Elveția testează plățile în criptomonede

criptomonedeBanca Naţională a Elveţiei (SNB) a anunţat că a utilizat cu succes moneda digitală pentru a deconta tranzacţii care implică cinci bănci comerciale, cel mai recent test al tehnologiei pe pieţe, transmite Reuters.

Experimentul, cunoscut ca „proiectul Helvetia”, ar putea aduce mai aproape în Elveţia folosirea monedelor digitale bancare centrale (CBDC), autorităţile de la Zurich fiind în fruntea experimentelor din Europa.

Cele mai mari bănci centrale din lume, inclusiv Banca Centrală Europeană, analizează modul în care propriile lor monede digitale pot juca un rol în simplificarea plăţilor interne şi externe.

Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le deţin să facă plăţi prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.

Prin „proiectul Helvetia”, SNB a integrat monedele digitale bancare centrale în sistemele de plăţi şi le-a folosit în tranzacţii simultane, în experiment fiind implicate UBS, Credit Suisse, Goldman Sachs, Citigroup şi Hypothekarbank Lenzburg. Datele arată că a fost posibilă realizarea plăţilor instant, care s-au situat între 100.000 şi cinci milioane de franci elveţieni (109.469 dolari – 5,47 milioane de dolari), eliminându-se riscul de contrapartidă.

„Am demonstrat că inovarea poate fi pusă în slujba prezervării celor mai bune elemente ale actualului sistem financiar, inclusiv decontarea tranzacţiilor, putând de asemenea debloca noi beneficii”, a afirmat Benoit Coeuré, directorul de inovare de la Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), care a luat parte la experiment.

În proiect a fost implicat şi operatorul Bursei elveţiene SIX.

În timp ce băncile centrale din Hong Kong, Singapore, Thailanda şi Emiratele Arabe Unite explorează folosirea monedelor digitale bancare centrale pentru plăţile transfrontalie, mai puţine instituţii au examinat cum pot fi monedele digitale bancare centrale integrate în tranzacţii care implică cinci bănci comerciale.

Participanţii la „proiectul Helvetia” analizează rezultatele experimentului înainte de a decide viitoarele etape.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.