Pastreaza simplitatea

Cand vine vorba de planificarea bugetului personal sau de familie sau de urmarirea unui plan financiar, foarte multi se apuca de crearea unor scheme si tabele atat de complicate incat nu au nicio sansa de a reusi.

Isi deschid conturi la o multime de institutii, isi impun o multime de reguli despre ce sa cumpere si ce nu, iar in final se aleg cu un plan personal prea complicat pentru a-l putea respecta. Solutia este in realitate mult mai simpla.

Un plan al finantelor personale sau un buget de familie nu trebuie sa fie complicat ci eficient. Cu cat e mai simplu cu atat e mai usor de urmat zi de zi. Sa tii balanta unor conturi numeroase, sa tii evidenta unei armate de carduri si sa te pierzi intr-o multime de categorii ale bugetului, e pur si simplu epuizant.

Iata cum poti simplifica planurile tale finaciare in asa fel incat sa le sporesti eficienta:

Reducerea numarului de conturi bancare: Desi este recomandat sa iti tii ouale in mai multe cosuri adica sa nu iti increditezi banii unei singure institutii ci sa ii diversifici pentru a fi mai protejat in cazul unor esecuri, a avea prea multe conturi poate fi o problema atunci cand vrei sa tii evidenta banilor tai. Personal recomand trei tipuri principale de depozite bancare: unul pentru investitii, unul pentru situatii de criza si unul pentru vacante la care se adauga cardul de salariu si eventual 2-3 plasamente in fonduri bancare de investitii. Dar asta sunt eu, nu inseamna ca toata lumea trebuie sa copieze acest model. Ideea e ca 2-4 conturi la institutii diferite sunt suficiente si eficiente.

Reducerea numarului de carduri: Cardurile sunt niste mecanisme prin care bancile iti scot banii din buzunar. Doar daca nu ai cu adevarat nevoie de un card (cel pentru plata salariilor sau un card de cumparaturi online), nu te grabi sa iti faci unul. Redu numarul lor la minimum posibil, nu doar ca iti va fi mai usor sa tii socoteala banilor tai si a cheltuielilor dar mai putine carduri te vor ajuta sa economisesti mai multi bani.

Renunta la o parte din taxe: Renunta la acele servicii pentru care esti taxat inutil. Adica servicii pe care le platesti dar de care nu prea te folosesti. De exemplu abonamentul la RomTelecom cand in acelasi timp platesti si un abonament la mobil sau ai si RDS-ul. Pe scurt platesti 3 furnizori care iti ofera acelasi serviciu. Un alt exemplu pot fi serviciile de verificare online a contului bancar, daca nu ai cu adevarat nevoie de el ar trebui sa renunti sa platesti niste comisioane in plus. Cu siguranta puteti gasi si alte exemple de servicii de care nu beneficiati dar pe care le platiti.

Mai putine categorii: creaza doar cateva categorii principale atunci cand vine vorba de bget sau de planurile tale financiare. Casa, asigurare, alimente, investitii, impozite sunt cele mai indicate categorii cu care sa operezi.

Mai putine regului: nu iti impune reguli multe, dure si complicate. Decat sa iti impui ceva de genul „nu voi cumpara CD-uri” mai bine iti alcatuiesti un buget zilnic in care incerci sa te incadrezi. Mai putin si mai eficient decat mult, complicat si greoi.

Organizarea: dezvolta un comportament organizat atunci cand vine vorba de facturi, bonuri, chitante si finante personale in general. Pe masura ce vei deveni tot mai disciplinat iti va fi tot mai usor sa iti respecti propriile planuri si bugete personale sau familiale.

Se spune ca lucrurile care functioneaza cel mai bine sunt lucrurile simple, nici lumea finantelor personale nu face exceptie.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.