Falsuri Celebre

De-a lungul timpului publicul larg a fost entuziasmat de stiri care de care mai ciudate si de pretinse descoperiri care revolutionau istoria universala. O mare parte din aceste pretinse descoperiri s-au dovedit ulterior a fi falsuri, cazand in uitare sau, dimpotriva, intarind convingerea celor care isi doreau sa creada in autenticitatea lor, ca, o conspiratie oculta s-a ridicat pentru a le ascunde si a le denatura.

Iata mai jos o mica lista de falsuri celebre pe care unii le-au crezut si inca le mai cred mari descoperiri ale umanitatii.

Craniile din cristal


Probabil ati citit sau ati auzit despre ele. Se spunea ca ar fi apartinut unor culturi amerindiene de dinainte de venirea lui Columb. De asemeni ocultistii pretindeau ca artefactele respective au diverse proprietati miraculoase.

Chiar muzee de prestigiu au descis sa le achizitioneze pe bani grei. Desi existau suspiciuni inca de la inceput, pana la cercetarile din 1996 si 2004 nimeni nu a putut sa demonstreze cu certitudine ca sunt falsuri.

In 1996 si 2004 insa, aceste artefacte au fost supuse unor analize chimice si de laborator, cu aparatura moderna. Rezultatul a fost ca tehnica folosita este clar una de sorginte europeana iar vechimea lor nu depaseste sec. XIX.

Jurnalul lui Hitler
Cumparat cu bani grei in 1981 de revista Stern din RFG, acest document s-a dovedit 2 ani mai tarziu a fi un fals bine realizat. Autorul falsului era Konrad Kujau, un infractor marunt din RDG, fugit in Germania de Vest unde si-a continuat activitatea de escroc.

Konrad a inceput sa se ocupe cu traficul de suveniruri naziste. Cum caschetele din razboi, steagurile sau timbrele din perioada celui de-al treilea Reich, nu aduceau prea multi bani, Kujau s-a gandit sa treaca la un alt nivel si a inceput sa falsifice diverse documente pe care le vindea pe bani buni, pretinzand ca au apartinut unor anumiti lideri nazisti.

„Jurnalul” lui Hitler l-a scris in anii `70 si l-a vandut initial unui anume Steifel apoi falsul a trecut prin mai multe maini pana ce in 1981 a fost achizitionat de revista Stern. In final toata povestea a iesit la iveala.

Catrenele lui Nostradamus

Nu putem sa le incadram pe toate la categoria „falsuri celebre” dar nici foarte autentice nu sunt.

Iata de ce:

Nostradamus a scris intr-adevar o serie de catrene (poezii cu patru versuri) insa catrenele originale au fost denaturate de diferitele editii care le-au publicat, incat cu greu mai putem compara editiile moderne cu textul original al catrenelor.

Toate asazisele predictii ale lui Nostradamus au iesit la iveala dupa ce s-au intamplat evenimentele pe care pretind ca le-au prezis (cel mai edificator in acest sens este cel in care se prezice distrugerea turnurilor geme din New York, dar acest catren lipseste din editiile mai vechi de 2001!).

Nimeni nu a reusit sa prezica un eveniment bazandu-se pe catrene ci toate au fost „prezise” dupa ce s-au intamplat. De fapt dupa un anumit eveniment catrenele au fost sucite si modificate in asa fel incat sa para ca au prezis evenimentul respectiv.

Au existat si entuziasti care au incercat sa prezica evenimente pe baza catrenelor existente pana la acea data, cel mai celebru caz este cel al autorului unei carti care spunea, nici mai mult nici mai putin, decat ca, in 1999, dupa eclipsa de soare, va veni sfarsitul lumii. Inutil sa mai spun ca nu i-a iesit 🙂 .

OZN-ul prabusit in Roswell

S-au facut o serie de filme pe tema asta, s-au scris carti, s-au infierbantat mii de creiere. Pe scurt povestea era urmatoarea: in 1947 in statul american New Mexico, in apropiere de oraselul Roswell, s-a prabusit un OZN. Agentii federali au adunat rapid toate resturile, inclusiv cadavrele extraterestrilor, dintre care unul aproape intact care a si fost supus unei autopsii.

Nu doar ca cineva pretindea ca a vazut OZN-ul prabusindu-se dar in presa a aparut si un film cu autopsia extraterestrului.

Ulterior autorul filmului, John Humphreys, a recunoscut si a explicat cum a fabricat totul. Manechinul care reprezenta un extraterestru a fost umplut cu creier de oaie si maruntaie de pui cumparate din comert iar filmarea „autopsiei” s-a realizat in 1955 intr-un apartament din Londra.

Placutele de plumb de la Sinaia

Daca credeati ca romanii au fost ocoliti de falsurile celebre, va inselati. Chiar in acest moment sunt o multime de romani care sunt convinsi de autenticitate acestor artefacte.

Povestea este urmatoarea: placutele de plub ar fi fost fabricate la ordinul regelui Carol I, dupa niste originale de aur descoperite la sapaturile pentru ridicarea castelului Peles. Placutele respective ar contine o scriere dacica, mai precis o cronica a istoriei Daciei scrisa chiar de daci.

Istoricii care le-au studiat spun insa altceva.

Obiectele nu sunt decat niste falsuri din sec. XIX, asazisa limba dacica de pe ele este o inventie, alfabetele si reprezentarile de pe placute sunt anacronice, lipsite de originalitate iar asezarea in pagina este similara cu cea a ziarelor de acum 100-150 de ani. Pentru o argumentatie mai larga puteti urmari acest link.

In concluzie, exista o categorie de oameni pentru care realitatea este prea simpla pentru gusturile lor, acesti oameni formeaza o nisa de piata iar atunci cand exista o piata si o cerere, apare si oferta. In cazul nostru setea de inedit si senzational a dus la crearea unor falsuri menite sa satisfaca aceasta cerere.

Probabil multi ma vor contrazice, unii si-ar dori din toata inima ca miturile in care au crezut sincer, sa fie adevarate, dar cine stie, poate ca pana la urma orice mit are un sambure de adevar.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.