Investitiile in dinarul irakian – oportunitate sau teapa?
In primii ani de dupa invazia din Irak din 2003, in SUA, si nu dupa mult timp si in restul lumii (inclusiv in Romania), au aparut zvonuri si chiar articole de presa care vorbeau despre cum investitorii de rand pot obtine castiguri colosale de pe urma speculatiilor valutare cu dinari irakieni.
Mai exact, 1 000 de dolari americani investiti in dinari irakieni (IQD), ar urma sa se transforme in cativa ani intr-un milion de dolari americani.
Iata pe ce se baza aceasta speculatie si care este adevarul din spatele investitiilor in moneda irakiana.
Pe scurt teoria suna cam asa: moneda irakiana urmeaza sa fie denominata cu 3 zerouri, astfel, 1 000 de dinari vor deveni 1 dinar.
Prin urmare daca investesti azi 1000 de dolari cumparand 1 170 000 de dinari (un dolar fiind cotat azi la 120 de dinari), cand autoritatile irakiene vor face denominarea monedei, vei avea in banca de o mie de ori mai mult si investitia ta initiala de 1 000 de dolari se va transforma imediat dupa reforma monetara in fix 1 000 000 de dolari.
Oricine isi aduce aminte cum a fost cu denominarea leului nostru cu 4 zerouri, si de fapt oricine e cu picioarele pe pamant, si-a dat seama din start ca speculatia de mai sus e una copilareasca.
Ceea ce suna prea bine sa fie adevarat probabil ca nici nu este.
Intr-adevar Banca Centrala Irakiana a anuntat intentia de a denomina moneda nationala cu trei zerouri dar asta implica si depozitele bancare, preturile, salariile etc.
Prin urmare 1 00o de dinari vechi tinuti in banca, se vor transforma intr-un dinar nou si nu intr-o mie de dinari noi. E la mintea cocosului.
Si totusi o multime de americani, in special asa-numitii red-necks, au investit mii de dolari in valuta irakiana (cel putin asta cred ei) asteptand (unii dintre ei mai asteapta si acum) sa se imbogateasca peste noapte.
Dar asta e doar versiunea cea mai bruta si aberanta a „investitiei” in dinarul irakian.
Exista si o alta, mult mai sofisticata, care prinde si la oamenii mai inteligenti si mai cizelati decat „gaturile rosii” din Texas.
Conform acesteia din urma, economia irakiana va prinde in curand aripi, iar moneda lor se va aprecia foarte mult, posibil sa atinga valoarea dolarului. Daca nu credeti, priviti la economiile statelor arabe din jur, de exemplu la Kuwait.
In realitate nu este deloc asa.
Irakul nu este Kuwaitul, acesta din urma are o economie mult mai dezvoltata, populatia mult mai mica si rezervele de petrol mult mai mari. Diferente esentiale care fac cele doua tari sa aiba economii diferite ca de la pamant la cer.
In schimb guvernul irakian imprumuta sute de miliarde de dolari si va continua sa o faca multi ani de acum inainte, doar pentru a se mentine pe linia de plutire, pentru a-si putea plati salariile si investitiile in infrastructura.
O tara care imprumuta bani nu poate sa-si aprecieze moneda peste noapte. E o chestiune la fel de elementara ca 1+1.
Nu mai vorbim de instabilitatea politica, de conflictiele mai mult sau mai putin deschise care brazdeaza adanc societatea irakiana si care ameninta sa rupa tara si sa o arunce intr-un haos similar celui din Libia sau Somalia.
Da, economia irakiana are toate sansele sa se dezvolte pe baza rezervelor de petrol. Da, se pot face investitii profitabile in Irak mai ales in domeniul constructiilor (toata tara se reface din temelii, la propriu, dupa anii de inapoiere ai ultimei perioade saddamiste si mai ales dupa distrugerile razboiului).
Insa dincolo de toate acestea nu se prevede nicio intarire semnificativa a monedei irakiene. Nicidecum castiguri de cateva sute la suta, cum pretind adeptii investitiilor in dinari.
Cui foloseste?
Daca va imaginati ca aceaste speculatii sunt doar rodul lipsei de experienta a unor investitori incepatori, s-ar putea sa va inselati.
Este o adevarata industrie a tepei. Exista asa-zisi brokeri care va ajuta sa faceti investitii pe piata valutara si va promit castiguri de 1000% si asta fara ca macar sa fie nevoie sa aveti cunostinte elementare despre Forex sau ca macar sa va deplasati de la domiciliu (va suna cunoscut?).
Pe acelasi calapod functioneaza si teapa cu dinari irakieni : „investiti prin agentia noastra de brokeraj in dinari irakieni si in cativa ani veti avea castiguri fabuloase.”
Totul este o clasica schema piramidala in care investitorii vechi sunt platiti cu banii fraie…. aa, investitorilor noi.
Dinarul irakian care se apreciaza peste noapte, iminent, nu este altceva decat povestea frumoasa menita sa-i faca naivi sa viseze cu ochii deschisi si nu in ultimul rand sa le umple conturile unor brokeri cu moralitate indoielnica, adevaratii profitori din spatele investitiilor in dinari.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.