Legătura dintre hormoni și bunăstarea mentală

Hand choosing happy smile face paper cut, good feedback rating and positive customer review, experience, satisfaction survey ,mental health assessment, child wellness,world mental health day conceptAșa cum menținem zilnic condiția fizică prin exerciții și dietă, la fel și bunăstarea mentală trebuie menținută constant printr-un stil de viață sănătos, dietă, meditație, relații sociale și așa mai departe.

Cu toate acestea, există însă și alți factori care au un rol semnificativ asupra sănătății mentale și anume hormonii. Citește în continuare acest articol pentru afla mai multe despre hormoni și rolul acestora în organism și în sănătatea mentală.

Ce sunt hormonii?

Hormonii sunt substanțe aflate în interiorul corpului care au rolul de mesageri chimici între organe și între neuroni (neurotransmițători). Cu alte cuvinte, prin intermediul acestora, organele comunică între ele și realizează anumite funcții.

Acești hormoni sunt eliberați de către sistemul endocrin și sunt responsabili de mai multe procese ale organismului cum ar fi reproducerea, stresul, metabolismul etc.

Deoarece hormonii au numeroase roluri în organism, menținerea acestora într-un echilibru optim ajută corpul să funcționeze corespunzător. Atunci când există un dezechilibru hormonal, pot exista diferite semne și simptome, în funcție de rolul hormonului afectat. Cele mai frecvente probleme asociate cu hormonii includ:

  • anxietatea;
  • depresia;
  • tulburările de somn;
  • schimbări ale libidoului etc.

5 hormoni care afectează bunăstarea mentală

De la dopamină și serotonină de care probabil ai mai auzit, la estrogen și progesteron, hormoni care sunt asociați de obicei cu reproducerea, următorii mesageri chimici pot avea mai multe efecte asupra sănătății mentale.

Dopamina

Dopamina este un hormon care poate acționa și ca un neurotransmițător, adică ajută la trimiterea mesajelor între neuroni și între creier și restul corpului.

Acest hormon se ocupă în principal de „sistemul de recompensare” al creierului, adică acea senzație plăcută pe care o ai atunci când finalizezi un obiectiv sau când ai făcut o treabă bună. Tot el te îndeamnă să ai și un comportament care este axat pe placere, motiv pentru care băuturile și alimentele bogate în zahăr sunt atât de consumate și dorite.

Serotonina

Rolul serotoninei în organism este variat, aceasta fiind atât hormon cât și neurotransmițător.

Câteva dintre cele mai importante roluri are acestui mesager chimic includ reglarea temperaturii corpului, a somnului și a libidoului, dar și susținerea memoriei.

Nivelul scăzut al serotoninei poate crește riscul de apariție a depresie și a anxietăți, motiv pentru care multe medicamente care combat aceste probleme sunt axate pe creșterea producției acestui hormon.

Oxitocina

Oxitocina este un hormon care este implicat în general în sarcină și alăptare. Cu toate acestea, oxitocina mai este numită și „hormonul dragostei” deoarece este asociată și cum empatia, încrederea, activitatea sexuală și formarea relațiilor între oameni.

Pe lângă rolul sau în relaxare și încredere, oxitocina mai poate ajuta și la reducerea răspunsului la stres și anxietate.

Estrogenul

Alături de progesteron, estrogenul este cunoscut de majoritatea persoanelor ca fiind un hormon implicat în sănătatea reproductivă feminină. Cu toate acestea, estrogenul mai contribuie și la sănătatea cognitivă și osoasă, la funcția sistemului cardiovascular și la alte procese esențiale organismului.

În ceea ce privește bunăstarea mentală, nivelul de estrogen este asociat cu depresia și anxietatea în rândul persoanelor de gen feminin. Mai mult decât atât, acesta poate ajuta și la:

  • creșterea nivelului de serotonină;
  • modificarea efectului și a producției de endorfine (chimicale care contribuie la menținerea stării de bine).

Progesteronul

Progesteronul este un hormon care este implicat în fiecare aspect al fertilizării, de la concepție până la naștere. Mai mult decât atât, nivelul progesteronului poate afecta și sănătatea mentală, dezechilibrul hormonal fiind asociat cu anxietatea, irascibilitatea și schimbarea de dispoziție.

Deoarece nivelul de progesteron poate fi semnificativ afectat, există anumite opțiuni medicale prin care se poate obține un echilibru optim, pentru a preveni apariția diferitelor complicații sau probleme.

Bunăstarea mentală este strâns legată de echilibrul hormonal din corpul tău. Ca urmare, asigură-te că ai un nivel optim al acestor mesageri chimici și că îi monitorizezi frecvent prin analize medicale specifice.

Discută cu medicul tău de familie dacă prezinți schimbări de dispoziție, depresie, anxietate sau alte abateri de la normal, pentru a găsi cauza exactă și tratamentul corespunzător.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.