Euro – scenarii sumbre

Conform mai multor voci din mediul financiar si de afaceri (de la George Soros pana la autohtonul Dinu Patriciu si de la economistul german Hans-Olaf Henkel pana la Teodor Melescanu), criza a scos la inveala incapacitatea doctrinei europene de unificare a continentului, de a uni otelul cu noroiul, de a aduce sub acelasi acoperis monetar popoare si economii foarte diferite. Pe scurt Euro s-ar fi dovedit a fi neviabil si o mare gresala economica.

Dinu Patriciu a afirmat intr-un interviu ca adoptarea monedei unice a fost „o masura abuziva, inutila si nociva”.

S-ar fi ajuns aici, conform lui Hans-Olaf Henkel (fost sel al Federatiei Germane a Industriei), datorita nerespectarii Tratatului de la Maastricht care prevedea ca nicio tara sa nu depasasca un deficit bugetar mai mare de 3% din PIB.

Admiterea in zona euro a unor tari nepregatite economic (precum Grecia, Portugalia si altele din sudul continentului), a dus la impovararea economiilor occidentale performante care au fost nevoite sa pompeze mereu bani in tarile europene neperformante, astfel toate economiile din zona euro au fost trase in jos.

Economiile tarilor performante functioneaza altfel decat cele ale tarilor din sudul continentului, acest lucru a permis guvernului elen sa beneficieze de dobanzi mai mici la credite, decat cel german fapt ce a dus la un abuz de creditare pana ce Grecia a fost inglobata in datorii.

In Romania s-a urmat aceeasi reteta ca in Grecia numai ca fiind o tara mult mai saraca decat Grecia, creditorii nu au acordat credite atat de mari, ceea ce pe termen lung ne-a prins bine.

Acelasi lucru il afirma si Dinu Patriciu cand spunea ca „Romania ar fi ajuns in situatia Greciei daca nu am fi fost foarte saraci” (foarte saraci pentru a primi creditele pe care le-au primit grecii).

Chiar si acum planurile de salvare pentru Grecia trateaza simptomele si nu cauzele crizei, fiind solutii pe termen scurt, neviabile. Ele nu sunt altceva decat noi credite, cu dobanzi si mai mici dar care nu ofera nicio solutie pentru remedierea situatiei pe termen lung.

Ele merg pe asa numitul „plan A” care prevede salvarea monedei Euro cu orice pret, adica pomparea in continuare de bani in economiile muribunde ale Greciei, Portugaliei, Spaniei, in curand a Italiei si care vor mai urma. Solutia este aproape utopica in conditiile in care nu se intrevede nicaieri o posibilitate reala de iesire din criza.

In aceste conditii Euro pare sa aiba zilele numarate. Conform lui Hans-Olaf Henkel, Germania, Austria, Finlanda si Olanda ar trebui sa paraseasca rapid zona Euro si sa isi creeze propria moneda comuna. Euro sa ramana o moneda unica pentru tarile sarace ale UE.

Acest scenariu, sustine autorul lui, ar rezolva problemele economie dintre nord si sud, ar salva UE, ar scadea valoarea monedei Euro si ar stimula tarile ramase in zona Euro sa isi creasca performantele economice fiind totodata „gratiate” de datorii odata cu renuntarea Germaniei la a le mai finanta.

S-ar putea spune ca Romania a intrat in UE la spartul targului si cine stie daca vom apuca sa mai adoptam Euro ca moneda unica, asa cum isi doreste conducerea BNR, si cine stie daca asta e de rau sau de bine.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.