Francize Fast-food în România

Francizele fast-food sunt, de cele mai multe ori, prima optiune cand vine vorba de deschiderea unei afaceri cu mancare in cartier.

Cu investitii de cateva mii de euro, acest gen de afaceri pot intra pe profit in primii 3-4 ani, daca intrunesc cateva conditii esentiale, in principal existenta unui vad comercial adecvat.

Dar sa vedem care sunt principalele oportunitati de afaceri in franciza, in materie de fast-food, in Romania sfarsitului lui 2012 si inceputul lui 2013.

King Kebab

Este o franciza fast-food cu specific turcesc, prezenta in Romania din 2008.  Meniul este pe baza de carne de pui, oaie, vita, precum si legume si condimente orientale. Locatiile acceptate sunt cele din orasele cu minim 50 000 de locuitori.

Taxa de franciza difera in functie de marimea punctului de desfacere. Astfel, pentru un spatiu de 20 mp (servire la geam), taxa de franciza perceputa de King Kebab este de    5 000 de euro, iar pentru 40 mp (centru comercial) ajunge la 7 000 de euro.

Contractul se semneaza ăe 5 sau 10 ani, mai multe detalii pe site-ul oficial www.kingkebab.ro .

Cheltuielile totale pot ajunge undeva la 15 000 – 20 000 euro daca luam in calcul dotarile, utilitatile, angajatii, etc.

King Kebab percepe si o redeventa de 5% din CA (cifra de afaceri) lunara.

Fiţoşica

Gogoşeria Fiţoşica este probabil cea mai ieftina franciya fast-food din România.

Taxa de franciza este de numai 3 000 de euro iar cheltuielile totale nu ar trebui sa sara de 6 000 de euro. Francizorul nu percepe nicio alta redeventa in afara de taxa initiala de 3 000 de euro.

Asa cum probabil stiti, afacerea are ca produse de desfacere gogosile cremoase si delicioase, dupa o reteta specifica precum si covrigii.

Inceputa in 2007, franciza are o retea ce cuprinde doar 15 judete si cateva zeci de parteneri francizati.

 Franciza Ana Pan

Este o franciza fast-food, româneasca,  nascuta in 2007,  bazata pe produse de brutarie si patiserie.

Conditiile francizarii sunt: un spatiu de 40 mp si achitarea unei taxe de francizare de 10 000 de euro si perceperea unei redevente de 1% din venit. Orasele vizate sunt cele cu peste 50 000 de locuitori.

Cheltuielile initiale totale, pentru o brutarie Ana Pan, pot urca lejer pana la 30 000 – 40 000 euro.

La Piadineria Dr. Gusto

Este o franciza cu produse fast-food cu specific italian (produsul de baza fiind piadina dar oferind in acelasi timp o gama variata de sosuri, mozzarella, sunca, branza cu mucegai, parmezan etc.).

Cu o suprafata disponibila de 30-40 mp si cu o investitie totala de 10 000 – 12 000 de euro (din care 6 700 euro reprezinta taxa de franciza).  2% din CA se duc pe redeventa perceputa de francizor.

Pentru cei care au un buget mai consistent, merita mentionate si New York Pizza si Broaster Chicken.

Pentru New York Pizza taxa de franciza este de 5 000 de euro insa investitia initiala totala urca pana la 30 000 de euro, de asemeni redeventele sunt relativ mari, de 5% din CA.

Orasele vizate sunt cele cu peste 50 000 de locuitori.

Broaster Chicken insa este una dintre cele mai scumpe francize de fast-food din România, aici doar taxa de franciza este de 12 000 de euro, spatiul necesar este intre 70 si 100 mp iar investitiile totale pot ajunge si la 60 000 euro. Orasele vizate sunt cele cu peste 100 000 locuitori.

In concluzie, majoritatea francizelor fast-food sunt relativ accesibile iar succesul lor depinde in cea mai mare masura de respectarea conditiilor de francizare (locatie, mod de preparare a produselor si promovare). De fapt acesta este principalul avantaj al francizei : iti ofera un sistem la cheie, verificat si garantat!

Pe de alta parte, francizatii sunt mai precauti in aceste vremuri: daca in anii trecuti erau dispusi sa investeasca zeci de mii de euro, acum sunt cautate francizele ieftine care nu presupun riscuri financiare prea mari, cu taxe de franciza intre 3 000 si 7 000 de euro si care necesita spatii de doar 20 – 30 mp.

 

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.