargonul de specialitate se cheama „lebedele negre” (evenimente catastrofale care pot da peste cap previziunile, asa cum au fost cutremurul din Haiti, vulcanul din Islanda, etc.).

Cam acesta ar fi in linii mari tabloul de ansamblu, destul de sumbru dar in acelasi timp plin de oportunitati individuale caci acolo unde unele afaceri mor, altele se nasc pentru a le lua locul.

Daca ar fi sa ne luam dupa sfaturile specialistilor in finante (si nu vad de ce nu am face-o), cei cu venituri mici ar trebui sa se limiteze la strictul necesar si sa invete disciplina de a nu se intinde mai mult decat le este plapuma, iar cei care au ceva bani de investitii ar fi indicat sa se orienteze spre piata imobiliara caci acum este momentul de a cumpara ieftin si mult.

In rest nimic nou sub soare caci sunt deja cativa ani buni de cand am pasit intr-o noua era economica, o era in care statul nu mai este capabil sa ne asigure nici salariu si nici pensie si in care trebuie sa invatam sa ne descurcam singuri.

`Om trai si `om vedea….

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.