“Datoria somnului” – sau cum ne neglijam corpul

Potrivit statisticilor, omul adult din ziua de azi doarme mai puțin decat cel de acum treizeci de ani. O noapte de somn prea scurta nu este o datorie financiara, ci o …”datorie de somn” care poate avea un impact daunator asupra sanatatii noastre.

Dovezile sunt clare: astazi dormim in medie cu o ora si jumatate mai putin decat acum treizeci de ani. Pentru Dr. Vincent Attalin, medic generalist specializat in tulburari de somn, exista mai multe motive pentru acest lucru. El mentioneaza rolul „foarte important” al ecranelor, care ne perturbi ceasul biologic si intarzie ora de culcare prin faptul ca ne excita. Un alt motiv de ingrijorare este numarul tot mai mare de lucratori de noapte din anii 1990 incoace. Unii dorm „doar patru ore pe zi”. Rezultatul este o „datorie de somn”, masurata prin diferenta dintre timpul ideal de somn – sapte pana la noua ore pentru un adult – si timpul real de somn observat in timpul saptamanii. O suprasolicitare temporara poate fi „rambursata” rapid prin nopti mai bune sau prin somn in timpul zilei. Daca e vorba de o lipsa cronica a somnului, primul semn este somnolenta si sentimentul ca nu vreti odihna, ci somn, cat mai mult somn. Cu totii spunem adesea „as vrea sa dorm doua saptamani”. Lipsa repetata de somn,  pe care tindem sa o consideram „normala” este periculoasa. Lipsa somnului creste riscul de boli cardiovasculare, probleme de memorie si tulburari psihologice.

MM

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.