Implanturile dentare din aur, intre practic si estetic

Implanturile, coroanele dentare sau plombele din aur, cunoscute simplu ca dinti din aur, sunt o moda al carei apogeu apune lent in spatiul romanesc.

In mare voga in Romania anilor `80-`90, dintii din aur erau o modalitate de a epata si a-ti arata starea materiala (implanturile din aur fiind in vremea aceea si cele mai scumpe), mai mult decat o necesitate de ordin stomatologic.

Nu de putine ori, posesorii unor astfel de lucrari, fie ca vorbim de implant dentar, coroana sau plomba, erau dinti din aurdeposedati postmortem de pretioasele accesorii stomatologice chiar de catre membri ai familiei sau rudele apropiate.

Practica folosirii aurului in interventiile stomatologice apare pe la mijlocul sec. XIX in SUA, in celebra perioada a goanei dupa aur.

In perioada interbelica moda castiga tot mai multi adepti si in Europa, atunci cand oamenii cu bani aveau la dispozitie un numar mult mai mic de produse de lux decat avem noi astazi. Dintii din aur erau unul dintre aceste produse exclusiviste.

Nazistii isi facusera un obicei din a extrage dintii din metal pretios ai evreilor din lagarele de exterminare si a-i transforma in lingouri.

Dupa al doilea razboi mondial aceste proteze dentare din aur sunt din ce in ce mai populare in spatiul est-european, in timp ce in vest se dezvolta tehnici de implant bazate pe material care imita tot mai bine dintele natural. Aici se pune accentul mai mult pe estetic si pe functionalitate si mult mai putin pe intentia de etalare a bogatiei.

Mentalitatile diferite prefera materiale diferite

Azi acelasi fenomen se repeta la clientii din Caucaz si Asia Centrala fata de cei din Europa de Est. In timp ce in Balcani, Ungaria, Romania sau Polonia, coroanele dentare din material nobil sunt tot mai putin cerute, in Rusia si tarile Asiei Centrale, ele sunt in continuare un simbol al statusului social.

In America zilelor noastre dintii de aur sunt la moda printre rapperii de culoare si membrii gastilor de cartier, parte a asa-numitului curent bling-bling. Tot aici a aparut si moda fatelor din aur.

Dincolo insa de kistch-ul evident, dintii din aur aveau anumite avantaje.

Aurul nu se corodeaza (este imun la acest fenomen), este suficient de rezistent si se curata mai usor decat alte materiale. In plus aurul este un material care nu stimuleaza infectiile.

Plombele din aur dureaza mai mult decat cele pe baza de polimeri, dar evident sunt si mult mai scumpe.

Dar in ziua de azi aceleasi proprietati se intalnesc si in implanturile din portelan, zirconiu, ceramica sau diverse aliaje care confera pacientilor siguranta si rezistenta.

In fine, dintii de aur ies usor in evidenta, indiferent de conjunctura, iar daca ai o personalitate excentrica, careia ii place sa fie in centrul atentiei, atunci implanturile din metal nobil ar putea fi o optiune.

In concluzie, aurul este, datorita proprietatilor sale, un material cat se poate de legitim in interventiile stomatologice. Singurele dezavantaje sunt cele legate de pret si de partea estetica unde gusturile in materie difera de la un individ la altul.

Indiferent insa de materialul ales, succesul unei lucrari dentare, depinde in proportie covarsitoare de profesionalismul si priceperea medicului dentist. Alegerea specialistului stomatolog fiind de fapt o provocare mai mare decat alegerea materialului pentru o lucrare dentara.

Acest ultim aspect este insa atat de vast incat merita un articol aparte.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.