Cele mai bune dobanzi in 2013

Ai niste bani si vrei sa-i pui la banca, dar nu stii cum sunt dobanzile si care ar fi cea mai buna alegere?

Sumele mari nu se tin in casa, dar nici alegerea unui depozit bancar nu este o treaba usoara, cu o oferta de dobanzi atat de variata.

Sau pur si simplu vrei sa vezi care mai sunt dobanzile pentru depozitele la termen prin bancile de pe piata romaneasca?

Sunt intrebarile la care incercam sa raspundem in articolul de mai jos.

In linii mari tendinta este aceea de scadere a dobanzilor pentru depozitele bancare; de la 8% cat era anul trecut cea mai mare dobanda la depozitele in lei, la 7,25% cat este azi, respectiv de la 5% la 4,5% pentru cele in valuta.

Nu mai e un secret pentru nimeni ca pastrarea banilor intr-un depozit bancar este o optiune mai buna decat pastrarea lor „la saltea”, in rest rata dobanzilor pentru depozitele la termen este foarte mica pe piata romaneasca, in unele cazuri neacoperind nici macar rata inflatiei (estimata la 4,3% in acest an).

Si in 2013, dobanzile au continuat sa scada atat la depozitele in lei cat si la cele in valuta. Partial, acest fenomen se datoreaza si politicilor financiare ale BNR, in special reducerea cu 0,25%  a dobanzilor pe piata interbancara.

De regula, cele mai mari dobanzi la depozite, atat in lei cat si in valuta, sunt practicate de bancile mici, care fie abia au intrat pe piata, fie au o problema in a-si atrage clientii (vezi bancile grecesti) si atunci incearca sa le castige interesul prin practicarea unor dobanzi peste medie.

Cu alte cuvinte, dobanzile sunt mari acolo unde si riscurile sunt mari si viceversa!

Astfel, cea mai mare dobanda la depozitele in lei se inregistreaza in momentul de fata la TBI Bank, in cadrul unei oferte promotionale care ofera o dobanda de 7,25% pe an pentru lei si 4,5% pe an pentru euro.

La depozitele in lei, urmeaza Credit Europe Bank, cu 5,75%, Carpatica, Piraeus Bank si Banca Feroviara, toate trei cu 5,65%, Alpha Bank cu 5,60%, Volksbank, Millennium si Bancpost, cu dobanzi ce variaza intre 5,40 si 5,20%.

La depozitele in valuta, cele mai mari dobanzi se gasesc la TBI Bank, cu 4,5% pentru euro, cum spuneam mai sus, urmata de Banca Romaneasca, cu 4,35%, Marfin Bank, cu 4,25%, OTP Bank cu 3,85% si asa mai departe.

La restul bancilor dobanzile pentru depozitele in lei nu prea trec de 5% iar cele in valuta de 3 procente.

Aceste valori sunt orientative, in sensul ca bancile isi modifica periodic politica dobanzilor pentru depozite.

De asemeni unele banci impun o suma minima pentru depozite, ce poate varia de la 100 la 100 000 lei, respectiv euro. De asemeni dobanzile pot varia in functie de valoarea depozitului.

Toate aceste aspecte trebuiesc discutate cu reprezentantii bancii in momentul in care vreti sa faceti un depozit.

 

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.