Depozitele de gaze au ajuns la 68%

Depozitele de gaze din România deţin 68,3% din capacitatea lor de înmagazinare, o cantitate mai mică decât media europeană (de 74,8%), însă nu ar trebui să ridice îngrijorări la nivelul consumatorului de gaz, susţin reprezentanţii Asociaţiei Energia Inteligentă, într-un comunicat de presă.

În aceste condiţii, „scăderea temperaturii prognozate probabil va aduce o creştere a consumului din România, până la un nivel maxim de circa 53 milioane mc/zi care poate să fie satisfăcut în condiţii normale”, precizează sursa citată.

„În zilele următoare se anunţă o scădere a temperaturii aerului, aspect care va determina o creştere a consumului de gaze în România. Chiar dacă s-au extras importante cantităţi de gaze din depozite în ultimele 3 luni, nivelul temperaturilor prognozate nu ar trebui să ridice îngrijorări la nivelul consumatorului de gaz. România are cea mai rapidă rată de golire a depozitelor de înmagazinare din UE în această iarnă (Ungaria are o viteză mai mare de golire a depozitelor comerciale, dar Ungaria este singura ţară din UE care are un depozit de înmagazinare strategic din care nu se extrag gaze de cât în condiţii excepţionale). În Europa multe ţări au considerat că perioada caldă din această iarnă şi preţurile mici ale gazelor de pe bursele de profil reprezintă o oportunitate de a înmagazina gaze naturale pentru a se pregăti pentru iarna următoare. În România furnizorii s-au grăbit să extragă gazele din depozit care au preţ ridicat şi care dacă sunt lăsate încă un ciclu de înmagazinare aduc costuri suplimentare şi preţuri mai mari la gazele vândute”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, dacă în Europa securitatea este mai importantă în detrimentul preţului mare, în România atingerea unor preţuri mai mici la gaze este mai importantă decât securitatea ridicată în domeniul energiei.

În ceea ce priveşte asigurarea zilnică cu gaze în România, datele zilnice privind producţia şi consumul de gaze arată că, în data de 25 ianuarie 2023, sursele din România acopereau consumul şi permiteau exportul a circa 2,2 milioane mc/zi, echivalentul 4,5% din sursele de gaze zilnice ale României.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.