Marcajele Jantelor: Dimensiuni, Profilul jantei si Ranforsarea

Marcajele JantelorMarcajele Jantelor: Dimensiuni, Profilul jantei si Ranforsarea sunt lucruri foarte importante pe care trebuie sa le cunosti atunci cand alegi sa iti schimbi jantele. Si cand stii ca poti comanda la Vadrexim jante aliaj cu pret mic de calitate.  La fel cja si celelalte accesorii care ne echipeaza masina, jantele sunt extrem de importante. Iar antele se pot repera printr-un sistem universal.

Dar, cel mai adesea, multimea de cifre si de litere inscrise pe jante poate sa fie o adevarata enigma sau necunoscuta pentru cei care sunt mai putin initiati.

Marcajele Jantelor: Dimensiuni, Profilul jantei si Ranforsarea

Dimensiunile jantelor sunt foarte importante. Daca nu tii cont de anumite dimensiuni specifice anvelopelor, vei risca sa te trezesti cu jante care nu sunt adaptate masinii si cu anvelope care nu functioneaza asa cum trebuie.

Sa luam drept exemplu 8Jx17 ET45 5 x115.

Latimea. Cifra din 8J este cea care indica latimea jantei in inchi. 1 inchi egal cu 2,54 cm. In acest exemplu, janta are deci  latime de 20,32 cm. Tineti cont de un lucru. Latimea jantei nu are nimic de-a face cu latimea anvelopei.

Diametrul jantei. Diametrul jantei este indicat dupa cifra care urmeaza dupa X. Astfel ca, janta din exemplul nostru are un diametru de 17 inchi. Mai nou, este din ce in ce mai popular sa alegi pentru masina jante mai mari cu o marime sau doua.

Diametrul jantei poate sa mearga de la 12 inchi pana la 24 de inchi. Este usor de masurat cu o ruleta. Este un lucru extrem de important deoarece este cel care va influenta demarajul, stabilitatea masinii si greutatea acesteia. Diametrul depinde foarte mult de ce omologari ai la anvelope.

Deportul jantei-ET. Valoarea ET sau offsetul este cea care indica distanta de la planul de prindere al jantei pe butuc si centrul imaginar al jantei. Daca alegi jante cu un offset sau un ET necorespunzator, vei uza mult mai repede sistemul de suspensie al masinii. Cu cat alegi un ET mai mic, cu atat o roata va fi iesita mai in afara.

Offsetul jantei mai este numit si factorul de echiilibru si este cel care are o influenta foarte mare asupra felului in care o janta arata pe roata.

Profilul jantelor este marcat cu litera J. Este un profil cel mai des intalnit. J este profilul specific pentru autoturisme. Profilul jantei este suprafata pe care se aseaza anvelopa. Profilul masinilor de teren este marcat cu JJ.

Ranforsarea jantei este marcata cu H2. Este un marcaj care cel mai adesea se afla la finalul seriei de cifre si de litere care sunt inscriptionate pe jante. Este un marcaj care se refera la rigiditata jantei.

Centrarea unei jante este un alt lucru important de care sa tii cont atunci cand alegi jantele. Astfel ca jantele pot sa fie centrate fie pe gaura lor centrala, fie inspre prezoane.

5X 115. 5 inseamna numarul de prezoane iar cifra 115 arata distanta care exista intre prezoanele jantei. Este un lucru foarte important (spun cei de la Alcar) pentru o potrivire mai mult decat perfecta. Acest marcaj este in mm si este prezent pe toate jantele, indiferent de ce model prezinta, ce marca au sau ce finisaje au.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.