Electrocardiograma si importanta ei
O electrocardiogramă sau un ekg, reprezintă un test ce implică măsurarea impulsurilor electrice ale inimii. Fiecare contracție a miocardului este urmarea unei excitații electrice care provine de la nodulul sinusal și transmis musculaturii inimii.
Prin intermediul unor electrozi conectati la cablu ecg, ce vin sub formă de ventuze sau plasturi, electrocardiograful „citește” intensitatea și ritmul acestor impulsuri, informații ce contribuie la stabilirea unui diagnostic
Rezultatele activității electrice sunt transpuse pe o hârtie termosensibilă, sub forma unor unde. Acestea se clasifică în unde P, Q, R, S, T și U.
Unda P reprezintă prima mișcare a acului electrocardiografului și indică contracția atriilor, ele două camere superioare ale inimii, care pompează în acest fel sânge către ventricule.
Undele QRS, indicate prin mișcări ale acului atât în jos Q și S, cât și în sus, R, reprezintă depolarizarea și contracția ventriculelor.
Unda T este o deviație mai mică a acului electrocardiografului și indică repolarizarea ventriculară. Ultima undă, U, ne arată repolarizarea, iar de cele mai multe ori aceasta este greu de observat.
Pomparea sângelui în organism începe în atrul drept, care primește sângele din corp și îl pompează mai departe în ventriculul drept. De aici sangele ajunge în plămâni, prin intermediul arterelor pulmonare, unde primește oxygen, este transmis apoi prin venele pulmonare în atriul stâng de unde se duce mai departe in ventriculul stang, și de aici ajunge din nou în corp.
Inima pompează sângele prin intermediul contracțiilor realizate prin depolarizare si repolarizare, activitate ce este reprezentată de electrocardiograf prin intermediul undelor.
Imprimarea rezultatelor se face pe hartie ekg (hartie termosensibilă) , împărțită în pătrățele, pentru măsurarea timpul pe orizontală, ex. fiecare pătrățel reprezintă 0,04 secunde, și a amplitudinii pe verticală.
Valorile normale ale unei analize ekg sunt:
- amplitudine maximă de 2.5 mm și durată de 0.08-0.10 secunde pentru unda P
- Interval de timp PR/PQ de 0.12-0.21 secunde
- amplitudine maximă de ¼ din unda R și durată de 0.04 secunde pentru unda Q
- durată de 0.08-0.10 secunde pentru undele QRS
- mai puțin de 0.44 secunde pentru intervalul QT corectat cu frecvența cardiacă
- iar unda T o amplitudine de 2-10 mm și durată de 0.15-0.30 secunde.
Anomaliile ce pot fi diagnosticate prin intermediul unul ekg sunt aritmia, bătăi neregulate ale inimii din cauza unui defect al sistemului de transmitere a electricităţii, infarctul cardiac, prezența unui ţesut mort într-o porţiune a muşchiului inimii, ce blochează impulsul electric din acea zonă, sau blocaje ale semnalului electric în partea stangă sau dreaptă a inimii.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.