Fonduri europene pentru pensiuni
Din acest an, 2014, Romania are la dispozitie 40 miliarde de euro sub forma de fonduri europene ce pot fi accesate, timp de 7 ani de acum inainte, pentru finantarea unor proiecte bine puse la punct.
Cei care vor sa profite de aceste oportunitati in vederea infiintarii unei pensiuni trebuie sa se inarmeze in primul rand cu informatii si documentatie serioasa si rafturi intregi de dosare.
Asa au procedat si sotii Erhan care au decis sa deschida o pensiune, cu bani europeni, in Cainenii Mari, pe Valea Oltului.
Construirea pensiunii i-a costat 174 000 de euro, din care jumatate au venit sub forma de fonduri europene, parte sub forma unui credit bancar, iar ce a mai ramas, din economiile personale.
Pensiunea are 12 de camere, 3 stele si incalzire prin pardoseala.
Cei care vor sa le calce pe urme sotilor Erhan, iata ce ar trebui sa stie despre conditiile impuse de creditor.
Fondurile europene nerambursabile destinate pensiunilor turistice sunt asigurate prin Masura 313 „Incurajarea activitatilor turistice”.
Cererile de finantare se depun (la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit) doar pentru proiectele noi, nu si pentru proiectele deja demarate dar nefinalizate. Este important de retinut acest aspect!
Urmatoarea conditie este ca pensiunea sa fie undeva in mediul rural.
Solicitantul trebuie sa faca dovada ca detine in proprietate spatiul pe care doreste sa ridice pensiunea, sau dovada dreptului de folosinta pentru o perioada de minim 10 ani.
O alta cerinta este ca solicitantul fondurilor sa fie o micro-intreprindere (SRL) sau pesoana fizica autorizata, cu toate autorizatiile la zi.
Suma solicitata merge pana la maxim 50% din valoarea totala a investitiei. Solicitantul trebuie sa dea o declaratie pe proprie raspundere ca va asigura din fonduri proprii diferenta.
Solicitantul finantarii trebuie sa dovedeasca viabilitatea investitiei, adica sa dovedeasca cu argumentatie solida, faptul ca pensiunea va produce profit!
Acest lucru nu este usor deoarece presupune cunostinte temeinice de economie si marketing care sa permita intocmirea unui plan de afaceri profesionist. Din acest motiv s-a dezvoltat o intreaga ramura a expertilor pe fonduri europene care ofera servicii de consultanta in domeniu.
Planurile pensiunii sa fie in conformitate cu normele si legislatia nationala in domeniu (toate aceste prevederi trebuiesc cunoscute in prealabil). De exemplu pensiunea trebuie sa atinga standardul de confort de minim o margareta.
Planul de constructie trebuie sa respecte arhitectura locala.
Suprafata de teren aferenta pensiunii trebuie sa fie de minim 1 000 mp.
Beneficiarul sa faca dovada ca are capacitati manageriale sau dovada ca a urmat cursuri in domeniu, pana in momentul primirii ultimei transe din fondurile nerambursabile.
Acestea sunt pe scurt conditiile necesare pentru depunerea unui proiect de finantare, in aceste cerinte se pot modifica de la un an la altul. Asigurati-va ca sunteti la curent cu orice modificare nou aparuta, cerand informatii fie la Ministerul Agriculturii, fie la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.
Fondurile europene vin la pachet cu o serie de conditii privind standardele de calitate a materialelor folosite, gradul de confort, grija fata de mediu, si asa mai departe.
Toate aceste conditii pot urca destul de mult costurile necesare finalizarii proiectului. De multe ori, cand tragi linie si le aduni, s-ar putea sa te ajunga mai ieftin daca alegi sa faci totul din banii tai decat daca ai apela la fondurile europene.
Insa totul variaza de la un caz la altul (pentru ca nu exista doua situatii identice), fiecare trebuie sa isi faca foarte bine calculele inainte de a se inhama la acest gen de demersuri.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.