Psihologia unui investitor de succes

Inainte de a ajunge sa faci bani pe bursa si sa cunosti cum sa-ti protejezi investitia, dar mai ales profitul castigat mai usor sau mai greu, sa diminuezi unele dintre riscurile multiple care pot apare in activitatea proprie de investitor, presupun ca este bine sa analizam mai bine si daca se poate temeinic psihologia unui investitor, de ce nu a unui INVESTITOR DE SUCCES .

CATEVA SIMPLE CONSIDERATII
Cand un investitor incepator castiga el se simte stralucit si invincibil (spuneti ca nu este asa !!!?)
Apoi el intra in lumea salbatica a riscului si pierde orice.
Oameni tranzactioneaza din diferite motive cativa o fac rational cei mai multi o fac irational.
Investitia pe bursa ofera o oportunitate de a FACE BANI mai repede. Banii de regula simbolizeaza LIBERTATE pentru majoritatea investitorilor chiar daca adesea nu stiu ce sa faca cu aceasta libertate.

Daca sti sa investesti poti trai fara sa ai alt patron decat persoana ta.

Totodata, sa nu uitam ca investitia pe bursa atrage riscuri dar si oameni carora le place acest stil de viata.

Marea majoritate a oamenilor se scoala de dimineatza, merge la munca, serveste sau nu serveste o masa de pranz, se intoarce acasa, bea sau nu bea o bere la masa de seara (unii beau la fiecare masa cate o bere sau mai multe, dar acestia sunt exceptii), se uita la TV si apoi se culca. Nu vi se pare cunoscut acest scenariu?
Un investitor poate „lucra” si ore suplimentare, peste program si isi ofera capitalul unor riscuri, abandonand certitudinile cotidianului si facand saltul spre necunoscut.

AUTODEPASIREA … este o CERINTA A SUCCESULUI ?

Daca vrem sa vorbim cu adevarat de un lucru deoesebit referitor la realizari sau asteptari cred ca acesta este termenul cel mai potrivit pentru ceea ce face un investitor … autodepasire.

Multi investitori au o pofta innascuta sa-si dezvolte abilitatile pentru autoimplinire. Aceasta pofta propulseaza investitorul de a se intrece cu piata.
Investitorii buni deschid noi idei si culmea este ca scopul acestora nu este de a face bani, ci paradoxal de a investi bine. Daca acestia tranzactioneaza BINE (CORECT) atunci banii vin ca rezultat al acestei activitati.
SUCCESUL investitorilor tine in mod cinstit de pregatirea lor.

Candva un investitor de succes din America spunea ca daca devin cu 0.5% mai destept in fiecare an cu atat voi deveni tot mai talentat pana la sfarsit.
De regula acestia se concentreaza pentru investitii corect aplicate si pentru implementarea cunostiintelor lor in acest domeniu astfel incat castigurile sa nu-i mai entuziasmeze sau pierderile sa-i dezumfle iar in cele din urma sa nu le mai influenteaza emotiile .. ei sunt deja profesionisti.

Neajunsul cu autodepasirea este ca multi oameni au si o doza de autodistrugere in ei (nu trebuie sa va mire acest lucru, el face parte tot din viata de toate zilele).
Investitorii care nu sunt impacati cu ei insasi incearca adesea sa indeplineasca dorintele lor contradictorii in piata de capital. In acest caz, daca ei nu stiu incotro sa mearga atunci este posibil ca acestia sa fie atrasi de unele locuri pe care nu si le-ar dori in mod normal.

De cate ori irationalul nu a incercat s-o ia inaintea rationalului? Culmea este ca la unii mai si reuseste si chiar des.

Asa ca un investitor de succes este realist. El stie care sunt abilitatile si limitele sale. Stie ce se intampla in piata si stie cum sa reactioneze. De asemenea el nu-si poate oferii iluzii.
Veti auzi astfel in piata (pe bursa) multe fantezii ale investitorilor, atat pesimiste dar mai ales optimiste., incercand sa distorsioneze realitatea sau stand in calea unei investitii de succes. Asa ca un investitor de succes trebuie sa-si identifice fanteziile personale si sa le elimine.

ARTA CASTIGULUI PE BURSA ESTE RODUL DETINERII UNOR SECRETE ?

Multi dintre cei care pierd pe bursa cred ca exista secrete in actul de a investi pe piata de capital, un asa numit „brain myth”, adica sa ai ceva cunostiinte secrete, bine pastrate de investitorii de succes.
In aceasta situatie, cel in cauza va plati sume mari pentru carti” care, asa cum spun autorii lor itzi ofera aceste secrete (soft, strategii, analize, metode, semnale asistate on line etc) si apoi alti bani pentru carti stiintifice” furnizate din anumite surse unele chiar „obscure’ care incearca sa te faca din LOOSER in WINNER contempland Luna, Soarele si chiar Uranus. Toate acestea pot fi doar iluzii.

Multi ar crede ca a fi investitor trebuie sa ai facultate sau studii elevate, poate chiar de contabilitate, finante hai si inginerie-economica (poate cibernetica) si altfel nu poti pricepe aceste faimoase secrete” ale succesului unui investitor.
Este total eronat acest lucru. Dupa anumite studii mai mult de 50% dintre investitori nu au studii superioare, iar dintre acestia sunt foarte multi si investitori de succes.

