De ce mor romanii mai devreme

Romania are una dintre cele mai mici sperante de viata din Europa, media fiind de 71 de ani pentru barbati si 78 de ani pentru femei, similara cu cea din Albania, Republica Moldova, Ucraina si Belarus, in urma Bulgariei, a Serbiei si de fapt a marii majoritati a tarilor europene (pe primele locuri se afla Italia, Franta, Elvetia, Islanda, unde media sare de 80 de ani).

De-a lungul timpului, speranta de viata a omenirii a crescut continuu, de la 40 de ani cat era in antichitate, pana la cifrele de azi (cu exceptia tarilor africane unde si acolo a crescut dar foarte lent, abia ajungand pe la 50 de ani iar in Angola si Zambia fiind si azi sub 45 de ani).

De ce la ce ni se trage moartea?

La prima vedere am fi tentati sa spunem ca de la saracie, si poate partial am avea dreptate, dar cum murim mai devremene explicam atunci ca in tari precum Turcia, Serbia, Bulgaria, China sau chiar Cuba, unde populatia are un nivel de trai mai scazut decat la noi, speranta de viata e mai mare?

Sa fie atunci alimentatia romanilor cea care le aduce moartea? Mancam prea gras, bem prea mult sau prea putin?

E adevarat ca francezii consuma mai mult vin decat noi si traiesc mai mult, dar chinezii consuma mai putin vin decat noi si tot traiesc mai mult.

Daca mancam prea gras atunci, cel putin teoretic, ar trebui sa traim mai mult decat nemtii care mananca si mai gras decat noi, dar si ei sunt mai longevivi.

Sa nu mai vorbim de faptul ca grecii sunt, statistic vorbind, cei mai mari fumatori din lume, cu mult peste romani, dar cand vine vorba de longevitate, ne depasesc de departe.

In concluzie, se pare ca traim mai putin pur si simplu pentru ca suntem romani! 🙂

Lasand gluma la oparte, longevitatea, la fel ca fericirea, nu e data de un singur factor ci de un cumul de factori.

Alimentatia si viciile conteaza foarte mult dar tabloul nu e complet daca nu luam in calcul si stresul, poluarea, relatiile inter-umane, serviciile medicale din tarile respective si bineinteles bagajul genetic, toate astea conteaza si dau in final cifrele de mai sus.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.