România va (re)deveni monarhie?

Revenirea monarhiei in România este o tema din ce in ce mai prezenta in discutiile politice romanesti, mai ales in preajma campaniilor electorale.

A redevenit o tema de actualitate mai ales dupa tomana anului trecut, dupa discursul regelui din Parlament la implinirea varstei de 90 de ani.

Dar oare cat de realista este o revenire a monarhiei in România si cine promoveaza aceasta tema?

Personal mi-as dori ca revenirea monarhiei sa fie un subiect real si serios, din pacate insa ea este tot mai mult o arma politica folosita de USL (mai exact de Dan Voiculescu si Crin Antonescu, cel putin asta sustin unii analisti) pentru a lovi in Traian Basescu si pentru a colecta electoratul monarhist, acum in apropierea campaniei electorale.

Dar poate e mai mult decat atat, poate Crin Antonescu vrea sa impuste doi iepuri deodata.

Daca e adevarat ca si-a dat seama ca PSD-ul vrea sa-l traga pe sfoara si sa-l sustina pe Oprescu la prezidentiale, daca a inteles ca odata cu referendumul a pierdut si sansa de a mai ajunge vreodata la Cotroceni, atunci e posibil sa sustina revenirea monarhiei pentru a da o lovitura PSD-ului si pentru a intra in istorie ca politicianul care a restaurat monarhia.

Ar fi o miscare surprinzator de inteligenta avand in vedere cine sunt personajele.

Chiar si asa, Antonescu nu poate face totul de unul singur. Nu cred ca politicienii nostri ar fi dispusi sa faca un gest altruist de renuntare la functia suprema in stat si sa i-o ofere unui suveran, decat atunci cand aceasta apartine adversarilor politici. Imediat dupa ce o acapareaza si pe aceea, uita total de monarhie.

Asa s-a intamplat de 22 de ani incoace.

Chiar si atunci cand taranistii au fost la guvernare (taranisii au fost printre cei mai vocali monarhisti) intre 1996-2000, nu au pus serios problema restauratiei. De ce as crede atunci cand USL-ul ar fi mai altruist?

Din pacate cred ca monarhismul voiculesco-antonescian e tot atat de consecvent ca si declaratia aia din Parlament cu demisia si cu referendumul.

M-as bucura sa ma insel….

De ce personal mi-as dori revenirea la monarhie?

Principalele argumente pentru revenirea României la monarhie sunt:

  • Restabilirea traditiei istorice. Republica e ceva nou pentru români, impusa de ocupantul sovietic in ultima zi a lui 1947, starea noastra traditionala de guvernare a presupus existenta unui cap incoronat. Nici Stefan cel Mare, nici Mihai Viteazul nu au fost presedinti…
  • Prestigiu si spiritualitate. Incoronarea unui rege este un act politico-religios, acesta devine unsul lui Dumnezeu, fapt ce ii confera un statut special, acela de simbol al suveranitatii natiunii pe care o conduce. Cred de asemeni ca un monarh ar aduce mai mult coeziune sociala si nationala, coeziune care azi lipseste cu desavarsire, defetismul si denigrarea propriei tari fiind ridicate la rang de arta in prezent.
  • Costa mai putin. Pentru cei preocupati de costurile intretinerii unei case regale, ele sunt oricum mai putine decat costurile intretinerii fostilor sefi de stat. Cu un rege avem doar un sef de stat ce primeste indemnizatii, paza si casa de la stat. In Republica statul are in „ingrijire” toti fostii sefi de stat in viata. Dispar si cheltuielile cu alegerile prezidentiale.
  • Factor de echilibru. Functia suprema in stat este ridicata deasupra luptelor de partid. Dispare astfel una din principalele cauze ale luptelor intestine. Tot acesta a fost si argumentul principal de la 1866 cand s-a optat pentru aducerea unui principe strain pentru a pune capat lupelor interne dintre familiile si partidele romanesti care doreau sa-si impuna propriul principe.

Chiar si asa, revenirea Romaniei la monarhie este destul de problematica, dincolo de dorinta sau vointa actualei clase politice.

Familia regala a Romaniei are multe „cadavre in debara”. In 2007 regele Mihai
l-a nominalizat pe Nicolae, nepotul sau de fiica, drept succesor pe linie dinastica la tronul Romaniei.

In urma cu cateva zile principele Nicolae s-a stabilit oficial in România, alimentand si mai mult zvonurile cum ca unii lideri au USL ar pregati o dezbatere nationala pe tema monarhiei in lunile urmatoare.

In realitate insa, Legea Salica si Constitutia Regatului României din 1923 interzice acest gen de succesiune. Doar descendentii directi de parte barbateasca ai fostului suveran pot fi mostenitori la tron.

Asa cum suna acest principiu, urmasul de drept ar trebui sa fie printul Paul de România, nepotul direct al fostului rege Carol II.

Si ca harababura sa fie totala, dupa 1990 a mai aparut un pretendent, Dieter Stanzeleit, un cetatean german, presupus fiu al regelui Mihai I.

Insa daca e adevarat ca istoria se repeta, nu e exclus ca in 2-3 ani România sa fie prima tara din estul Europei care revine la monarhie dupa caderea Cortinei de Fier.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. Cristian. E. Răspunde
  2. Alex Cosmin Răspunde
  3. Stefana Răspunde
  4. bogdan Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.