Investitia pe bursa nu necesita capacitati intelectuale deosebite iar cei care au avut succes in cariera bazandu-se pe inteligenta cognitiva (nu cea emotionala) pot avea succes si in acest domeniu fara o pregatire suplimentara.

O concluzie importanta este ca ceea ce-i deosebeste pe investitorii castigatori de cei care pierd nu sunt studiile, ocupatiile sau pozitia sociala.
Dar oare ce face „posibila” aceasta departajare intre cele doua categorii de investitori, in afara faptului ca ar fi imposibil de admis ca nu pot fi toti castigatori pe bursa atata timp cat aceasta marfa se tranzactioneaza liber pe o piata reglementata?.

Explicatia este atat simpla dar si complexa si tzine foarte mult de un segment deosebit al cunostiintelor unui investitor de succes si care privesc money managementul, tzine de aplicarea unor metode referitoare la strategii pentru diminuarea riscului. Riscuri sunt si vor fi tot timpul pe bursa, acestea nu pot fi eliminate, iar cauzele cele mai des intalnite au legatura ce cele relatate mai sus.

DIMINUAREA RISCULUI BURSIER nu este neaparat O ARTA SAU UN SECRET !

Bursa din Romania este, a fost si va fi, cu atat mai mult in aceasta faza, un model prin care aceste metode de money management pot fi mai usor intelese si la nevoie aplicate cu rezultate benefice pentru cei care doresc sa le cunoasca in mod corect si apoi implementate la nivelul investitiilor personale.

Dam la o parte faptul ca un capital mai mic investit pe piata ar fi o cauza a pierderilor (pierderile unui investitor nu sunt determinate de lipsa capitalului) ci a lipsei unor cunostiinte unele chiar simple pentru diminurea riscurilor.

Intreba cineva ce se va intampla daca toti investitorii stiu care sunt actiunile cele mai profitabile si care ar fi momentele potrivite de intrare/iesire?” Ma abtin sa fac alte comentarii insa si in situatia in care piata ar fi la inceput si toti ar fi cumparatori in primul rand comportamentul acestora va fi dat de nivelul de pregatire/cunostiinte, de disponibilitati, de dorinte, de asteptari,
de starile emotionale (care de multe ori schimba radical lucruile) … de foarte multe si diverse si care sunt total diferite de la om la om. In acest caz vom avea si actiuni diferite.

Cu atat mai mult se vor diferentia atitudinile investitorilor cand exista cele doua categorii : cumparatori/vanzatori fiecare cu strategia si nevoia lui. Din aceste motive, de cele mai multe ori piata se mishca in functie de expectatiile (asteptarile) fiecaruia fata de o actiune sau mai multe, fie din acele momente ale tranzactionarii sau fie la ce va fi in viitor … de regula de ce va urma.

REGULI SI IAR … REGULI = DISCIPLINA

Un investitor daca vrea sa supravietuiasca si sa prospere trebuie sa-si controleze pierderile potentiale prin:
Sa nu risti decat un procent mic din capital la fiecare tranzactionare
Sa-ti acorzi cateva saptamani/luni/ani sa invetzi cum se tranzactioneaza
Sa nu incepi cu un capital mai mare de 30.000 RON si sa nu pierzi decat maxim 5 procente (am zis eu) din capitalul investit pe o tranzactie;
Sa invetzi cu greseli ieftine si cu un mic cont de capital.
De regula investitorii amatori evita sau uita doua dureroase adevaruri

– lipsa disciplinei in tranzactionare /investitie

– lipsa unui plan realist de money management.

Si iata am ajuns la esenta lucrurilor … oare exista un program ori un soft sau orice altceva care sa solutioneze acest aspect al gestionarii banilor/capitalului investit si diminuarii riscului pe bursa.
Daca cineva ar veni la voi sa va vanda asa ceva l-ati cumpara? Ei bine eu unul m-as gandi de doua ori inainte a o face.

Chiar daca unii cred ca ar exista un mit autopilot pentru asa ceva, adica ceva care sa te ghideze si sa fie numai plin de succese, ei bine eu unul nu cred asa ceva. Voi credeti ?
Unele programe pentru money maangement sunt prea simple dar exista si programe foarte elaborate care contin reguli de optimizare a riscului … insa … in cele din urma ….
Vreau sa va spun din proprie experienta ca nu exista nici un program infailibil care sa rezolve problema reducerii totale a riscurilor cum nu exista nici program al maximizarii cresterilor bursiere.

De ce oare cei care pierd pe bursa pierd tot timpul? Si aici este un raspuns simplu .. ei iau de obicei mari riscuri care devin tot mai mari .
Culmea este ca acestia trec usor peste linia dintre asumarea riscului investitiei si jocul de-a norocul (gambling) fara a-si da seama ca aceasta linie exista totusi si trebuie respectata daca vrei sa castigi pe bursa.
Cei care pierd cred in miracole disperate sau apeleaza la serviciile asa zisilor guru.

Mai greu va accepta un loser ca pierde pe bursa si de regula acesta evita sa vb de faptele sale. Ba dimpotriva incearca sa-i invetze pe altii cum se tranzactioneaza.
Despre loseri si traderi se pot spune f multe. La fel se poate spune ca nu exista investitor bun care sa nu fi avut pierderi la unele investitii.
Trebuie trasata o linie clara intre riscul unei afaceri si pierdere. Niciodata un investitor (trader) nu accepta ca pierderea sa fie mai mare deact riscul predeterminat.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.