Motoare electrice monofazate, bifazate si trifazate – care sunt diferentele intre ele?

motoarele-electricePentru ca tot mai multe aplicatii folosesc motoare electrice, este nevoie de explicatii suplimentare pentru ca fiecare persoana sa inteleaga la ce anume folosesc aceste motoare. Motoarele electrice sunt cele care ne permit sa obtinem energia mecanica mai simplu si mai eficient, tinand cont de numarul de faze pentru aprovizionare. Alegerea variantei de motor electric depinde de puterea necesara. Cei care sunt implicati si nu stiu ce tip de motor trebuie sa fie utilizat, se pot documenta citind informatiile de mai jos.

Motoare electrice monofazate

Motoarele electrice monofazate sunt masini rotative alimentate electric, ce pot sa transforme energia electrica in energie mecanica. Aceste motoare functioneaza cu ajutorul unei surse de alimentare monofazata. Ele au in interior doua tipuri de cabluri – faza si neutru. Puterea acestora poate sa ajunga pana la 3kW si tensiunile de alimentare sunt variate. Aceste motoare au doar o singura tensiune alternativa iar circuitul functioneaza cu doua fire. Curentul care trece prin fire este mereu acelasi. In cele mai multe cazuri, in aceasta situatie este vorba despre motoare mici, care au implicit si un cuplu limitat. Cu toate acestea sunt si motoare monofazate care au o putere ce poate ajunge pana la 10 CP si care pot sa functioneze cu conexiuni ceva mai mari. Aceste motoare insa nu genereaza camp magnetic si pot genera doar camp alternativ, de unde rezulta nevoia de a avea un condensator de putere.

Motoare electrice bifazate

Motoarele electrice bifazate sunt sisteme care au doua tensiuni la 90 de grade distanta si care nu se mai folosesc in prezent. Alternatorul in cazul acestor motoare era compus din doua bobine amplasate la 90 de grade una fata de cealalta. Astfel de motoare aveau doua fire sub tensiune si un fir de masa care functiona in doua faze. Una dintre faze crestea curentul pana la 240 V pentru miscare, in timp ce cealalta faza mentinea fluiditatea curentului pentru ca motorul sa fie utilizat.

Motoare electrice trifazate

Motoarele electrice trifazate sunt considerate masini electrice care au rolul de a transforma energia electrica in energie mecanica, cu ajutorul interactiunilor electromagnetice. Anumite motoare electrice trifazate sunt reversibile si pot sa transforme energia mecanica in energie electrica. Acestea functioneaza pe post de generatoare.

Pentru transmisii sunt utilizate trei linii conductoare, insa utilizarea finala a acestor cabluri cu 4 fire, care corespund celor trei faze plus neutru, este mult mai variata. Energia electrica trifazata este cea mai buna metoda de utilizare in retelele electrice din intreaga lume, deoarece transfera mai multa energie si vede o utilizare semnificativa in sectorul industrial.

Cele mai importante diferente intre motorul trifazat si cel monofazat, sunt reprezentate de tipul de instalatie si curentul care trece prin instalatie. In sensul acesta diferenta dintre curent monofazat si trifazat consta in faptul ca, curentul monofazat se transfera pe o singura linie in care tensiunea nu variaza. Motoarele monofazate sunt folosite in momentul in care nu sunt disponbilile motoare trifazate si cand este nevoie de o putere limitata, sub 3 Kw.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.