Cel mai tanar miliardar al Africii

Cel mai tanar miliardar din Africa este un… indian. Pe numele sau Ashish J. Thakkar, povestea sa de viata este una deopotriva fascinanta si inspiranta.

La doar 31 de ani, Ashish este directorul si fondatorul grupului de companii Mara, un brand care opereaza in 18 tari africane si care inregistreaza anual profituri de aproximativ 100 milioane de dolari.

Bogat, celebru si tanar, Ashish vede viitorul in roz si spune ca este abia la inceput in lumea afacerilor.

Dar viata lui nu a fost din totdeauna astfel.

Nascut in 1981 dintr-o familie de comercianti indieni emigrati in Uganda, Ashish a avut o copilarie tumultoasa si plina de primejdii.

Alungati din Uganda de dictatura lui Idi Amin, care a expulzat in masa toti indienii care traiau in tara, familia Thakkar se muta in 1993 pentru a-si incerca norocul in tara vecina Rwanda. Insa aici ajung sa se refugieze intr-un hotel fiind prinsi in mijlocul unui sangeros conflict inter-etnic intre triburile Hutu si Tutsi.

Scapand cu viata ca prin urechile acului, micul Ashish impreuna cu familia se reintorc in Uganda (care intre timp scapase de dictatorul sau).

Erau cu totii teferi dar fara niciun ban.

Cu mare greutate tatal sau, Jagdish Thakkar, reuseste sa ia un imprumut de 11 000 de dolari, bani pe care ii investeste intr-o mica afacere.

Trei ani mai tarziu, in 1996, la 15 ani, Ashish renunta la scoala pentru a contribui si el la veniturile familiei si acoperirea datoriilor.

Isi incepe astfel prima afacere cumparand sisteme si componente de computere second-hand din Dubai, pe care le revindea apoi la Kampala (capitala Ugandei).

Afacerea s-a dovedit a fi una de mare succes. Era vremea cand internetul cucerea adolescentii din intreaga lume si tot mai multi tineri africani isi doreau si ei propriul PC, asemenea celor din Occident.

Cum marea majoritate a acestor tineri erau saraci, calculatoarele second-hand, aduse de Ashish din Dubai, la preturi accesibile pietei africane, se vindeau ca painea calda.

In cativa ani Ashish Thakkar a devenit un furnizor important de harduri nu doar pe piata din Uganda ci pe intregul continent african.

Profiturile obtinute le-a reinvestit mereu in dezvoltarea afacerilor, fiind adeptul conceptului de a nu-ti tine toate ouale intr-un singur cos.

Astfel Ashish a investit masiv in imobiliare, banci si piete de capital. Doar in Tanzania firmele sale detin in prezent active imobiliare evaluate la 300 de milioane de dolari.

Astazi grupul de firme Mara (Mara-Group.com) are peste 7 000 de angajati in 26 de tari (dintre care 18 din Africa).

Povestea lui Ashis J. Thakkar este o poveste despre curaj, despre mostenirea spiritului antreprenorial si viziune.

Pentru multi Africa, saracia, razboaiele civile si dictaturile, sunt termeni pe care nu pot sa ii alature in aceeasi fraza cu prosperitatea si succesul in afaceri.

Si totusi, istoria a dovedit ca tocmai in aceste conditii de tranzitie, pline de framatari si nesigure, se nasc cel mai rapid noile dinastii de miliardari.

Daca ar fi trait in SUA sau UK, familia Thakkar nu ar fi avut poate niciodata oportunitatile pe care le-a gasit in inima Africii si de care a profitat din plin, in ciuda riscurilor uriase pe care si le-a asumat.

Daca e ceva de invatat din povestea lor, atunci cu siguranta e vorba de capacitatea de a vedea oportunitatile ascunse in ape tulburi.

Asa cum perioada Vestului Salbatic a facut ca America acelor vremuri sa fie „patria tuturor posibilitatilor”, la fel societatile neasezate din ziua de azi nasc oportunitati nebanuite pentru cei suficient de curajosi sa isi asume riscurile aferente.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.